Talvella sähkön käyttäjien jousto korostuu – ”Jos kaikki tekevät oman osansa joustamisessa, kenenkään arjen mukavuus ei kärsi”
Kun sähkön tuotantotavat muuttuvat, muuttuu myös suomalaisten tapa käyttää sähköä. Jousto on tullut jäädäkseen, mutta se on erityisen tärkeää, jotta selviämme tulevasta talvesta. Kun uusiutuva tuotanto ei jousta, käyttäjien jousto korostuu, muistutetaan Carunan tiedotteessa.
Lisääntyneet pörssisähkösopimukset kannustavat joustamaan, mutta talkoohenkeä kirittää myös mahdollinen sähköpulatilanne.
Maakaasun kohonnut hinta, sota Ukrainassa ja fossiilisista energialähteistä luopuminen kiihdyttävät uusiutuvan energian, kuten tuuli- ja aurinkovoiman, määrää. Uusiutuvan tuotannon haaste on sääriippuvuus. Sellaisina päivinä, kun uusiutuvan energian tuotanto ei riitä, ydinvoima tuo helpotusta. Huippukulutustunteina joudutaan kuitenkin edelleen turvautumaan fossiiliseen energiaan.
Miksi tämä talvi sitten on niin poikkeuksellinen?
− Jos tänään tehdään päätös lisätä uusiutuvaa energiaa, voimala ei ole pystyssä huomenna. Tuuli- ja aurinkovoimaa rakennetaan kuitenkin hurjalla vauhdilla. Myös uusia siirtoyhteyksiä Ruotsista on rakenteilla, Carunan innovaatiopäällikkö Matti Uusipaasto sanoo tiedotteessa.
Kuluttajien rooli on siis erityisen kriittinen tänä talvena, jos tuotanto ei riitä kattamaan kulutusta. Kohonnut sähkönhinta ja energiakriisi ovat jo nyt vaikuttaneet kuluttajien sähkönkäyttöön.
− Kuluttajien tottumuksilla on merkitystä koko Suomen sähköjärjestelmään. Kantaverkkoyhtiö Fingridin mukaan kireän pakkastilanteen aikaan esimerkiksi autojen moottori- ja sisätilalämmittimet voivat viedä jopa ydinvoimalan verran sähköä, sanoo Carunan innovaatiopäällikkö Verneri Kohonen tiedotteessa.
Sääennuste kertoo jouston tarpeen
Suomen tuleva talvi riippuu paljon siitä, saadaanko Olkiluodon kolmas ydinvoimala käyttöön.
Kiertävät sähkökatkot ovat poikkeustilanne, mutta kulutuksen joustaminen on osa sähkönkäyttäjän tulevaisuutta. Tällä hetkellä moni joustaa manuaalisesti laskemalla esimerkiksi huonelämpötilaa.
Tulevaisuudessa asiakas hyötyy joustamisesta halvempina hintoina: piikkituntien ulkopuolella, kuten yöllä, käytetty sähkö on halpaa tai jopa ilmaista. Lisäksi halvoilla tunneilla tuotettu sähkö sisältää vähemmän CO2-päästöjä, joten joustaminen on myös vihreä valinta.
− Jouston tarpeen näkee säätiedotuksesta. Jos joskus jättää saunomatta, niin se on tuuleton pakkaspäivä. Pakkasella lämmityksen tarve on isoin. Tuulivoimalan lapakorkeudessa toki tuulee usein talvellakin, joten jonkin verran tuotantoa on silloinkin, Uusipaasto kertoo.
Mitä yksittäinen ihminen voi sitten tehdä?
Kodin suurimmat sähkösyöpöt ovat erilaiset lämmitykset: huoneiden lämmitys, lattialämmitys, lämmin vesi ja sauna. Myös sähköauton lataus vie paljon sähköä.
− Helppoja nyrkkisääntöjä on välttää sähkönkäyttöä piikkitunneilla ja esimerkiksi ladata sähköautoa yöllä. Monet tekoälysovellukset ja kodin automaatiojärjestelmät auttavat tässä, ja esimerkiksi autoissa ja ilmalämpöpumpuissa on usein ajastin valmiina, Uusipaasto sanoo.
Joustaminen näkyy sekä omassa kukkarossa että koko yhteiskunnassa.
− Jos kaikki tekevät oman osansa joustamisessa, kenenkään arjen mukavuus ei kärsi, Kohonen sanoo.