Selvitys: Koneellisen ilmanvaihdon suodattimien vaihto jää tekemättä lähes joka toiselta omakotiasujalta
Ilmanvaihtokoneen suodattimet olisi hyvä tarkistaa ja vaihtaa vähintään kaksi kertaa vuodessa.
Vaihdon lykkääminen tai laiminlyöminen voi kostautua muun muassa huoneilman tunkkaisuutena, asukkaiden väsymyksenä ja turhana energiankulutuksena, muistuttaa IV-suodattimien maahantuojan Onnisen ja IV-suodattimien jälleenmyyjän K-Raudan asiantuntija tiedotteessa.
Suuri osa suomalaisista kärsii turhaan huonolaatuisesta sisäilmasta, koska jättää koneellisen ilmanvaihdon suodattimet vaihtamatta. Tulos käy ilmi K-Raudan Näin Suomi remontoi -kyselystä*, joka toteutettiin helmi-maaliskuussa 2024.
– Koneellisen ilmanvaihdon suodattimet tulisi tarkistaa ja vaihtaa noin kaksi kertaa vuodessa. Hyviä ajankohtia ovat alkusyksy siitepölykauden jälkeen sekä alkukevät ennen siitepölykauden alkua, sanoo K-Raudan ja Onnisen ilmanvaihtotuotteista vastaava kategoriajohtaja Markku Vauhkala tiedotteessa.
Omakotitalojen kohdalla koneellisen ilmanvaihdon huolto ja suodattimien vaihto on aina kiinteistön omistajan vastuulla.
Kyselyyn vastanneista omakotitaloasujista 77 prosenttia kertoo, että koneellisen ilmanvaihdon suodattimien vaihtaminen kuuluisi heidän kotinsa säännöllisiin huoltotöihin. Heistä, ts. omakotiasujista, joiden kotien huoltotöihin työ kuuluisi, suuri osa (43 prosenttia) ei kuitenkaan ole vaihtanut tai vaihdattanut suodattimia viimeksi kuluneen vuoden aikana.
Taloyhtiössä asuvan kannattaa selvittää, mitä suodattimien vaihdosta on sovittu
Taloyhtiöissä asukkaan vastuulle kuuluvat tyypillisesti talon sisäpuolisten tulo- ja poistoilmaventtiilien puhdistus, kun taas ilmanvaihtokoneen kunnossapito, huolto ja korjaus kuuluvat taloyhtiölle. Myös ilmanvaihtokoneen suodattimien vaihto kuuluu taloyhtiölle, ellei asiasta ole sovittu toisin.
Kaikista kyselyyn vastanneista suomalaisista 67 prosenttia tunnistaa, että koneellisen ilmanvaihdon suodattimien vaihtaminen kuuluisi heidän kotinsa säännöllisiin huoltotöihin. Kaikista vastaajista tämän kodin huoltotyön kertoo viimeisen vuoden aikana tehneensä itse tai teettäneensä 35 prosenttia vastaajista.
Kaikista vastaajista 15 prosenttia kertoo, ettei ole varma kuuluuko koneellisen ilmanvaihdon suodattimien vaihto heidän kotinsa huoltotöihin. Kerrostalossa asuvista vastaajista epävarmoja on 21 prosenttia, rivitalossa asuvista 13 prosenttia ja omakotitalossa asuvista 9 prosenttia.
– Asiasta epävarmojen kannattaa ehdottomasti tarkistaa vastuunjako oman taloyhtiönsä yhtiöjärjestyksestä, Vauhkala kehottaa.
Fiksu puhdistaa samalla myös liesituulettimen suodattimet
Jos koneellisen ilmanvaihdon suodattimien vaihto unohtuu, kostautuu se huoneilman tunkkaisuutena, kun ilma ei vaihdu kunnolla. Raittiin ilman puute taas voi näkyä asukkaissa monin tavoin, esimerkiksi väsymyksenä. Sama pätee myös painovoimaiseen ilmanvaihtoon, jossa on hyvä säännöllisesti tarkistaa ja vaihtaa korvausilmaventtiilien suodattimet.
– Siitepölyn lisäksi suodattimet keräävät itseensä mm. katupölyä. Vilkkaasti liikennöidyn kadun vieressä asuvan kannattaa siis tarkistaa suodattimen kunto vielä useammin. Jos suodattimia ei vaihda, pöly alkaa kerrostua ja voi toimia kasvualustana erilaisille bakteereille ja homeelle, joiden läpi ilma sitten kulkee asuntoon. Tukkeutunut suodatin kuormittaa myös ilmanvaihtokonetta, Vauhkala muistuttaa.
Niille ihmisille, joille suodattimien vaihto on vaikea muistaa, Vauhkala suosittelee yksinkertaisesti työn merkitsemistä kalenteriin. Tehty työ palkitsee mm. hyvällä sisäilmalla, energiansäästöllä sekä paloturvallisuudella.
– Fiksu irrottaa ja puhdistaa samassa yhteydessä myös liesituulettimen suodattimet. Tämäkin työ tulisi nimittäin suorittaa muutaman kerran vuodessa kaikissa kotitalouksissa, joissa liesituuletin on.
*Lähde: Kyselytutkimus K-Kylä-asiakasyhteisössä helmi–maaliskuussa 2024. Kyselyyn vastasi 1044, iältään 25+-vuotiasta ihmistä. Aineisto on painotettu vastaamaan väestöä iän ja sukupuolen mukaan. Kyselyssä tiedusteltiin, kuuluuko koneellisen ilmanvaihdon suodattimien vaihtaminen niihin huoltotöihin, joita vastaajan kodissa tulisi tehdä tai teettää säännöllisesti ja oliko vastaaja tehnyt itse tai teettänyt kyseisen työn kodissaan viimeisen vuoden aikana.
Lue myös: