Naantalin monipolttoainevoimalaitos valmistui
NA4 CHP on Suomen ensimmäinen teollisuushanke, jonka rakennustekniset työt toteutettiin allianssimallilla.
YIT:n mukaan Naantalin monipolttoainevoimalaitoksen, NA4 CHP -laitoksen rakennusteknisissä töissä allianssimalli osoitti vahvuutensa niin aikataulunhallinnassa, kustannustehokkuudessa kuin laadussa. Hanke valmistui aikataulussa ja pysyi tavoitekustannuksissa.
Allianssimallin luoman yhdessä toimimisen ansiosta hankkeen aikana tehtiin myös innovaatiota, joiden avulla saatiin aikaan suunniteltua parempi lopputulos. Lisäksi hankkeen työturvallisuus on ollut korkealla tasolla.
”Tässä projektissa hyvä pohjatyö ja suunnittelu ovat kantaneet. On ymmärretty, että avoin ja ratkaisukeskeinen organisaatio on projektityöskentelyn ydin”, summaa Turun Seudun Energiantuotannon toimitusjohtaja Tapani Bastman.
Yksikönjohtaja Anne Piiparinen YIT:ltä on samaa mieltä.
”Tämänkaltaiset suuret hankkeet tarvitsevat tiivistä yhteistyötä. Oli hienoa huomata, miten hyvin johdettu innovaatiojärjestelmä sai porukasta irti uudenlaista osaamista. Itse asiassa hankkeessa toteutettiin yli 100 sen aikana tullutta pienempää ja suurempaa ideaa”, Piiparinen kertoo.
Bastmanin mukaan hankkeen lopputulos, uusi monipolttoainevoimalaitos, on erittäin merkittävä hanke alueellisesti.
”Biopolttoainetta käyttävä voimalaitos on Turun seudulle merkittävä. Kivihiilen sijaan merkittävä osa voimalaitoksen polttoaineesta ostetaan paikallisilta toimittajilta”, Bastman muistuttaa.
Koko voimalaitoshankkeen projektipäällikkö Heikki Jaakkola Fortumilta on iloinen, että voimalaitokselle saatiin aikanaan investointipäätös ja projekti on nyt loppusuoralla. Tyytyväisyyttä tuo myös tavoitteiden toteutuminen. Hänen mielestään voimalaitoksen rakentamisessa käytetty allianssimalli toi positiivisesti enemmän yhdessä tekemistä hankkeeseen.
”Tavoitteellisuus ja läpinäkyvyys ovat asioita, joita kannattaa tästä mallista ottaa mukaan myös perinteisempiin rakennushankkeiden malleihin”, Jaakkola sanoo.
Naantalin uusi NA4 CHP -monipolttoainevoimalaitos korvaa osittain noin 50 vuotta käytössä olleen hiilivoimalaitoksen. Uusi voimalaitos tuottaa sekä sähköä että lämpöä. Voimalaitoksen keskeinen tavoite on lisätä uusiutuvan energian käyttöä. Tavoitteena on 60 prosentin biopolttoaineosuus, joka saavutetaan uuden kuljetusjärjestelmän myötä vuonna 2019.
Monipolttoainevoimalaitoksen polttoaineteho on noin 430 MW. Lämpö käytetään pääosin Turun alueen kaukolämmöksi. Naantalin voimalaitoksen allianssiosapuolina on ollut A-insinöörit Suunnittelu Oy, Insinööritoimisto AX-LVI Oy, Turun Seudun Energiantuotanto ja YIT Rakennus Oy. Voimalaitoksen rakentaminen aloitettiin huhtikuussa 2015 ja se valmistui aikataulussaan joulukuussa 2017.
Lue myös:
Naantalin uusi monipolttoainevoimalaitos saavutti harjakorkeuden
Naantalin CHP-voimalaitoksen rakentaminen käynnistyy
CHP on kuntien energiatalouden selkänoja
YIT toteuttaa CHP-voimalaitoksen allianssimallilla