Kasvua Aasiasta – ”Meillä on Suomessa huipputeknologiaa, mutta fly-in-fly-out ei toimi”

Aasia houkuttelee suomalaisia yrityksiä, vaikka markkina koetaan vaativaksi. Yksi Aasiassa lujan jalansijan saaneista suomalaisyrityksistä on älykkään langallisen ja langattoman valaistuksenohjauksen toimittaja Helvar.

Marina Bay Sandsin hotelli ja viihdekeskus Singaporessa on kaupungin ikoninen tunnusmerkki. Kaikkien tilojen valaistusta ohjataan langattomasti. Järjestelmä tuottaa dataa myös rakennuksen lvi-järjestelmiin. Kuva: Helvar

Jos olet käynyt Singaporessa, olet nähnyt kaupungin ikonisen tunnusmerkin, Marina Bay Sandsin hotellin ja viihdekeskuksen. Kolmen yli 200 metriä korkean tornin päällä on 340 metriä pitkä rakennelma ja näköalatasanne, josta löytyy muun muassa 150 metriä pitkä ulkoilmauima-allas. Rakennuksen liukuportaat ja hissit on toimittanut Kone. Mutta harva tietää, että rakennuksen valaistuksenohjauksesta vastaa suomalainen Helvar.

Marina Bay Sands -kompleksin lisäksi Helvar on toteuttanut tuhansia valaistuksenohjauksen ratkaisuja eri puolilla Aasiaa. Helvarin valaistuksenohjaus löytyy metrolinjalta Singaporesta ja Indonesian presidentin virka-asunnosta Jakartasta. Tyypillisiä kohteita ovat myös hotellit, yritysten pääkonttorit, koulut ja museot. Miten Aasian markkinoille pääsee, ja miltä tulevaisuus talotekniikan osalta mantereella näyttää?

Miten Aasiassa onnistuu?

Business Finlandin Vietnamin toimipisteessä työskentelevä Senior Advisor Dzung Bui pitää paikallisia kumppanuuksia välttämättöminä, jos haluaa tehdä kauppaa Aasiassa. Business Finlandin tiimi auttaa suomalaisia yrityksiä vientiponnisteluissa yhdessä Hanoin Suomen suurlähetystön kanssa. 



– Smart Building – ja älyrakentamisen ratkaisuille on kysyntää Vietnamissa. Neuvoisin alan yrityksiä hankkimaan arvostetun paikallisen kumppanin. Vietnamissa onnistuminen vaatii paljon vuorovaikutusta ja henkilökohtaisia tapaamisia, Bui kertoo. 

Helvarin globaalin kanavaliiketoiminnan johtaja Markku Pitkänen vahvistaa havainnon. Helvarille kumppanuudet ovat olleet strateginen valinta. 

– Aasiassa ainoa tapa päästä markkinaan on kumppanuuksien kautta. Hienoa on myös se, että kun on rakennettu paikallinen verkosto, teknologinen osaaminen jää paikalliseen yhteisöön, joka on tärkeä asia kehittyville markkinoille, Pitkänen korostaa. 

Helvarin partneriverkostosta Aasian ja Tyynenmeren alueella vastaava Amalan Kanagaratnam tietää, millaiset kumppanisuhteet toimivat ja ymmärtää alueen monipuolista markkinadynamiikkaa. 

– Tutkimme markkinan tarkkaan ja muokkaamme lähestymistapamme alueittain. Joissakin Itä-Aasian maissa ylläpidämme kohdennetumpaa kumppaniverkostoa, kun taas toisissa tarvitaan monen kumppanin lähestymistapaa liiketoiminnan luonteen ja kulttuurisen monimuotoisuuden vuoksi, Kanagaratnam kiteyttää.

Helvar on ollut Itä-Aasiassa jo useita vuosikymmeniä. Kumppanuuksien tuoma hyöty on molemminpuolista. 

