Älykkäät talotekniikkaratkaisut tuovat valinnanvapautta

Tulevaisuudessa kiinteistöt voivat olla osittain energiaomavaraisia ja niiden käyttäjät voivat muodostaa energiayhteisöjä.

Uusiutuvan sähköntuotannon aiheuttama sähköjärjestelmän murros nostaa kiinteistöt ja niiden käyttäjät energiakeskustelun keskiöön. Sähkönkäyttäjillä on enemmän valinnanmahdollisuuksia ja valtaa energia-asioissa, kunhan tarvittava infrastruktuuri on kunnossa.

Sähköjärjestelmä on merkittävien muutosten edessä. Uusiutuvan, sään mukaan vaihtelevan sähköntuotannon kuten tuuli- ja aurinkovoiman lisääntyminen aiheuttaa haasteita sähköjärjestelmässä, jossa sähkön kulutuksen ja tuotannon pitää olla joka hetki tasapainossa.

Sähköntuotantoa on perinteisesti säädetty vastaamaan kulutusta. Uusiutuvaa tuotantoa ei kuitenkaan kannata tai voi säätää. On herännyt huoli, riittääkö sähköä myös silloin, kun ei tuule eikä paista.

Osaratkaisuna sähkötasapainon ylläpidon varmistamiseksi tulevaisuudessa on lisätä voimajärjestelmän joustavuutta niin sanotuilla älykkäillä sähköjärjestelmillä. Näillä tarkoitetaan pienten ja suurten sähköntuotantolaitosten, -kulutuksen ja -varastoinnin yhdistämistä toisiinsa aktiivisesti ja automaattisesti niin, että sähköä tuotetaan ja kulutetaan siellä, missä se kulloinkin on kannattavinta.

Älyn lisääminen sähköinfraan antaa kuluttajille enemmän valinnanvaraa ja mahdollisuuksia sähkönkäyttöön liittyen. Automatiikan avulla sähkön pienkuluttajat voivat osallistua sähköntuotannon ja -kulutuksen tasapainon ylläpitämiseen ja hyötyä taloudellisesti sähkönkäyttönsä hetkellisestä muuttamisesta. Älykkäisiin sähköratkaisuihin siirtyminen voi olla myös arvovalinta.

Asumisen sähkönkäyttöön liittyvä kulutusjoustopotentiaali on huomattava. Hyödyntämätöntäkin kapasiteettia arvioidaan olevan useita satoja megawatteja eli suurta voimalaitosta vastaava määrä. Ajoittainen ja automaattisesti tapahtuva jousto esimerkiksi sähkölämmityksessä, lämpöpumppujen tai lämminvesivaraajan käytössä tai ilmastoinnissa olisi erityisen merkityksellistä sähköjärjestelmän säädön kannalta.

 

Kiinteistön tiedonvaihdolta vaaditaan enemmän

Älykkäässä sähkönkäytössä avainasemassa on ICT-infrastruktuuri, jonka kautta sähkölaitteita ohjataan, ja jolla välitetään tietoa eri toimijoiden kesken lähes reaaliajassa.

Ajantasainen tilannekuva eri toimijoiden käyttöön ja kuormien nopea ohjaus vaativat riittävän luotettavaa tiedonvaihtoa ja avoimia rajapintoja kiinteistöjen järjestelmiin. Näiden kautta sähkönkäyttö voidaan optimoida niin voimajärjestelmän kuin kiinteistön käyttäjien tarpeiden kannalta.

Avoimelle rajapinnalle voi tulla käyttöä myös muissa kiinteistön tai asiakkaiden tarvitsemissa palveluissa. Oleellista on korkealaatuinen tietoturva.

Ensiaskeleita parannettuun tiedonvaihtoon ollaan jo ottamassa. Työ- ja elinkeinoministeriö on pyytänyt Suomen kantaverkkoyhtiö Fingridiä toimittamaan keskitetyn sähkön vähittäismarkkinoiden tiedonvaihtojärjestelmän, datahubin, jonka kautta saadaan laadukasta tietoa sähkön käytöstä helposti yhdestä paikasta asiakkaan luvalla.

Pääsy datahubin tietoihin luo uusia liiketoimintamahdollisuuksia.  Esimerkiksi isännöitsijät voivat saada entistä parempaa tietoa kiinteistön sähkönkäytöstä ja tarjota sen pohjalta parempaa palvelua asiakkailleen.

 

Kiinteistöihin tulossa uutta teknologiaa

Tulevaisuudessa kiinteistöt voivat olla osittain energiaomavaraisia ja niiden käyttäjät voivat muodostaa energiayhteisöjä. Energiayhteisöt ovat vapaaehtoisesti muodostuvia joukkoja, joilla voi olla omaa pientuotantoa kuten pientuulivoimaloita ja aurinkopaneeleita sekä akkuja.

Energiaresursseista voidaan muodostaa esimerkiksi kerrostalon tai kauppakeskuksen sisällä omia mikroverkkoja, joissa itsetuotettu sähkö tai siitä saatu hyöty jaetaan. Mahdollisuus käyttää kiinteistöissä tuotettua ”lähienergiaa” voi tuoda merkittävää lisäarvoa tiedostavalle asiakkaalle.

Myös sähköautot on otettava huomioon osana kiinteistön sähköjärjestelmää. Sähköautojen latausratkaisuihin kannattaa panostaa jo nyt, sillä sähköautojen määrä kasvaa nopeasti.

Nykyisin taloyhtiöiden liittymät kestävät muutaman auton latauksen. Jos sähköautoja on enemmän, koordinoimaton lataus voi aiheuttaa korkeita sähkönkulutushuippuja, joita nykytarpeeseen mitoitettu sähköliittymä tai sähköverkko ei kestä.

Latausta tasaavien sovellusten avulla voidaan ainakin viivästää sähköliittymän vahvistamista. Sovellukset voivat mahdollistaa myös säästöt sähköliittymän käyttökustannuksissa, varsinkin jos jakeluverkkotariffi muuttuu energiapohjaisesta tehopohjaiseksi.

Lisäksi älysovelluksista voidaan saada hyötyä sähkömarkkinoilta, jos autojen akkuja käytetään tehotasapainon ylläpitoon sähköjärjestelmässä. Sähköautothan ovat liikkuvia akkuja, joista voi purkaa sähköä kiinteistön tai sähköjärjestelmän käyttöön.

 

Mahdollisuuksien luomiseen kannattaa tarttua jo nyt

Vaikka älykkäisiin sähköjärjestelmiin liittyvät palvelut ja markkinamallit ovat vielä pilotointiasteella, varmaa on, että sähkönkäyttö muuttuu uusiutuviin sähkönlähteisiin perustuvassa maailmassa. Osa teknologiasta on jo kypsää ja ratkaisut ovat edullisinta tehdä rakennusvaiheessa.

Rakennuttajan onkin tärkeää tarjota valinnanmahdollisuuksia ja vähintään varautua tuleviin muutoksiin, jotta kiinteistöjen käyttäjille voidaan tarjota uudenlaisia palveluita. Vielä ehtii olla edelläkävijä – hyväksi todetuille käytännöille tulee kysyntää.

teksti Heidi Uimonen, Risto Lindroos / Fingrid Oyj

kuva Shutterstock

 

Lue lisää

Katso kaikki