Pientalon salaojat kuntoon

Tee se itse! Salaojitus ei ole näppärälle Talotekniikka-lehden lukijalle homma eikä mikään. Tällä ohjeella pistetään kuntoon minkä tahansa pientalon salaojat ja muu vedenohjaus siinä sivussa.

1. Suunnittelu. Tee tutkimuksia tontilla ja laadi toimintasuunnitelma. Selvitä, mistä vettä tulee tontille.

meltex_
Opastuskaavio. Näin toteutetaan salaoja- ja muu vedenohjausjärjestelmä Meltexin malliin.

2. Kaivuutyöt. Urheiluhenkinen salaojittaja tarttuu lapioon, mutta nopeampaa salaojitusta havitteleva ottaa käyttöön asianmukaisen työkoneen. Tärkein nyrkkisääntö on, että salaoja kulkee talon anturan alarajan alapuolella. Salaojan etäisyys kaivannon seinämästä tai rakenteesta pitää olla vähintään 200 mm.
3. Sokkelin vedeneristys. Ympäröi koko sokkeli sokkelilevyllä, joka erottaa maa-aineksen sokkelista. Levy yltää anturasta maanpinnan yläreunaan asti.
4. Sorapeti. Salaojaputkea ympäröivän salaojituskerroksen paksuuden on oltava putken alla ja sivuilla vähintään 100 mm ja päällä vähintään 200 mm. Alustäyttösoran raekoko on 1–25 mm. Salaojaputkien ympärille ja perustusten ja sokkelien reunustäyttöön käytetään salaojasoraa, josta on seulottu pois helposti tiivistyvät aineet. Salaojan kaltevuus oltava vähintään 10 mm/m.
5.  Putket paikalleen. Käytä salaojaputkea, yhdistele tarvittaessa muhveilla, mutkissa käytä taipuvia välikappaleita.

_uva1881_-kopio
6. Tarkastuskaivot nurkille. Salaojajärjestelmä tulee varustaa tarkastuskaivoilla, joista järjestelmä voidaan tarkastaa ja puhdistaa. Tarkastuskaivojen minimietäisyys pitäisi olla noin 5–10 metriä, suurin etäisyys saa olla 20 metriä. Kaivot sijaitsevat yleensä talon nurkissa.
7. Huomioi ränniputket ja sadevedet. Salaojamontun ollessa auki kannattaa päivittää myös sadevesiputket. HUOM! Sadevesiä ei saa johtaa salaojaputkistoon.
8. Matka eteenpäin. Salaojakaivosta lähtee reiätön putki josta vedet kulkevat esimerkiksi perusvesikaivoon, jossa on padotusventtiilillä varustettu liitäntä. Sieltä kunnan määräyksistä ja tontin sijainnista riippuen vesi voidaan imeyttää tontilla tai johtaa kunnan hulevesijärjestelmään.
9. Routaeriste. Routaeristelevyjen suositeltava asennussyvyys on vähintään 0,3 m maanpinnasta eristelevyjen mekaanisen vahingoittumisen estämiseksi.
10. Erottele. Salaojasorakerros yltää lähes maan pintaan saakka. Salaojasoran erottamiseksi muusta maasta on suositeltavaa käyttää suodatinkangasta.
11. Turvakaista. Seinän ja istutus-, tai nurmialueen väliin tulee vähintään 0,5 m kiveys-tai sorakaista. Puita ei tule istuttaa 5 m lähemmäs rakennusta. Koivut mielellään vieläkin kauemmas. Talon seinustoille ei tule istuttaa köynnöksiä.
12. Muokkausta. Maanpinta muotoillaan vähintään 1:20 kaltevaksi kolmen metrin etäisyydelle rakennuksesta poispäin.
13. Valmista tuli. Muista tarkastaa kaivojen tilanne kerran vuodessa seuraavien vuosikymmenten ajan.

