LVI-TU:lla ja Rakennusliitolla yhteinen viesti: Putkiremontti nyt!

Sekä LVI-Tekniset Urakoitsijat että Rakennusliitto haluavat korostaa, että taloyhtiöissä ajankohtaisten linja-saneerauksien ja muiden peruskorjauksien paras aika on juuri nyt. Järjestöjen tehtävänä on pitää lvi-ala hyvin työllistävänä matalasuhdanteen aikanakin, mutta peruskorjauskehotuksen taustalla on myös tosiasioita Suomen melko nuoresta rakennuskannasta.
Välttämättömien peruskorjausten määrä kasvaa koko ajan, sillä 1960- ja 1970-luvuilla rakennetuissa taloissa on putkiremontin aika seuraavan parinkymmenen vuoden sisällä. 2010-luvulla on remontoitava runsaat 15 000 asuntoa ja 2020-luvulla jopa yli 25 000.
LVI-TU:n toimitusjohtaja Jari Syrjälä harmittelee, että taloyhtiöissä on liian usein lyöty laimin kunnossapidon korjauksia ja lykätty peruskorjausta hamaan tulevaisuuteen.
– On aivan selvää, että taloyhtiöissä on tällä hetkellä valmiita peruskorjaussuunnitelmia, joihin kannattaa nyt laittaa vauhtia, sanoo puheenjohtaja Matti Harjuniemi Rakennusliitosta.
– Meillä on tässä Rakennusliiton kanssa yhteinen näkemys. Jos taloyhtiöissä ei nyt ruveta toimiin, on putkiasentajista lähitulevaisuudessa aitoa niukkuutta, Syrjälä sanoo.
Taloyhtiöiden ei Syrjälän mukaan myöskään kannata odottaa putkiremonttien hintaromahdusta, sillä palkka- ja tarvikekustannukset nousevat. Putkiremonttiin ryhtymistä jarruttaa sen hinta, keskimäärin 500 euroa neliöltä. Syrjälän mukaan edessäolevan korjaussuman purkuun voi valtiolta parhaimmillaankin saada vain vähän tukea.
– Keinopatteristoa on. Esitämme porkkanoita, jotka eivät ole pois valtion tai kunnan kassasta. Esimerkiksi peruskorjattavalle rakennukselle voitaisiin myöntää lisärakennusoikeutta, jonka tuotoilla remontti kustannetaan. Lisäksi peruskorjattaville kiinteistölle voitaisiin myöntää väliaikaista kiinteistöveron alennusta, joka on sidottu korjauksen myötä syntyvään energiatehokkuuteen.
Harjuniemi liittäisi keinovalikoimaan myös kotitalousvähennyksen, jota taloyhtiön olisi lupa käyttää linjasaneeraukseen ja muuhun peruskorjaukseen. Jari Syrjälä toteaa, että peruskorjausta pitäisi vauhdittaa ulottamalla tulevat energiatehokkuusmääräykset uudisrakentamisen lisäksi myös olemassa oleviin rakennuksiin.
Syrjälä ja Harjuniemi muistuttavat lisäksi, että kun taloyhtiöllä on peruskorjausurakassaan tilaajavastuu, on korjaustyö syytä teettää kotimaisilla, järjestäytyneillä urakoitsijoilla.

Lue lisää

Katso kaikki