Reilu meininki

Kun ihmisille antaa vastuuta ja vapauden tehdä työnsä parhaalla mahdollisella tavalla, alkaa syntyä tulosta, uskotaan Triossa, jonka johtamiskulttuuri remontoitiin uuteen uskoon.

 

Helsingin Tapanilassa 1960-luvulla rakennetun kerrostalon edustalle tuotu jätelava ei kauaa tyhjänä happane. Trion työmaalla on täysi rähinä päällä ja rännejä pitkin lasketetaan purkujätettä reippaaseen tahtiin.

Kellään ei ole aikaa pyöritellä peukaloita, mistä voi kiittää huolellista työnsuunnittelua. Triossa harrastetaan tehokkaaksi tekevää Lean-ajattelua, jossa hukka ja turha tekeminen minimoidaan. Tahtia hidastetaan vain, jos on pakko, kuten siinä vaiheessa, kun seinustan kupeesta maan alta löytyy yllättäen vanha öljysäiliö.

Kerrostalo, sen tekniikka ja kylpyhuoneet ovat saavuttaneet iän, jossa pelkällä ehostuksella ei enää selvitä. Trio on toimitusjohtajansa Martti Saarnion mukaan vahvimmillaan juuri tämän kaltaisilla työmailla, jossa uusitaan ja päivitetään rakenteet ja talotekniikka samassa paketissa.

Uudet korjausrakentamisen konseptit ovat Saarnion mukaan olleet hyvä herätys koko alalle.

”Jos puhutaan kahden viikon putkiremontista, puhutaan oikeastaan kahden viikon haitta-ajasta. Me koemme kuitenkin, että asukkaalle on kova haitta, että talossa tehdään töitä, vaikka hän voisikin käyttää omaa asuntoaan ja kylpyhuonettaan”, Saarnio sanoo.

Vastauksena kehitykseen Trio on lanseerannut rehtiyden: puhutaan asioista niiden oikeilla nimillä. Rehtiys-konseptin pilottikohteessa päästiin taannoin kahdeksan viikon putkiremonttiin. Tämä tarkoittaa, että kahdeksan viikon päästä kaikki oli valmista: remontti oli valmis, paikat olivat siistinä ja ukot siirtyneet seuraavalle työmaalle.

Rehtiys-konseptiin kuuluvat rykäisy-päivät, jolloin työvoimaa keskitetään työmaalle ja työntekopäivät rauhoitetaan eri ammattiryhmille.

”Ajatuksena on, että purkutyöt ovat muutamassa päivässä ohi, timanttiyöt päivässä, pystyviemärit päivässä, vaakaviemärit päivässä, pystyvesijohdot päivässä ja asuntojen vesijohdot päivässä”, Saarnio kertoo.

Rykäisyvaiheessa esimerkiksi 15 asunnon kohteessa saattaa olla samana päivänä paikalla 15 putkimiestä.

”Onnistumisen kannalta oleellista on, että työtä esivalmistellaan ja suunnitellaan, työnjako aamulla on selkeä ja työmaalla on asiantunteva johto kuhunkin ammattiryhmään.”

Rykäisy käynnissä. Trion korjauskonseptissa pyritään suorittamaan kukin työvaihe mahdollisimman tehokkaasti.

Innokas putkimies

Saarniolla on takanaan pitkä ura LVI-Trion palveluksessa. Hän aloitti uransa 17-vuotiaana putkimiehenä intoa puhkuen. Kahvitauolla Saarnio saattoi pakkailla osia, että työmaalla ei menisi niiden takia aikaa hukkaan.

”Minua on aina kiehtonut se, että työn pitää olla kivaa ja tästä pitää voida nauttia. Tämä on luovien ihmisten ala, jotka nauttivat omasta kädenjäljestään. Tuo nautinto poistuu, jos työ menee takkuiseksi.”

Saarnio sanoo, että Trioa on aina johdettu niin, että kun homma toimii, se on taloudellisesti kannattavaa. Yrityksen perinteistä johtamiskulttuuria on kuitenkin myös ravisteltu.

Mielentila. ”Uskon, että teknisesti ja taidollisesti moni yritys pystyy samaan suoritukseen kuin me. Meillä onnistuminen on kuitenkin siitä kiinni, miten olemme henkisesti asemoituneita tähän hommaan: olemmeko innostuneita ja annetaanko meillä ihmisille mahdollisuus onnistua?”, tuumaa toimitusjohtaja Martti Saarnio yrityksen toimitilojen edustalla Vantaalla.

”Monissa perhe- ja pienyrityksessä ajatellaan, että päävastuunkantajan pitää olla aina läsnä katsomassa esimerkiksi, miten työnjohto toimii. Mutta yksi ihminen ei voi olla monessa paikassa samaan aikaan. Ennen meillä joistakin osa-alueista huolehdittiin todella intensiivisesti. Samaan aikaan yli puolet liikevaihdosta tuli jostain ihan muualta”, Saarnio kertoo.

Nykyisin kaikki osa-alueet saavat tasaisemmin huomiota, mutta tämä ei tarkoita, että yrityksen johto pyörii nurkissa vahtimassa. Vastuu on jaettu työntekijöille ja tulosta syntyy.

”Kun ihmisillä on tilaa kasvaa, he nappaavat paikkansa ja alkavat ottaa vastuuta työstään. Tämä kuitenkin vaatii yrityksen johdolta kärsivällisyyttä ja pitkänteisyyttä”, Saarnio sanoo ja varoittaa koskaan aliarvioimasta ihmisiä.

