Puurakentamisen kehityshanke käynnistyy Espoossa
Työ- ja elinkeinoministeriö, Aalto-yliopisto ja Espoon kaupunki allekirjoittivat 29. marraskuuta sopimuksen yhteistyöstä puurakentamisen kehittämiseksi. Yhteistyön tavoitteena on lisätä merkittävästi puurakentamisen ja puutuoteratkaisujen käyttöä Suomessa sekä edistää niiden vientiä.
Sopimuksen allekirjoittivat elinkeinoministeri Jan Vapaavuori, Aalto-yliopiston rehtori Tuula Teeri ja Espoon kaupunginjohtaja Jukka Mäkelä. Sopimuksessa sitoudutaan entistä selkeämmin helmikuussa 2012 allekirjoitetun aiesopimuksen tavoitteisiin modernin suomalaisen puurakentamisen ja koko puutuotealan kehittämisestä.
Tavoitteisiin pyritään yhdistämällä puuarkkitehtuuria, korkealuokkaista muotoilua, resurssi- ja energiatehokkuutta, kysyntä- ja käyttäjälähtöistä innovaatiotoimintaa sekä tehokasta kaupallistamista ja markkinointia.
”Espoon kaupunki on yhteistyössä Aalto-yliopiston kanssa ottamassa esimerkillisellä tavalla edelläkävijän roolia puurakentamisen ja puutuoteratkaisujen edistämisessä Suomessa. Konkreettisten esimerkkikohteiden ja niihin liitettävän tutkimus-, kehitys- ja opetustoiminnan avulla lisätään oleellisesti puuosaamista Suomessa”, Vapaavuori sanoi.
Espoon kaupunki osoittaa teollisen puurakentamisen kilpailukyvyn testaamista varten pilotti- ja esimerkkikohteita. Ne voivat olla uudis-, täydennys- tai korjausrakentamiskohteita sekä ympäristörakentamiseen liittyviä puutuoteratkaisuja.
”Etsimme erilaisia ja ajallisesti eri vaiheissa kaavoitukseen ja toteutukseen tulevia alueita, joissa puurakentamista voidaan edistää alueen luonteeseen sopivasti erikokoisissa yksiköissä”, Jukka Mäkelä kertoo.
Espooseen puurakentamisen pilotteja
Espoon T3-alueelle, eli Otaniemen, Keilaniemen ja Tapiolan alueelle investoidaan seuraavien kymmenen vuoden aikana noin viisi miljardia euroa yksityistä ja julkista rahaa. Aluetta on jo ryhdytty kehittämään puurakentamisen pilottina, sillä esimerkiksi Finnveran, Finpron ja Tekesin uusi pääkonttori rakennetaan puusta.
Espoon pitkän tähtäimen tavoite on toteuttaa Histan alue puurakentamisen ja uusiutuvan energian kansallisena kärkihankkeena. Tämä tarkoittaisi alueen kaavoitusta ja suunnittelua noin 20 000 asukkaalle niin, että alueen identiteetti nojaisi vahvasti puun käyttämiseen.
Lisäksi Matinkylän keskukseen rakennetaan vuosina 2015–2016 uusi puinen päiväkoti ja asukaspuisto.