Muistutus radonturvallisen rakentamisen ohjeista
Säteilyturvakeskus (STUK) muistuttaa, että rakentajien on syytä ottaa huomioon ohjeet radonturvallisesta rakentamisesta. Ohjeiden laiminlyönti voi johtaa korkeisiin sisäilman radonpitoisuuksiin. Ongelma koskee erityisesti pientaloja, mutta myös kerrostalojen alimmissa kerroksissa voi esiintyä korkeita radonpitoisuuksia. STUK on päivittänyt täydentäviä ohjeitaan.
Suomen rakentamismääräysten mukaan radonin riskit on huomioitava kaikessa rakentamisessa. Sisäilman korkea radonpitoisuus kasvattaa keuhkosyöpäriskiä. Yleisin perustamistapa pientaloissa, maanvarainen laatta, edistää maaperän radonpitoisen ilman vuotamista sisätiloihin. Vuodot voidaan estää ohjeiden mukaisella tiivistämistyöllä. Varmuuden vuoksi maanvaraisen lattialaatan alle asennetaan myös radonputkisto. Putkistoon voidaan kytkeä puhallin jos tiivistäminen ei ole onnistunut odotetulla tavalla. Tämä on tehokas tapa alentaa sisäilman radonpitoisuutta.
– Radonputkistoja asennetaan uudisrakentamisen yhteydessä jo koko maassa, yleisimmin korkeimman radonpitoisuuden alueilla. Tiivistämistöiden toteutuksessa sen sijaan on vielä paljon puutteita, kertoo STUKin laboratorionjohtaja Hannu Arvela.
Tiivistämistoimet ovat osa laadukasta rakentamista. Maaperän ilma voi olla tunkkaista ja sisältää myös mikrobipohjaisia tai muita terveydelle haitallisia aineita. Lattialaatan ja sokkelin liitoskohta, rakennukseen tulevien putkien läpiviennit ja maanvastaiset harkkoseinät toimivat merkittävinä maaperän ilman vuotoreitteinä. Laatan ja sokkelin liitos tiivistetään asentamalla liitokseen bitumikernikaista. Läpiviennit tiivistetään elastisilla tiivistysaineilla. Jo yksikin tiivistämätön läpivienti voi kasvattaa sisäilman radonpitoisuuden satoihin becquereleihin kuutiometrissä, kun se saisi olla enintään 200 becquereliä.
Ympäristöministeriön ohjeistus Radonin torjunnasta on julkaistu RT-Ohjekortissa RT 81-101791.