Trion tavoite on olla vuonna 2020 halutiin korjausrakentaja ja talotekniikkatalo niin työnantajana kuin urakoitsijana. Saarnion mukaan tämän tavoittelu johtaa taloudelliseen kasvuun. Yritys tavoittelee voimakasta kasvua ja kasvutavoitteiden mukaan vuonna 2025 liikevaihto olisi yli tuplaantunut nykyisestä.

Hankala yrityskauppa opettajana

Vuonna 2012 LVI-Trio Oy osti ilmanvaihtoon erikoistuneen Lauttasaaren Työkalupakki Oy:n, josta sittemmin tuli Trio-Ilmastointi.

”Pian oston jälkeen selvisi, että yritys ei ollut odotustemme mukainen. Siellä oli paljon tehtävää. Esimerkiksi yrityskulttuuriin liittyi paljon piirteitä, joita emme voineet hyväksyä: alkoholin käyttöä ja työaikojen käyttöön liittyviä ongelmia. Myös suhtautuminen asioihin ja asiakkaaseen oli ongelmallinen.”

Saarnio siirrettiin teknisen johtajan paikalta Trio-ilmastoinnin toimitusjohtajaksi vastaamaan yhtiön likapyykistä. Edellinen toimitusjohtaja katosi yllättäen. 13-päisen henkilökunnan kanssa riitti epäselvyyksiä ja rankkojakin juttuja, joita selviteltiin usein työajan ulkopuolellakin.

”Joskus otti koville. Henkilöstössä oli myös hyviä ammattimiehiä, mutta kun asennepuoli ei ollut kunnossa, jouduimme irtisanomaan heidät. 13 työntekijästä on tällä hetkellä jäljellä kaksi.”

Yritykseen siirrettiin kaikki Triolla ilmanvaihtoa tehneet ihmiset ja lopulta yritys lähti uuden johtamisajattelun siivittämänä aivan uuteen kiitoon. Tällä tilikaudella ilmanvaihtoyksikkö on tehnyt konsernissa prosentuaalisesti parasta tulosta.

Työmaamestari Jonne Tokola tarkastelee päivän työn tuloksia.

Korjauspalvelua ihmisille

Saarnio on tuonut elokuussa alkaneella toimitusjohtajakaudellaan yrityksen toimintaan mukaan ihmisyyden. Viime syksynä synnytetty slogan Onnellisten ihmisten koti nauratti Saarniotakin aluksi.

”Ehkä sitä raavaana miehenä ensin ajattelin, että mitäs hömppää tämä nyt on. Mutta sitten kun sitä muutaman sekunnin mietin, tuumasin, että mitä minä tässä oikein nauran. Sloganista löytyi yhteys työn tekemiseen: kun me välitämme työstämme, välitämme myös ihmisistä ja luomme siten mahdollisuuden onnelliseen kotiin. Onnellisessa kodissa täytyy olla lämpöä, puhdasta vettä, valoa ja puhtaaksi maalatut seinät – näissä pystymme auttamaan.”

Nykyisin Trio tarjoaa palvelujaan myös suoraan kuluttajille. Saarnio vakuuttaa, että heitä kiinnostavat ihan yhtä paljon tuhannen euron keikat kuin koko vuoden urakat.

Uutena painopisteenä yritys panostaa lisäksi uusituvan energian ratkaisuihin. Kaikkien yrityksen osa-alueiden, olipa kyseessä LVI, ilmanvaihto tai korjausrakentaminen, tulee hallita keskeisimmät tekniikat – aivan erityisesti lämpöpumput.

Kilpailu on kovaa

Trio kilpailee nykyään hyvin erilaisia toimijoita vastaan: niin suuria, pieniä kuin Trion kaltaisia keskiraskaan sarjan toimijoita. Pääkaupunkiseudun korjausrakennusmarkkina kiinnostaa aivan pohjoisessakin toimivia yrityksiä ja tunku on kova.

”Markkinoilla tapahtui selvä muutos, kun uudisrakentaminen edellisen kerran sakkasi. Silloin monella oli hirveä hinku korjausrakentamisen puolelle. Nyt uudisrakentaminen on piristymässä, ja monelle alkaa riittää tämä korjaaminen, koska onhan tämä aika haastavaa. Oli kohde iso tai pieni, siinä on aina omat haasteensa esimerkiksi asukkaiden huomioon ottamisessa. Jokainen kiinteistö on oma yksilönsä, ja kiinteistön tarpeet ratkaisee sen, miten sitä lähdetään korjaamaan ja mitä tekniikoita käytetään.”

INFO: Trio

  • Koostuu kolmesta yrityksestä: LVI-Trio Oy, Trio Ilmastointi Oy ja Trio Korjausrakentaja Oy.
  • Yritys on perustettu 1986. Linjasaneeraustoimintaa on tehty vuodesta 1997 alkaen.
  • Vantaalaisen LVI-Trion liikevaihdosta noin 60 prosenttia tulee korjaushankkeista. Tämän lisäksi yritys tekee esimerkiksi huoltokorjaustoimintaa ja pienurakointia.
  • Tilikaudella 1.4.2015–31.3.2016 yrityksen liikevaihto oli 18,1 miljoonaa euroa (edellisellä tilikaudella 11,6). Voitto oli 705 136 euroa (614 714).
  • Henkilöstön määrä uusimmalla tilikaudella oli 111 (104).
Siniset pylväät kuvaavat LVI-Trion liikevaihdon kehitystä ja oranssilla viivalla on kuvattu henkilöstön määrän kehitystä.

Yläkuva: Martti Saarnion mukaan on surkeaa, että hinta on niin monen urakan tärkein valintakriteeri. Hän uskoo, että erilaisilla yhteistyömalleilla saadaan parasta jälkeä aikaan.

Teksti ja kuvat Minna Kärkkäinen

Lue lisää

Katso kaikki