Lahdessa halutaan saada kunnan sisäilmakorjaukset onnistumaan
Lahden Tilakeskuksen sekä Kosteus ja hometalkoiden yhteisessä hankkeessa suunnitellaan sisäilmakorjauksen onnistumisen varmistava toimintamalli Lahden Tilakeskukselle. Samalla syntyvät käytännössä testatut ja muille kunnille sovellettavat työkalut korjaushankkeen kaikkien vaiheiden hallintaan.
Kunnat tuskailevat kasvavan korjausvelan ja tiukkenevien resurssien ristivedossa. Moninkertaisiin sisäilmakorjauksiin ei olisi varaa, mutta mahdollisuus epäonnistua korjaushankkeissa on suuri.
Myös Lahdessa tilanne on tuttu. Korjausvelkaa on laskentatavasta riippuen noin 50 miljoonaa, mikä edustaa keskivertoa isojen kaupunkien joukossa. Käytännössä on todettu, että kosteus- ja homeongelmien ennaltaehkäisyyn ja korjaamiseen tarvitaan lisää osaamista joka tasolla.
”Ohjeita ja tietoa on paljon, mutta ne ovat sirpaleisia ja hajallaan. Onnistunut korjaaminen edellyttää nimenomaan kokonaisuuden hallintaa ja alan toimijoiden yhteistyötä. Omista lokeroista käsin ei saavuteta hyvää kokonaisuutta, vaan kokemuksia ja tietoa pitää jakaa uudella tavalla – ettei samoja virheitä tarvitse tehdä uudelleen”, tilakeskuksen rakennuttajapäällikkö Leena Pirttilä ja kiinteistöpäällikkö Jouni Arola sanovat.
”Tätä taustaa vasten talkoiden ehdotukseen yhteisestä pilottihankkeesta oli helppo lähteä mukaan.”
Hankkeen käytännön toteutuksesta vastaa projekti-insinööri, DI Paavo Kero Ahma-insinööreistä. Paavo on tuttu mies myös muista talkoohankkeista ja hän on tutkinut aihepiiriä muun muass diplomityössään.
”Epäonnistuneissa hankkeissa on usein ollut kyse viestinnän ja tiedonkulun ongelmista. Tieto ei ole siirtynyt tutkimuksista ja suunnittelupöydältä käytännön toteutukseen tai päinvastoin. Kunnissa usein myös koetaan, että hankintalaki pakottaa valitsemaan halvimman tarjoajan, vaikka tämä tiedettäisiin heikkolaatuiseksi. Myös oman tieto- ja osaamistason tunnistaminen tilakeskuksissa on tärkeä lähtökohta”, Kero sanoo.
Nyt käynnistyvässä talkoohankkeessa syntyy kolme sisäilmaongelmaisen kohteeseen räätälöityä ohjetta, jotka kattavat koko hankeketjun. Tilaajan ohje kiinteistöpäällikölle, kun sisäilmaongelma tulee esiin, tai kiinteistöä ryhdytään muuten korjaamaan, rakennuttajan toimintaohje sekä ylläpidon ohjeistus, jolla varmistetaan korjattujen rakennusten oikeaoppinen huolto. Lahdessa olevia korjauskohteita käytetään hankkeen testiympäristöinä, joissa työn alla olevia toimintamalleja ja ohjeita testataan koko ajan käytännössä.
”Lahti on keskikokoisena kaupunkina hyvä kumppani tähän. Tavoitteena on luoda tiivis, käytännönläheinen paketti, jota voidaan soveltaa myös muihin kuntiin. Kun työkalut laaditaan yhteistyössä käytännön tekijöiden kanssa, syntyy kerralla toimivat ohjeet”, Kero lupaa.
Hankkeen on määrä valmistua vuoden 2015 loppuun mennessä.