Talotekniikan koulutus tarvitsee tukea yrityksiltä
Turussa halutaan panostaa talotekniikkakoulutukseen. Opetus uudistuu ja jatkossa sitä on mahdollista saada ammattikorkeakoulutasoisena myös nuorisoasteella. Jotta opetuksessa painottuisi oikeat asiat, kaivataan myös yrityksiltä vahvaa ulostuloa.
Lämpöpumppujen käyttö kiinteistöissä yleistyy tasaista tahtia. Sen ohella tavanomaisen talotekniikan osaajista ei ole suinkaan jäänyt ylitarjontaa, vaan pula hyvistä tekijöistä kattaa kaikki koulutusportaat, vaikka toki alueelliset erot voivat olla isojakin.
Tähän asiaan haetaan korjausta nyt Turun suunnalta. Äskettäin Turun ammatillisessa aikuiskoulutuskeskuksessa pidetty ennakointifoorumi: Lämpöpumput kiinteistöjen energiajärjestelmissä pyrki herättämään alaa sekä löytämään aiheita, joita koulutuksessa pitää jatkossa huomioida.
”Tavoitteenamme on saada tietoa sekä tämän hetken että lähitulevaisuuden koulutustarpeista – ja pidemmälläkin ajanjaksolla”, koulutusjohtaja Petteri Lausmäki Turun aikuiskoulutuskeskuksesta kertoo. ”Tutkintojen uudistaminen avaa mahdollisuuksia myös vähentää alan nimikkeistöjä, joita on tällä hetkellä järjetön määrä.”
Yliopettaja Juha Leimu Turun ammattikorkeakoulusta korostaa, että nyt haetaan koulutuksellista yhteyttä alaan. Valtakunnallisesti talotekniikkakoulutus on myllerryksessä, kun teknilliset yliopistot ovat tehneet isoja liikkeitä ja talotekniikan koulutuksesta on karsittu tarpeettomastikin.
”Lämpöpumppukoulutus on meillä silti vielä lapsenkengissään. Kyseisen tekniikan yleistyminen ja koulutus eivät ole edenneet tasatahtia”, Leimu huomauttaa.
Turussa aiotaankin vahvistaa lämpöpumppukoulutuksen asemaa, mutta tähän kaivataan Leimun mukaan aktiivisuutta myös yrityksiltä. Vain sitä kautta opetukseen saadaan ajankohtainen näkemys kentän tarpeista.
”Talotekniikan opetussuunnitelma uudistetaan seuraavien neljän viikon kuluessa. Tunnemme hyvin suunnittelun tarpeet, mutta emme tunne työmaita. Nyt olisikin otettava koulutukseen aktiivisesti kantaa, sillä jatkossa se on hankalampaa. Tähän kaipaamme alalta kannanottoja”, Leimu huomauttaa.
Kylmäasentajia on jo riittävästi
Lausmäki kertoo, että koulutuksessa otetaan myös hieman takapakkia. Muun muassa keväällä päättyi kylmäasentajakurssi, mutta uutta jaksoa ei ilmeisesti tulla käynnistämään.
”Markkinat on ainakin paikallisesti kyllästetty. Siitä huolimatta kaikilla oppilaillamme on edelleen mahdollisuus suorittaa pienkylmälaitteen asennukseen vaadittava kurssi.”
Lämpöpumppuasentajan koulutusta on yritetty myydä ELY-keskuksellekin, jotta sitä saataisiin käyntiin työvoimakoulutuksena, mutta tämä ei ole onnistunut. Hyvä uutinen niin kylmä- kuin lämpöpumppualankin kannalta on, että Turussa käynnistyy syksyllä lämpöpumppualan työnjohtajien valmennusohjelma TEAT.
Leimu korostaa, että hyvä koulutustarjonta vetää puoleensa myös työssäkäyviä. Samalla se lähentää ammattikorkeakouluja ja yrityksiä.
Heikki Heikkonen