Vuoden sähkösuunnittelija 2020 Sähköinsinööritoimisto SHS Oy: Alansa ainoa nainen palkittiin

Kunniakirjan vastaanotti Sähköinsinööritoimisto SHS Oy:n perustaja ja toimitusjohtaja Helena Orasvuo.

Sähköinsinööritoimisto SHS Oy on valittu Vuoden 2020 sähkösuunnittelijaksi. Valinta julkistettiin tänään Sähköisen talotekniikan webinaarissa Espoossa.

Kunniakirjan vastaanotti yrityksen perustaja ja toimitusjohtaja Helena Orasvuo.

RAKLI ry ja Sähkö- ja teleurakoitsijaliitto STUL ry valitsevat Vuoden sähkösuunnittelijan nostaen näin esiin esimerkillisesti toimivia sähkösuunnitteluyrityksiä ja sähkösuunnittelijoiden työn osaamisvaatimuksia. Valittavalta yritykseltä edellytetään kannattavan liiketoiminnan lisäksi korkeaa ja monipuolista osaamista, asiakaslähtöisyyttä, tinkimätöntä laatua, kehittyneitä työskentelytapoja ja yhteiskuntavastuullisuutta.

Sähköinsinööritoimiston toimitusjohtajana nainen on kansallinen harvinaisuus

Helena Orasvuon isä toimi sähköurakoitsijana Haminassa. Orasvuo kiinnostui niin ikään sähkötekniikasta ja hakeutui opiskelemaan alaa Porin teknilliseen oppilaitokseen.

Hän valmistui vuonna 1982 sähkövoimatekniikan insinööriksi. Työkokemusta hankittuaan hän perusti kuusi vuotta myöhemmin oman yrityksensä Sähkösuunnittelu- ja konsultointi Helena Seppänen SHS ky:n.

– Yritykseni on edelleen ainoa naisen perustama ja omistama sähköinsinööritoimisto Suomessa. Sähköalan diplomi-insinööriopiskelijoiden joukossa naisia alkaa olla nykyisin enemmän, mutta insinööriopiskelijoiden joukossa ei vielä niinkään. On ilmeistä, että ammatinvalintaa tekevät nuoret naiset eivät tunne sähköurakoinnin fyysisen asennustyön ja sähkösuunnittelun eroa. Meillä onkin paljon tekemistä sähkösuunnittelualan markkinoinnissa urasuuntautumista pohdiskeleville nuorille naisille, Orasvuo sanoo.

Hallittua kasvua byrokratiaa karttaen

Erityisesti koulujen, liikuntatilojen ja uimahallien suunnitteluun erikoistunut yritys on kasvanut noin 700 000 euron liikevaihtoa tekeväksi ja 13 henkeä työllistäväksi sähkösuunnittelutoimistoksi, jolla on toimipisteet kolmella paikkakunnalla kahdessa maassa.

– Kasvatamme yritystä hallitusti. Kun solmimme vuonna 2017 puitesopimuksen Espoon kaupungin kanssa, tuli selväksi, että Helsinkiin tarvitaan toimisto hoitamaan pääkaupunkiseudun suunnittelua. Toimintamme on laajentunut myös yrityksen perustamispaikkakunnalla Lappeenrannassa. Tavoitteena on kuitenkin jatkossakin olla sopivan pieni ja ketterä toimija, joka taipuu helposti asiakkaiden toivomuksille ja tarpeille, kaavailee Orasvuo.

Espanjan auringossa viihtyvä Orasvuo perusti yrityksensä kolmannen toimipisteen Fuengirolaan, jossa toimitusjohtajan lisäksi työskentelee nyt vakituisesti kaksi työntekijää.

– Kehitämme sähkösuunnittelupalveluiden tarjontaa myös siellä. Tähän saakka Espanjan suunnittelukohteet ovat olleet pääasiassa suomalaisten tilaamia, mutta paikallisena päänavauksena toimii jo esimerkiksi Fuengirolan kaupungille suunniteltu urheilukentän valaistus.

– Johtamisen pääperiaatteitani ovat luottamus ja arvostus työtekijöitäni kohtaan. Kannustan itsenäiseen työskentelytapaan antamalla reilusti vastuuta. Meillä ei ole byrokratiaa aikaansaavia väliportaita; kaikilla työntekijöillä on suora yhteys minuun ja olen aina heidän tavoitettavissaan. Kouluttaudumme jatkuvasti, jotta pystymme tarjoamaan asiakkaillemme edelläkäyviä ratkaisuja, luettelee Orasvuo.

Järjestötoiminnasta ideoita ja ensikäden informaatio

Yksi keskeinen peruste Sähköinsinööritoimisto SHS:n valintaan Vuoden sähkösuunnittelijaksi on toimitusjohtaja Orasvuon ja hänen kollegoittensa aktiivinen osallistuminen alan kehittämiseen eri järjestöissä.

– 1980-luvulla yrityksen perustettuani pohdiskelin lappeenrantalaisen omakotitalon kellarissa sijainneessa toimistossani, että täällä minä en tiedä mitään siitä, mitä muualla Suomessa tapahtuu. Sitten minä liityin ensiksi Sähkösuunnittelijat NSS ry:n ja pian monien muidenkin järjestöjen jäseneksi. On ollut hienoa päästä järjestöjen kautta vaikuttamaan asioihin, Orasvuo kertoo.

Hän on ollut mukana kehittämässä sähköalan standardeja, ohjeistoja ja lainsäädäntöä esimerkiksi Sähköturvallisuuden neuvottelukunnassa, sähköturvallisuuslain uudistustyöryhmässä, SESKOn ja Sähkötieto ry:n työryhmissä sekä TUKESin turvallisuusfoorumissa. NSS:n lisäksi hän osallistuu aktiivisesti myös SKOL ry:n ja Sähköinsinööriliitto SIL:n toimintaan. Viime vuosina Orasvuo on kannustanut myös yrityksensä muita työntekijöitä mukaan järjestötoimintaan.

– Käytämme paljon toimiston työaikaa yhteisten asioiden kehittämiseen, mutta vastaavasti me saamme todella paljon hyödyllistä tietoa. Tiedämme aina eturintamassa tulevat määräykset ja lakimuutokset, kun me olemme olleet itse mukana valmistelemassa niitä.

Lue lisää

Katso kaikki