 

Lähde: Meltex ja muut salaojatuotevalmistajat ja Sisäilmayhdistys ry.

Kommentit

  Salaoja-asentaja
  19.2.2019 09:43

  Hyvä kirjoitus ja haluan painottaa etenkin tuota ensimmäistä kohtaa. "Selvitä, mistä vettä tulee tontille". Monet ryhtyvät vain suinpäin hommiin, mutta etenkin rinteessä olevien talojen tai vesistöjen välittömässä läheisyydessä olevien talojen kohdalla kannattaa olla erittäin tarkkana ja yrittää ymmärtää asiat hulevesien näkökulmasta.

  Minna Hangas
  09.9.2020 17:02

  Selkeä ja hyvä kirjoitus.
  Kysymys: Asumme haja-asutusalueella ja salaojat pitäisi uusia. Voisiko salaoja/sadevedet johtaa vanhaan ja käyttämättömään porakaivoon? Tällä hetkellä ne menevät likavesikaivoon.

  Bart Jansen
  10.11.2020 22:32

  Terve Minna! Onko porakaivonne omalla tontillanne ja omassanne käytössänne? Kellään muulla on pääsy siihen?

  Onko porakaivo kuinka syvää?

  Tärkeintä on, että perusvedet eivät missään tapauksissa pystyvät virtaamaan takaisin salaojajärjestelmään.

  Siksi perusvesikaivot on varusteltava pallopadotusventtiilillä.

  PETONIMIES
  30.4.2021 09:44

  Eikös tuossa alimmassa kuvassa salaojaputki jää juuri anturan tasolle eli tärkeintä sääntöä on rikottu?

  kuivalla kankaalla
  02.6.2021 15:50

  Kun näet että joku naapuri salaojittavan vanhaa taloaan ,ei se tarkoita, että sinunkin pitää salaojittaa.
  Ikkunoita uusitaan, viemäreitä kuvataan, jopa sähkö johtimia ollaan kauppaamassa vanhojen" kuluneiden "tilalle!!
  Ota luotettava asiantuntija paikalle ja kaiva sokkelin viereen kuoppa joka ulottuu anturan tasalle ja katso löytyykö "kahvivettä"
  Jos talosi on rakennettu riittävän korkealle sokkelille ja maa viettää poispäin rakennuksesta ja sadevesi putket johtaa sadeveden pois sokkelista ei hätää!
  Pahinta ovat ne rakennussuunnittelijoiden "piilosokkelit", milläs ne korjaat?
  Yleisesti ottaen 70-luvun rakentaminen maavaraislattioineen oli parakki meininkiä. Olisi kiva tietää kuka idean isä oli?
  Jos olet epävarma asennuta salaojat ja katso mitä seuraa , epäiltävissä on, että lahotauti ei salaojalla parane!
  Arvelee koneen rakentaja

  Ada
  25.8.2021 10:23

  Kiitos yksityiskohtaisista vinkeistä salaojien tekoon pientalossa. Tätini asuu vanhassa omakotitalossa ja heillä alkaa olla salaojaremontti myös ajankohtainen. On aika monivaiheinen urakka ja etenkin kaivuutyöt vaikuttavat tosiaan sopivan urheiluhenkiselle remontoijalle. Kuulemma tätini perhe ei aio salaojia itse uusia, vaan palkkaavat ammattilaisen työhön.

  Jarkuu
  26.8.2021 09:33

  Ihan sama iski silmään että kaveri asentaa putkea anturin alaraunan päälle, ei sen alle, mutta tätä ei ole kommentoitu. Lisäksi kuva ei kerro, että onko tuossa korkein vaiko matalin kohta, jolloin se voi olla jo aika ylhäällä lähtöpäässä. Mitä itse olen nähnyt rakennuksilla, niin usein juuri tehty, kuin kuvassa ja siten hämmentää pientä rakentelijaa. Kuvien pitäisi vahvista teksitä, ei sekoittaa.

Jätä kommentti

*

*