– Arvostamme näitä kumppanuuksia, koska ne perustuvat keskinäiseen luottamukseen ja kasvuun. Esimerkiksi osa partnerisuhteista Singaporessa ja Indonesiassa on jatkunut jo yli 30 vuotta, Kanagaratnam kuvailee.

Jotta kohdemaahan pääsee sisään, kehottaa Pitkänen olemaan yhteydessä toimijoihin, jotka jo ovat maassa. On myös tärkeää valita oman tuotteen tai palvelun painopistealueet ja päättää, mitä jätetään ulkopuolelle. Tärkeimpänä hän pitää kuitenkin ammattiylpeyttä omasta osaamisesta. 

Thomson-East Coast Line on yli 40 kilometriä pitkä metrolinja Singaporessa ja yksi maailman pisimmistä automaattimetrolinjoista. Valaistuksenohjaus ulottuu sisäänkäynneiltä laiturialueille ja matkustajien kulkureiteille. Kuva: Helvar
 Indonesian presidentin virka-asunnossa pääkaupunki Jakartassa käytetään suomalaista valaistuksenohjausta. Pääkaupunkia ollaan siirtämässä Jakartan monien ongelmien takia toiselle saarelle. Kuva: Helvar



– Meillä on Suomessa huipputeknologiaa, ollaan ylpeitä siitä. Hyvä teknologiaosaaminen jää salaisuudeksi, jos kukaan ei tiedä siitä. Myyntiin ja markkinointiin pitää panostaa riittävästi, pitkäjänteisesti ja paikallisesti, fly-in-fly-out ei toimi, Pitkänen muistuttaa.

Helvar on pärjännyt Aasiassa Pitkäsen mukaan hyvin. 

– Kolmen viime vuoden aikana olemme tuplanneet liikevaihtomme. Kilpailu on kovaa, mutta olemme onnistuneet kasvamaan nopeammin kuin markkinan muut toimijat.

Kumppanuusmalli on Helvarilla käytössä eri puolilla maailmaa. Yrityksellä on yli 85 sertifioitua kumppania maailmanlaajuisesti. Yli 80 prosenttia yrityksen myynnistä kohdistuukin Suomen ulkopuolelle. Pääkonttori sekä langattoman järjestelmän, gateway-laitteiden, pilvipalveluiden ja mobiilisovellusten tuotekehitys ovat Suomessa. 

Valaistuksenohjauksella energiatehokkuutta ja hyvinvointia

Valaistuksenohjauksella tavoitellaan energiatehokkuutta, valaistujen tilojen viihtyisyyttä ja käyttäjien hyvinvointia. Tavoitteena on saada oikea määrä valoa, oikeaan paikkaan ja oikeaan aikaan. 

– Painotus viihtyvyyden ja hyvinvoinnin sekä toisaalta energiatehokkuuden välillä vaihtelee. Energiansäästö on ollut asiakkaiden ykkösprioriteetti, nykyisin se on myös ympäristöasia, kertoo Helvarin tutkimustoiminnasta vastaava tekniikan tohtori Henri Juslén.

Kabuki-za-teatterin julkisivua Tokiossa, Japanissa. Julkisivun valaistus vaihtelee vuodenaikojen ja vuorokaudenaikojen mukaan. Kuva: Helvar


Valaistuksen merkitys hyvinvoinnille liittyy Juslénin mukaan luonnolliseen vuorokausirytmiin, työtehoon, vireyteen ja viihtyvyyteen. Aamulla valoa pitää saada enemmän ja erityisesti värilämpötilaltaan kylmempi valo ajastaa tehokkaasti vuorokausirytmiä. Ilalla valaistuksen tulisi taas olla vähäisempää ja lämpimämpää, jolloin siniset aallonpituudet vähenevät.

Valaistuksen ohjausratkaisut ovat yhdistettävissä muihin rakennusautomaatiojärjestelmiin, jolloin valaistuksen sensoriverkko voi toimittaa tietoa muille talotekniikkajärjestelmille esimerkiksi tilojen käyttöasteesta. 

