Uutta tietoa aurinkoenergiasta

Aurinkoteknillisen yhdistyksen kustantama Aurinko-opas – aurinkoenergiaa rakennuksiin -kirja on ilmestynyt uusittuna. Motiva Oy on tukenut oppaan uudistamista osana työ- ja elinkeinoministeriön tilaamaa työohjelmaa. Opas käsittelee sekä aurinkolämpöä että -sähköä.
Etelä-Suomessa aurinko säteilee neliömetrin vaakapinnalle vuodessa yhteensä lähes 1 000 kilowattituntia (kWh), Keski-Suomessa noin 900 kWh ja Sodankylässäkin 800 kWh. Kuinka suuren säteilymäärän aurinkolämpökeräin tai aurinkopaneeli pystyy ottamaan vastaan, riippuu säteilyn voimakkuuden lisäksi myös laitteen suuntaamisesta auringon suhteen. Laitteiden suunnittelu ja asentaminen vaatiikin vahvaa ammattitaitoa.
Jos talossa on suora sähkölämmitys tai ilmalämmitys voidaan aurinkolämmöllä tuottaa noin puolet lämpimästä käyttövedestä. Riippuen lämmitystarpeen suuruudesta se vastaa 10-20 prosenttia koko rakennuksen lämmitysenergiasta.
Vesikiertoiseen lämmönjakojärjestelmään yhdistettynä osa talon lämmittämisestäkin hoituu aurinkolämmöllä. Paras hyötysuhde saavutetaan, kun käytössä on vesikiertoinen lattialämmitys. Jos talon päälämmitysmuoto on maalämpö, voidaan aurinkolämmöllä korottaa sen hyötysuhdetta. Auringosta voidaan oikein asennettuna saada talon lämmitystarpeesta jopa 30 prosenttia. Matalaenergiataloissa osuus voi olla tätäkin suurempi.
Hyvälaatuinen asennus on tärkeä kaikissa lämmitysjärjestelmissä, niin myös aurinkojärjestelmien asennuksessa. Asentajien koulutusta pitäisi kehittää ja käynnistää mahdollisimman nopeasti. Esimerkiksi �?ljyalan Palvelukeskus Oy järjesti vuosina 2006-2007 osana Ilmastomuutoksen viestintäohjelmaa päivän pituisia koulutustilaisuuksia aurinko-öljylämmitysjärjestelmien asentajille. Niihin osallistui kaikkiaan 150 asennusliikettä.
– Päivän seminaari ei selvästikään ollut riittävä, vaan syvällisempää asentajien koulutusta tarvittaisiin, toteaa markkinointipäällikkö Eero Kourula.

Lisätietoja:
www.aurinkoteknillinenyhdistys.fi

Lue lisää

Katso kaikki