Terveisiä kentältä: ”Löysin itselleni sopivan alan”

Talotekniikan perustutkintoa suorittava Jesse Tolmunen nauttii työmaan tunnelmasta ja tekemisen meiningistä.

Kuva: Päivi Dufva.

Jesse Tolmunen, 17, on tyytyväinen. Opinnot talotekniikan perustutkinnossa ovat sujuneet hyvin, ja top- eli työssäoppimisjaksolla on päässyt tekemisen makuun. Tolmunen opiskelee Kainuun ammattiopistossa toista vuotta. Alkusyksy on kulunut työharjoittelussa.

– Olen työssäoppimisjaksolla Vaarojen vesi oy:ssä tällä hetkellä. Yritys tekee lvi-asennuksia lämmityksen, käyttöveden ja ilmastoinnin osalta ja laitteiden ja koneiden huoltotöitä Kajaanissa, Sotkamossa ja pääkaupunkiseudulla.

Kupariputken leikkaaminen sujuu jo varmoin ottein. Kuva: Päivi Dufva.

Tolmunen löysi talotekniikka-alalle peruskoulun aikana.

– Kävimme tutustumassa eri ammattialoihin ja kiinnostukseni heräsi. Hakeuduin tet-jaksolle putkifirmaan ja pääsin tutustumaan työhön. Tykkäsin, ja päätin hakeutua opiskelemaan alaa.

Tolmunen kertoo, että opinnot ovat edistyneet hyvin. Ensimmäisenä vuonna opeteltiin perusasennuksia, muun muassa patteriverkoston, lämmitysverkoston ja lattialämmityksen tekemistä, kaukolämpövaihtimen ja lämpökattilan asennusta.

– Meillä on mukava, 13 opiskelijan ryhmä. Opettaja Mikko Räisänen on osaava ja innostava opettaja. Ensimmäinen vuosi sujui ilman minkäänlaisia haasteita tai hankaluuksia ja koen, että olen löytänyt oman alani.

Alalla kaikki hyvin

Tolmunen kertoo viihtyvänsä työmaalla. Työkokemukset ovat olleet positiivisia.

– Tekemällä oppii. Olen saanut hyvän ohjauksen lisäksi opettavaisia työtehtäviä. Olen päässyt tekemään muun muassa kalustamista ja pinta-asennuksia. Tällä hetkellä teemme linjasaneerausta kerrostalossa.

Hamppuliitoksen avulla tiivistetään remontin aikana putkien kierreosien liitoksia lukuisia kertoja. Hamputtaminen on ensimmäisiä ammattikoulussa opittuja putkiasentamisen kädentaitoja”, Tolmunen kertoo. Kuva: Päivi Dufva.

Yllätyksiä ei alan suhteen ole tullut, sillä nuorukainen on ehtinyt kerryttämään alan työkokemusta myös kesätöissä.

– Työtehtävien osalta ei ole tullut mitään yllätyksiä, mutta työmaalla olen huomannut, että rohkeus tarttua oma-aloitteisesti asioihin on vielä kehittämisen paikka itselläni. Toisaalta opiskelua on vielä edessä melkein kaksi vuotta ja luottamus omaan ammattitaitoon kehittyy vielä.

Tolmunen kertoo, että Kajaanin seudulla on harjoittelupaikkoja löytynyt hyvin myös opiskelukavereille, ja alan yleinen työtilanne on hyvä.

– Löysin itselleni sopivan alan ja olen nauttinut sekä opiskelusta että työssäoppimisjaksoista. Aikaiset aamuherätykset ovat vaatineet totuttelua, mutta kun rytmiin pääsee, niin niistäkin on tullut rutiinia, Tolmunen päättää.

Jesse Tolmunen on työssäoppimisjaksolla työskennellyt kolmesta kerrostalosta koostuvassa taloyhtiössä putkiremontin parissa. Kuva: Päivi Dufva.

Työn alla

”Tällä hetkellä olen linjasaneeraustyömaalla työssäoppimisjaksolla, joka kestää lokakuun loppuun asti. Sen jälkeen palaan koulun penkille.”

Parasta työssä

”Alan monipuolisuus. On niin paljon erilaisia töitä ja työpäivät ovat vaihtelevia. Koko ajan tulee uutta asiaa ja oppimista riittää. Saneeraushommia ja pinta-asennustöitä teen mieluiten. Maalämpökoneiden asennus on myös mieluisaa.”

Vapaa-ajalla

”Vietän paljon aikaa kotosalla videopelien parissa. Kaveriporukan kanssa hengaillaan ulkona ja ajellaan kevytmoottoripyörillä.”

Lue lisää

Katso kaikki