Ets Nord laajensi Tallinnan tehdastaan 

Ilmanvaihtojärjestelmiä valmistava ja kehittävä Ets Nord on investoinut uuteen tuotantolaitokseen. Vierailimme paikan päällä Tallinnassa.

. Ets Nordin Tallinnan tehdas, joka sijaitsee Lasnamäen kaupunginosassa, on erikoistunut ilmanvaihtolaitteiden valmistukseen. 9000 neliömetrin kokoinen laajennusosa otettiin käyttöön huhtikuussa. Kuva: Kärri Jürisson

Tallinnassa sijaitsevan tehtaan 9 000 neliömetrin tuotantolaitoksen laajennusosa otettiin käyttöön huhtikuussa. 15 miljoonan euron investoinnin myötä Tallinnan tehtaan kokonaispinta-ala nousee 30 000 neliömetriin. Tehdasinvestointi kasvattaa koko Ets Nordin yhteenlaskettuja tuotanto- ja varastointitiloja Virossa, Suomessa ja Ruotsissa viidenneksellä.

Ets Nordin perusti vuonna 1998 Urmas Hiie. Yritys laajentui Suomeen vuonna 2009 ja kaksi vuotta myöhemmin Lehtonen ja hänen yhtiökumppaninsa Markku Mattila tulivat osakkaiksi. 

Suomen maajohtaja Jari Lehtonen ja Viron päässä vaikuttava tuotekehitysosaston vetäjä Timo Olesk. Kuva: Miia Manner 

– Kasvua on tapahtunut paljon. Suomen toiminta aloitettiin tuhannen neliön tiloissa Klaukkalassa. Tänä päivänä toimipisteitä on Suomessa Tuusulassa, Vantaalla ja Tampereella. Toimintaa ja asiakaskuntaa on maanlaajuisesti, kertoo Suomen maajohtaja Jari Lehtonen.  

Helmikuisen vierailun aikana tehtaan tuotantotila oli valmis, mutta tuotatantolinjat olivat vielä rakentamatta. Kuva: Miia Manner 

Tärkeänä osa-alueena Lehtonen mainitsee suunnittelijoille suunnatut palvelut. Hän uskoo, että paras lisäarvo kiinteistölle saadaan, kun ilmanvaihtojärjestelmissä tehdään yhteistyötä suunnittelijoiden kanssa.

– Haluamme kuunnella myös käyttäjiä ja otamme huomioon palautteen jatkokehityksessä. Mitoitus- ja valintaohjelmat helpottavat niin suunnittelijoiden kuin urakoitsijoidenkin työtä, Lehtonen kertoo. 

Tuoteryhmäpäällikkö Saku Ruusunen vastaa keittiöilmanvaihdon laitteiden suunnitteluohjelmasta. 

– Suunnittelijoille kohdennettuja suunnitteluohjelmia on useita. Ei ihan jokaiselle tuoteryhmälle, mutta kaikille vähänkin kompleksisille tuoteryhmille, joita täytyy mitoittaa. Esimerkiksi isoille ilmanvaihtokoneille, kattopäätelaitteille, ulospuhallushajoittajille ja äänenvaimentimille. Keittiöpuolelle on kaksi erillistä ohjelmistoa.  Mitoitusohjelmat ovat yhteensopivia Magicadin kanssa.

– Saamme paljon työmaalta palautetta urakoitsijoilta toimivuuteen ja asennettavuuteen liittyen. Lisäksi suunnittelijoilta saatu palaute on meille iso lisäarvo.  

Ets Nordin Tallinnan tehtaalla käytetään robottiteknologiaa tehostamaan tuotantoprosesseja. Kuvassa itsenäisesti toimiva, giljotiinilla varustettu särmäyspuristin. Kuvaaja: Jake Farra

Uusi klubi suunnittelijoille

Ets Nordin oma Suunnittelijaklubi lanseerattiin helmikuussa.  Kyseessä on digitaalinen keskustelufoorumi, jossa ilmanvaihtoalan ammattilaiset voivat vaihtaa ajatuksia, hakea tietoa ja saada uusia vinkkejä toimialan kehityssuunnista. 

– Kyseessä on suunnittelijafoorumi eli oppimis- ja kehitysalusta, johon me kirjoitamme erilaisia postauksia ja artikkeleita aihealueista, joita meiltä on kysytty paljon, Ruusunen kertoo. 

Suunnittelijaklubissa nousseita aiheita käsitellään myös suunnittelijaseminaareissa, joita Ets Nord on järjestänyt ympäri Suomea. 

– Seminaareissa on aina tietty teema ja tuomme paikan päälle myös pienoismallit. Eli suunnittelijat voivat konkreettisesti nähdä ratkaisut, jotka ovat seminaarissa esillä. Uusia tilaisuuksia on luvassa vielä tämän vuoden aikana. 

Estonian Culinary -tiimi harjoitteli useita kertoja viikossa tehtaan sisään rakennetussa näyttelykeittiössä koko vuoden. Ennen kilpailua tehtiin ”koeillallisia”, joissa piti valmistaa kolmen ruokalajin menu 110 hengelle. Menu oli täsmälleen sama kuin kilpailussa. Loppukilpailu pidettiin maaliskuussa Stuttgartissa. 

Vuoropuhelua käydään myös loppukäyttäjien eli kiinteistössä työskentelevien ihmisten kanssa. Keittiöiden ilmanvaihdon optimointia yritys toteuttaa esimerkiksi Estonian Culinary -huippukokkiryhmän kanssa tehtaalla sijaitsevassa ammattikeittiössä. 

– Keittiö on rakennettu täsmälleen kansainvälisen IKA Culinary Olympics -kokkikilpailun keittiötä vastaavaksi. Kilpailuun osallistunut ryhmä harjoitteli keittiössä ja antoi meille arvokasta palautetta ilmanvaihdon toimivuudesta, Lehtonen sanoo. 

– Suunnittelijat ovat oman alansa parhaat asiantuntijat, urakoitsijat omansa ja kokit ja kiinteistöjen muut käyttäjät omansa. Me uskomme avoimeen vuoropuheluun kaikkien osapuolien kesken, hän päättää. 

Lue lisää

Katso kaikki