Terveisiä töistä – näin koronavirus näkyy talotekniikka-alan arjessa

Koronavirus mullisti suomalaisten arjen. Miten talotekniikka-alan työt poikkeusolosuhteissa sujuvat?

Koronavirus mullisti suomalaisten arjen. Miten talotekniikka-alan työt poikkeusolosuhteissa sujuvat?

Teksti: Piritta Porthan

Talotekniikka-lehti järjesti Terveisiä töistä -haasteen ja keräsi talotekniikka-alan toimijoilta kokemuksia siitä, miten koronaviruksen leviäminen on vaikuttanut alan työskentelyyn. Haasteeseen osallistuneiden kommenteissa painottuivat muun ympäröivän maailman tapaan fyysinen etäisyys, pohdinnat työtilanteesta sekä tietysti hyvä hygienia.

– Käsidesiä tuli puku-/ruokakoppiin, kaikki hinkkaavat sitä lapasiin aamuin illoin. Ja tulihan sitä hommattua transistorin hyttiinkin, sanoo Pirkanmaan Putkiasennus Oy:n omistaja Jari Hämäläinen.

Tekninen asiantuntija Petri Kapulainen KMA Companylta kertoo, että yrityksessä on muutenkin keskitytty työaikaiseen haitta-aineiden hallintaan. Siksi koronavirukseen reagoitiin lähinnä asiakkaiden takia.

– Työntekijät käyttävät työalueella koko ajan hengityssuojia. Lisäsimme myös virukset suodattavia ilmanpuhdistimia, samanlaisia kuin sairaaloissa ja kouluissa käytetään. Voin väittää, että työmaallamme ilma on puhtaampaa kuin useimpien sisäilma kotona, Kapulainen sanoo.

 

KMA Company Oy:n työmaalla hengityssuojia käytetään työalueella liikkuessa koko ajan. Kuva: KMA Company Oy

 

Riittääkö töitä?

Vihdin lämpöpalvelun yrittäjä Jani Sundström sanoo suoraan, että työt ovat koronan takia melko vähissä: uusia töitä ei välttämättä aloiteta, jos ei ole pakko.

– Olen tehnyt paljon aliurakointia, ja nyt asiakasyrityksillä ei ole töitä kunnolla omille asentajille, Sundström kertoo.

Pirkanmaan Putkihuollon yrittäjä Lauri Sahra ei omalta osaltaan ole työtilauksista lainkaan huolissaan.

– Kävi periaatteessa aika näppärästi. Ennalta sovitut työt siirtyivät tulevaisuuteen eikä mitään peruttu. ”Luppoajalle” tuli seuraavana päivänä uusilta asiakkailta yhtäkkiä hirveä ryysis uusia työtilauksia. Niihin on nyt mukava vastata, että onnistuu ja reagoidaan nopeasti, Sahra sanoo.

Lämpöhuolto Groupin toimitusjohtaja Juuso Pelkonen taas uskoo, ettei koronavirus vaikuta kovin paljon yhden ihmisen LVI-yrityksiin.

– Mutta useamman henkilön yrityksissä varmasti kolisee ja pahasti, Pelkonen sanoo. – Taloyhtiöt siirtävät yhtiökokouksiaan, tilaajat panttaavat päätöksentekoa. Jo sovittuja ja aikataulutettuja urakoita siirretään tulevaisuuteen. Kassat kyykkäävät, eikä lomautuksilta voi välttyä.

Työ- ja elinkeinoministeriön tiedotteen mukaan (8.4.2020) kunnat voivat hakea valtionavustusta yksinyrittäjien tukia varten. Hallitus suuntaa tukiin yhteensä 250 miljoonaa euroa. Pelkonen kaipaisi kuitenkin enemmän konkretiaa mediassa paljon esillä olleista yritystuista.

– Pankeista on pyydetty lyhennysvapaita, mutta pankit kiristävät lyhennysvapaiden vastineeksi lisää vakuuksia tai kiinnityksiä. Se yrityspäättäjä, joka ei vielä ymmärrä olevansa täydellisessä kyykyssä, on auttamattomasti myöhässä. Näin uskon olevan ainakin nopeatempoisessa saneerausmarkkinassa. Uudispuolella vaikutukset näkyvät isommalla viiveellä, Pelkonen pohtii.

