Tammikuun tulipaloissa kuoli kahdeksan ihmistä
Suomessa tapahtuu vuodessa tuhatkunta liesipaloa. Joka päivä paloautot lähtevät kiireellä sammuttamaan kolmea keittiötä, joissa joku on käyttänyt liettä väärin. Teknisiä vikoja ei liesissä juurikaan ole.
Liesipaloista seuraa myös kuolemantapauksia. Vuosittain liesipaloissa kuolee 5–8 ihmistä.Suomen Pelastusalankeskusjärjestön alustavien tietojen mukaan tänä vuonna on tulipaloissa kuollut kahdeksan henkilöä.
Liedet ovat kotien paloturvallisuuden synkin kohta. Nukahdetaan, kun ruoka on porisemassa. Liesi jätetään hauduttamaan ruokaa siksi aikaa, kun käydään ulkoilemassa. Tai sitten liesi yksinkertaisesti vain unohtuu päälle. Liesipalot ja liesipalovaarat ovat pelastustoimelle arkipäivää.
Liesien paloturvallisuuteen on olemassa kahdenlaisia ratkaisuja. Toiminnallinen ratkaisu on käyttää liettä oikein, koko ajan kokin valvovan silmän alla.
Koska ihminen kuitenkin on unohtavainen, varsinkin vanhemmiten, apuun tulevat tekniset ratkaisut. Lieden yhteyteen voi hankkia liesivahdin, joka katkaisee liedestä virran. Tai lieden yhteyteen voi asentaa automaattisen sammutuslaitteen. Se sammuttaa tulen, jos ruoka pannulla syttyy. Liesien turvalaitteiden EU-tasoinen standardi on juuri lopullisesti hyväksytty. Standardi määrittelee ne vähimmäisvaatimukset, jotka turvalaitteilta vaaditaan.
Automaattinen sammutuslaitteisto on yhä tehokkain tapa ehkäistä palokuolemia. Viime vuonna keskusteltiin julkisuudessa siitä, että sprinklerien sammutusvesi yhdistyneenä palokaasuihin aiheuttaa tappavan myrkyllisiä yhdisteitä. Keskustelun taustalla olleet mittaukset perustuivat Pelastusopistolla tehtyyn opinnäytetyöhön. Pelastusopisto on tiedottanut, että mittaustulokset ovat virheellisiä.