– Talotekniikkamielessä valaistuksen graalin malja on se, että valaistus toimii lähes valonnopeudella. Valaistussensorit ovat kattavasti eri puolilla rakennusta, useassa kohteessa ne on liitetty Helvarin pilvipohjaiseen alustaan, jossa niistä saadaan jalostettua jatkodataa, Juslén kertoo. 

Henri Juslén. 


Helvarin pilvipohjainen ratkaisu on mahdollista integroida kolmannen osapuolen palveluihin API:n (Application Programming Interface) kautta. Valaistuksen energiamittaus tekee mahdolliseksi energian optimoinnin ja raportoinnin, ennakoiva kunnossapito vähentää seisokkiaikoja ja käyttöennusteet mahdollistavat muiden talotekniikkajärjestelmien optimoinnin. 

Suomi tunnetaan laadusta

Yli tuhat eurooppalaista valaistusalan yritystä on jäsenenä Lightning Europe -järjestössä. Suomesta Teknologiateollisuuden valaisinvalmistajien toimialaryhmä on Lighting Europen jäsen ja toimialaryhmän jäsenet, kuten Helvar, ovat mukana Lighting Europen toiminnassa.

Teknologiateollisuuden johtavan tutkijan Patrick Frostellin mukaan Lighting Europe kehittää eurooppalaista lainsäädäntöä ja standardeja, mikä auttaa suomalaisia valaistusalan yrityksiä muun muassa tuotekehityksessä. Arviolta 80–90 prosenttia alan tuotannon arvosta Suomesta menee vientiin.

Markku Pitkänen. 



– Eurooppalainen valaistusteknologia on maailman parasta. Vastuullisuuden ja kestävän kehityksen teemat ovat huomioitu Eco desing -lainsäädännöllä. Alan turvallisuuden puolesta huolehtii Suomessa myös Tukes. Tilanne ei välttämättä ole yhtä hyvä muissa Euroopan maissa, Frostell kertoo.

Aasiassa arvostetaan suomalaista laatua. 

– Paikallisten kanssa keskustellessa suomalaisten toimintatapa ja kulttuuri koetaan korkeatasoiseksi ja luetettavaksi. Monet vietnamilaiset pitävät Suomea maana, jossa toimitaan vastuullisesti ja huolehditaan ympäristöstä, Dzung Bui Business Finlandilta painottaa.

Älykkään rakentamisen ratkaisuille kasvava kysyntä Indonesiassa

Indonesiassa on käynnissä jättimäinen infrahanke, jossa maan pääkaupunki siirretään toisaalle. Nykyinen pääkaupunki Jakarta vajoaa hitaasti sekä kärsii ilmansaasteista ja liikenneruuhkista. Uuden pääkaupungin rakentaminen on jo aloitettu Kalimantanin saarelle. Miljardihanke kiinnostaa myös suomalaisia. 

– Nusantara smart building -hankkeessa etsitään keinoja rakentaa moderniin teknologiaan perustuva kestävän kehityksen kaupunki. Smart building -kehitykselle on jo luotu standardit siitä, mitä älyrakentamisella hankkeessa tarkoitetaan. Ohjeistus auttaa toimijoita tarjoamaan ja fokusoimaan osaamistaan hankkeelle, kertoo hankkeen vihreän digitaalisen siirtymän johtaja professori Ali Berawi.

Berawi korostaa, että Nusantara on Living Lab -kokeilu, jossa kannustetaan kaikkia osapuolia eri puolilta maailmaa tekemään kestävän kehityksen kaupunkia.

– Pystymme hyödyntämään älyrakentamisen parhaat käytännöt ympäri maailmaa, sillä kiinnostus hankkeeseen on suurta. Suomi on maailman onnellisin maa, Nusantarasta tulee maailman onnellisin kaupunki, Perawi hehkuttaa. 

Lue lisää

Katso kaikki