KMA Company Oy:n työmaalla on lattiaa tehdessä sijoitettu luovasti virukset suodattavia ilmanpuhdistimia. Kuva: KMA Company Oy

Digiloikalla töihin

Optirealin yrittäjä Janne Gustafsson perusti yrityksensä vasta helmikuun alussa. Talotekniikkaan erikoistuneen rakennus- ja kiinteistöalan asiantuntijatoimiston toiminta on saatu poikkeusoloissa Gustafssonin mukaan mukavasti käyntiin, vaikka joissain asioissa onkin ollut havaittavissa pientä ”koronajarrua”.

Ilahtunut Gustafsson on erityisesti siitä, miten alan toimijat ovat poikkeusoloissa ottaneet haltuun modernit työskentely-
välineet.

– Uskon ja toivon, että uudet työskentelytavat jäävät osittain päälle myös koronatilanteen päätyttyä. Varsinkin asiantuntijaorganisaatiot varmaankin ymmärtävät tilanteen myötä, miten onnistuneesti pystytään palvelemaan myös asiakkaita oman maakunnan ulkopuolella, Gustafsson sanoo.

Piia Sormunen on Granlund Consulting Oy:n lean-rakentamisen toimialajohtajana vienyt digitaalisia työkaluja yhteistoimintaan rakennusalalla jo pitkään. Koronaviruksen aiheuttamien poikkeusolojen vuoksi alan työskentelytavat ja
rakennushankkeiden organisaatioiden toiminta joutuvat nyt Sormusen mukaan ottamaan suuren digiloikan. On pohdittava, miten rakennushanketta pystytään viemään eteenpäin etänä ja digitaalisilla työkaluilla.

Sormunen uskoo, että poikkeustila avaa silmiä sekä tuo vanhojen toimintamallien kyseenalaistamisen myötä alalle ahaa-elämyksiä ja tuottavuutta. Tilanteesta voisi siis seurata jotain hyvääkin.

– Rakennushankkeissa on yleisesti ottaenkin ollut haasteena tiedon virtautus, se miten tieto liikkuu osapuolelta toiselle. Yhä enemmän joudutaan keskittymään siihen, että oikea-aikainen tieto löytyy kaikille. Sitä kautta erilaiset digitaaliset työkalut tulevat lisääntymään organisaatioiden tiimien työskentelyssä, Sormunen sanoo.

Palavereja etänä

Piia Sormunen nostaa esiin myös sen, että alalla on nyt mietittävä, minkälaisia etäkokouksia pidetään ja miten niistä kirjataan ja välitetään tietoa.

– Usein etäkokoukset valmistellaan paremmin kuin fyysiset kokoukset, Sormunen sanoo.

Etäpalaverit ovat poikkeustilanteessa tulleet tutuiksi myös LVI-Tekniset Urakoitsijat LVI-TU:lla.

– Palaverit ovat siirtyneet kokonaan Microsoft Teamsiin, kertoo LVI-TU:n LVI-asiantuntija Marko Kempas.

– Perjantaisin pidämme myös kahvitauon Teamsin kautta, koska emme voi tavata toimistolla. Se on mukava ja yhteisöllisyyden kannalta tärkeä juttutuokio. Silloin ei puhuta työasioista.

Etäily sopii hyvin myös Terveisiä töistä -haasteeseen anonyymisti vastanneelle LVI-insinööriopiskelijalle: työt ja viimeinen opiskeluvuosi etenevät etänä.

– Valmistuminen tapahtuu etänä ja kättely varmaan VR-lasit päässä, anonyymi kommentoi.

 

Alun perin mittalaitetoimittajan toimipisteeseen suunniteltu koulutus järjestettiin verkkokoulutuksena. Koulutus käsitteli vesikiertoisten verkostojen virtausmittauksia ja -tasapainotuksia. Kuva: Janne Gustafsson

LVI-asiantuntija Marko Kempaksen kotitoimisto. Kuva: Marko Kempas

Etäkokouksien akustiikan vuoksi SuLVIn viestintäsuunnittelija Anne Valkaman työhuoneeksi vakiintui lasten makuuhuone. Kuva: Anne Valkama

LVI-insinööriopinnot sujuvat hyvin kotitoimistosta käsin.

Lue lisää

Katso kaikki