Metropolia Ammattikorkeakoulun SmartLab on valjastettu tulevaisuuden asumisen testialustaksi ja älykotien kiihdyttämöksi

Taloteknisten järjestelmien yhteensovittamisen lisäksi hankkeessa tutkitaan sitä, minkälaista teknologiaa ihmiset koteihinsa haluavat ja hyväksyvät.

Metropolia Ammattikorkeakoulun energialaboratorioon syksyllä 2021 valmistunut SmartLab on valjastettu tulevaisuuden asumisen testialustaksi ja älykotien kiihdyttämöksi. Skanskan ja ABB:n yhteistyössä Metropolian kanssa ylläpitämä hanke kehittää arkea helpottavia, resurssiviisaita ratkaisuja elämänkaaren kaikkiin vaiheisiin, kertoo Skanska tiedotteessaan.

Talotekniikka-lehti

Käytännössä Metropolian Myllypuron kampuksella sijaitseva SmartLab on kevytrakenteinen, aidon oloinen kaksio. Kodinkoneiden ja seinien takaa löytyy kuitenkin vyyhti tekniikkaa, antureita ja järjestelmiä, joiden avulla kehitetään energiatehokkaita, taloudellisia ja asumismukavuutta lisääviä ratkaisuja.

Järjestelmien käytettävyyttä, yhteensopivuutta ja turvallisuutta testataan jo vauhdilla erilaisissa innovaatioprojekteissa yhdessä opiskelijoiden kanssa. Vuoden 2022 aikana SmartLab aukeaa ensi kertaa myös kolmansille osapuolille, kuten pienemmille start-up-yrityksille.

– Asunnot digitalisoituvat vauhdilla ja eri järjestelmien on pelattava saumattomasti yhteen. SmartLab on erinomainen alusta testata nopealla syklillä, mitä ratkaisuja kuluttajien käyttöön skaalataan ja miten toiminnot tekevät asumisesta intuitiivisempaa. Yhteistoiminta ABB:n ja Metropolian kanssa on ollut todella innostavaa. SmartLabin ekosysteemi mahdollistaa lyhyemmän kehityskaaren kautta testatut, käyttäjäystävälliset ratkaisut muun muassa Skanska Kotien tuleville asiakkaille, toteaa Skanskan toimialajohtaja Jukka Hörkkö tiedotteessa.

– SmartLab on ainutlaatuinen alusta, joka mahdollistaa aivan uudella tavalla monialaisen oppimisen ja tutkimus- ja kehitystyön. Hanke tukee vahvasti tutkimushanketoimintaamme ja yritysten kehitystyötä. On todella tärkeää, että Skanskan ja ABB:n kaltaiset suuret toimijat ovat lähteneet mukaan käynnistämään tällaista avausta. Odotan innolla millaisia ratkaisuja, uusia innovaatioita ja tulevaisuuden potentiaalisia vientituotteita SmartLabissa syntyy hyvässä yhteistyössä Skanskan ja ABB:n, opiskelijoiden sekä kolmansien osapuolien kanssa, sanoo Metropolian innovaatiojohtaja Anna-Stina Tähkävuori tiedotteessa.

– Näemme yhteistyön Metropolian ja Skanskan kanssa ainutlaatuisena mahdollisuutena varmistaa, että tarjoamme pohjoismaisiin olosuhteisiin ja asukkaiden odotuksiin sopivia ratkaisuja. Jaamme Skanskan kanssa yhteisen tavoitteen lisätä asumismukavuutta ja asumisen energiatehokkuutta. Metropolian opiskelijat taas tuovat ajatteluun raikasta, uutta kulmaa. Kehityksen tahti on kovaa eikä kukaan pärjää yksin. Siksi yhteisessä kehitysympäristössä toimiminen on ollut hyvin palkitsevaa, kertoo ABB:n tuotemarkkinointijohtaja Jami Sorsa tiedotteessa.

SmartLab, kylpyhuone. Kuva: Skanska

 

Tulevaisuuden kodit oppivat asukkaistaan ja mukautuvat muuttuviin elämäntilanteisiin

SmartLabissa kerätään käyttäjäkokemuksia aivan tavallisilta ihmisiltä vauvasta vaariin. Tuloksia hyödynnetään tulevaisuuden asuntojen suunnittelussa.

Taloteknisten järjestelmien yhteensovittamisen lisäksi hankkeessa tutkitaan sitä, minkälaista teknologiaa ihmiset koteihinsa haluavat ja hyväksyvät. Millaista on yksin asuvan, lapsiperheen tai ikääntyvän arki kodissa, joka reagoi asukkaan läsnäoloon ja jopa mielialaan? SmartLabin avulla kysymyksiin voidaan vastata konkreettisella tavalla.

Käynnissä onkin jo monta innovaatioprojektia, joiden punaisena lankana kulkee datan kerääminen, ohjaaminen ja käsittely. Kerätyn datan ansiosta asunto voi alkaa adaptoitumaan asujansa mukaan ja tukea arjen sujuvuutta ja ihmisen hyvinvointia, kuten unen laatua. Tulevaisuuden älykodit oppivat asukkaistaan ja parhaimmillaan parantavat hyvinvointia konkreettisesti ilman, että niiden tekemiä ratkaisuja edes huomaa.

Smartlab, ohjauspaneelit. Kuva: Skanska


Lue myös 2.2.2022 ilmestyvästä Talotekniikka-lehdestä juttu ”Myllypuron kampuksella talotekniikka näkyy kaikille”.

Lue lisää

Katso kaikki