Asennustöissä krematoriossa – ”Uunien toiminnan ymmärtäminen vaatii syvällistä osaamista”

Sähkö-, tietoverkko- ja kylmäasentaja Richard Eskman pääsee hyödyntämään monipuolista osaamistaan krematorion korjausurakassa.

Richard Eskman viihtyy krematorion työmaalla muun muassa siksi, että uunien toiminnan ymmärtäminen vaatii syvällistä osaamista. Kuva: Miia Manner

Viime vuoden kesäkuussa Honkanummen hautausmaan krematorion uunin vuonna 1990 valmistetussa sisäänvientiluukussa havaittiin mekaaninen toimintahäiriö. Noin tuhatasteiset savukaasut pääsivät krematorion tiloihin ja aiheuttivat mittavat vahingot. Tatec Huolto oy kutsuttiin talotekniikan sekä uunijärjestelmien korjaustöihin.

Krematoriossa sähkö- ja automaatiotöiden parissa työskentelevä Richard Eskman kertoo, että krematorio oli työympäristönä entuudestaan tuttu. Vuonna 2021 uunit uudelleemuurattiin ja niiden automaatiojärjestelmä päivitettiin.

Honkanummen hautausmaa sijaitsee Vantaalla, lähellä Vantaan Ikeaa.
Honkanummen hautausmaa sijaitsee Vantaalla, lähellä Vantaan Ikeaa. Kuva: Miia Manner

– Teimme silloin ensimmäisen tämänkaltaisen kohteen, kertoo Eskman.

Tatec Huolto oy:lle krematorio tuli silloin työn alle puitesopimuksen kautta. Eskman kertoo, että projektin otti tuolloin haltuun hänen kollegansa Toni Jääskelä.

– Hän ymmärsi hyvin kokonaisuuden ja tämän 2021 projektin myötä laitetoimittaja halusi jatkaa Tatec Huollon kanssa yhteystyötä tulevaisuudessakin. Yhteystyö jatkuu edelleen ympäri Suomea.

Kaapelit kääreisiin 

Eskman kertoo, että puhdistamistyötä oli tietysti paljon, koska savu vaurioitti rakennuksen kauttaaltaan. 

– Rakennus- ja muuraustyöt on saatu loppusuoralle. Tällä hetkellä me teemme uusia kaapelointeja, sillä kaikki sähkökaapelit sulivat. Sähköt, tietoverkot, automatiikka, pistorasiat ja valaisimet on uusittu siinä vaiheessa, kun korjaustyö on tehty.

Korjausurakan yhteydessä sähkökaapelien päälle tehtiin lämpökääreet, jotta mahdollisen seuraavan vahingon sattuessa vauriot eivät olisi niin suuret. Honkanummen hautausmaan krematoriossa on kaksi uunia.

– Molemmat uunit muurattiin uudelleen. Työtä hidasti hieman pohjavesipumppaamon myötä ilmenneet haasteet. Pumppaamo ei ollut toiminnassa, ja vesi oli noussut piipun sisälle. Se oli aiheuttanut tiilien kostumista, mikä puolestaan esti muuraamiseen.

Krematorion molemmat uunit muurattiin uudelleen. Kuva: Miia Manner

Eskman kertoo, että krematorion uunien toiminnan ymmärtäminen vaatii syvällistä osaamista, muun muassa automatiikasta ja pneumatiikasta.

– Useimmissa moderneissa krematorioissa, kuten myös Honkanummella, on automatisoitu ohjausjärjestelmä, jonka avulla säädellään uunin toimintaa. Krematorion henkilökunta ohjaa ja valvoo prosessia valvomosta. Sähköinen kuljetin vie arkun uuniin, sen jälkeen polttoprosessi käynnistetään valvomosta. Polttouunin tekniikkaan liittyy myös kosketusnäyttö, jolla valitaan ohjelma ja tarkastellaan muun muassa uunin palamisvaiheen ilmanpainetta ja muita parametreja.

Lämpöenergia hyötykäyttöön

Eskman kertoo, että uuneissa käytetään useita eri jännitetasoja.

– On tärkeää hallita nämä järjestelmät ja ymmärtää niihin liittyvät arvot kokonaisuutena.

Uunien polttimot toimivat samalla tavalla kuin mitkä tahansa lämmitykseen tarkoitetut polttimot.

Polttoprosessia valvotaan tarkkaan; uunissa on pieni ikkuna, jonka kautta voi tarkkailla, mitä uunissa tapahtuu. Lopuksi tuhka kerätään astiaan. Tuhkasta erotellaan metalliset esineet, jotka toimitetaan kierrätykseen.

– Valvomossa tarkkaillaan koko ajan uunien toimintaa. Kosketusnäytöltä voi seurata myös minuutilleen, kuinka kauan prosessi on kestänyt.

Krematorion uunit ovat ruotsalaisen Crematecin valmistamia.

– Äidinkieleni on ruotsi, joten kommunikointi Crematecin ihmisten kanssa on ongelmatilanteissa ollut helppoa. Ruotsista voidaan myös tarvittaessa ottaa etäyhteys uunin prosessia ohjaavaan järjestelmään. Jos halutaan esimerkiksi muuttaa jotain säätöjä, niin se tehdään etänä Ruotsista.

Krematorion lämpöenergiaa voidaan hyödyntää useilla eri tavoilla ympäristöystävällisyyden ja energiatehokkuuden parantamiseksi. Krematoriossa käytettyjen uunien lämmön talteenottojärjestelmän avulla polttoprosessissa syntyvä lämpö voidaan hyödyntää, jos laitokseen on asennettu lämmöntalteenottojärjestelmä. Eskman tietää, että esimerkiksi Hyvinkäällä näin toimitaankin.

– Kaikissa krematorioissa ei vielä lämmöntalteenottoa ole.

Eskmanille on monipuolisesta koulutuksesta ollut hyötyä.

– Olen koulutukseltani sähköasentaja, ja lisäksi tietoverkko- ja kylmäasentaja. Tämän tyyppiseen tekemiseen tarvitaan koulutuksen lisäksi monipuolista osaamista.

Eskman mainitsee, että krematorio onkin juuri siitä syystä hyvin mielenkiintoinen työympäristö.

– Lisäksi tässä työssä oppii koko ajan uutta. Pidän myös siitä, että työ on hyvin itsenäistä. Minulla on käytännössä tietyt asiakkuudet, joita hoidan, ja työpäiväni täyttyvät näistä töistä. Minulla on kolme lähikollegaa, joiden kanssa jaan töitä. Krematorioiden osalta olemme Jääskelän kanssa työskennelleet eri puolilla Suomea, kuten Joensuussa, Tampereella, Jyväskylässä, Porissa, Vaasassa ja Espoossa. Teemme krematorioiden huoltotöitä ja myös vianetsintää.

Parasta työssä: ”Nautin siitä, että työ on monipuolista ja työni on itsenäistä.”

Työn alla: ”Krematoriossa tehtävien töiden lisäksi teen tilamuutostöitä kauppakeskuksiin sekä toimitiloihin.”

Vapaa-ajalla: Perheeseen kuuluu vaimo ja kaksi lasta. Perhe asuu hevostilalla, jota Eskman hoitaa vaimonsa kanssa. On jäämässä vanhempainvapaalle puoleksi vuodeksi kevään aikana.

Lue myös:

Lue myös:

Lue lisää

Katso kaikki