Voimakkaat myrskyt aiheuttivat sähkökatkoja viime vuonna
Energiateollisuus ry:n julkaiseman tuoreen keskeytystilaston mukaan sähkönjakelu oli vuonna 2013 keskeytyneenä keskimäärin noin 4 tuntia sähkönkäyttäjää kohden.
Keskimääräinen keskeytysaika oli pidempi verrattuna vuoteen 2012. Muutos johtui lähinnä siitä, että syksyllä 2013 oli useita voimakkaita myrskyjä. Myrskyjen seurauksena aiheutui vahinkoa erityisesti haja-asutusalueen ilmajohtoverkoille. Suomen sähköverkkoja kaapeloidaan jatkuvasti maan alle, joten tulevaisuudessa keskeytysajat tulevat huomattavasti lyhentymään.
Maaseudulla asuvan sähkönkäyttäjän kokema keskimääräinen keskeytysaika oli viime vuonna noin 10,5 tuntia. Taajamassa keskimääräinen keskeytysaika oli noin 1,5 tuntia ja kaupungissa noin 10 minuuttia.
Suurin osa yksittäisen sähkönkäyttäjän kokemista keskeytyksistä johtui metsässä sijaitseville avojohtolinjoille aiheutuneista häiriöistä. Avojohdot ovat alttiina lumi- ja jääkuormien, kovan tuulen sekä eläinten aiheuttamille häiriöille. Merkittävä osa kaikista vikatilanteista pystyttiin selvittämään verkostoautomaation avulla niin, että viasta aiheutui asiakkaalle korkeintaan muutaman sekunnin keskeytys sähkönjakelussa.
Osa keskeytyksistä johtui verkon huolto- ja kunnossapitotöistä, jotka eivät ole kytköksissä varsinaisiin sähkönjakelun häiriöihin. Nykyään yhä useammin verkon kunnossapitotöitä pystytään tekemään niin, että töiden seurauksena sähköjä ei tarvitse asiakkailta katkaista.
Suomen sähkönjakeluverkkojen toimitusvarmuus on normaaliolosuhteissa hyvin luotettavalla tasolla. Poikkeusolosuhteissa kuten myrskyjen aikana verkot ovat alttiita vaurioitumaan. Viime vuonna voimaan tullut sähkömarkkinalaki edellyttää sähköverkkoyhtiöitä kehittämään sähkönjakelun toimitusvarmuutta.
Sähkönjakeluyhtiöt investoivat parhaillaan noin 700 miljoonaa euroa vuodessa. Tästä merkittävä osa on toimitusvarmuuden kehittämiseen tähtääviä investointeja, kuten maakaapelointia, verkostoautomaatiota ja ilmajohtojen siirtämistä metsistä teiden varsille. Toimitusvarmuusinvestointien lisäksi sähkönjakeluyhtiöt kehittävät sähkönjakelun luotettavuutta esimerkiksi johtoalueiden vierimetsien hoitotoimenpiteillä ja viankorjausresurssien hallinnalla.
Sähkön keskeytystilasto 2013:
http://energia.fi/julkaisut/s-hk-n-keskeytystilasto-2013