Kuopion Varastokirjastoon energiapihiä talotekniikkaa
Kuopion uuden Varastokirjaston modernia ja energiatehokasta talotekniikkaa hyödynnetään muun muassa kokoelmatilojen jäähdytyksessä ja kuivatuksessa. Kaukolämmön osalta hyödynnetään lämpöpumpusta talteenotettua paluuenergiaa, ja rakennuksen katolle on sijoitettu myös laaja aurinkopaneelikenttä.

Kuva: Senaatti-kiinteistöt
Varastokirjasto on opetus- ja kulttuuriministeriön alainen virasto, jonka tehtävänä on vastaanottaa ja säilyttää suomalaisista kirjastoista siirrettävää aineistoa sekä asettaa se tarvitsijoiden käyttöön. Joulukuussa 2024 kirjaston uudet tilat valmistuivat Kuopion Hiltulanlahdessa.
Talotekniikan lvias-kokonaistoimittajana kohteessa on paikallinen Kuopion Finteco LVIS Oy. Yritys on toteuttanut valmistuneeseen Varastokirjastoon modernia ja energiatehokasta talotekniikkaa, jota hyödynnetään muun muassa kokoelmatilojen jäähdytyksessä ja kuivatuksessa. Kaukolämmön osalta hyödynnetään lämpöpumpusta talteenotettua paluuenergiaa siten, että paluuvirrasta talteenotettu lämpöenergia palautetaan uudelleen takaisin verkostoon. Lisäksi rakennuksen katolle on sijoitettu laaja 56 kilowattipiikin aurinkopaneelikenttä.
– Vaikka jalkapallokentän kokoinen kohde on toki laaja, on kohteeseen valittu moderni teknologia meille hyvin tuttua. Vastasimme liki kaikista lvias-osakokonaisuuksien aikataulutuksista, mallikatselmuksista, asennussuunnittelusta ja asennuksista, mitä kautta toteutuksessakaan ei syntynyt gäppejä, toteaa lvias-töiden asennuksista kokonaisuudessaan vastanneen Kuopion Fintecon toimitusjohtaja Jani Lankinen.

Kaksi kaukolämpöliittymää
Senaatti-kiinteistöillä mittavimpiin, yli kahden miljoonan euron suuruisiin rakennushankkeisiin on asetettu päästövähennystavoitteet. Uudisrakennusten osalta tämä tarkoittaa 25 prosenttia pienempää hiilijalanjälkeä aiempaan verrattuna.
Viilennys on kohteissa jo itsestäänselvyys, ja asiakkaat toivovatkin siihen ja lämmitykseen kokonaisratkaisuja. Lämmöntuotannon päästöjen vähentämisessä lämpöpumpputeknologiasta on tullut tärkeä teknologia. Varastokirjaston tiloihin on asennettu Oilonin ChillHeat-lämpöpumppulaitteisto, jota ohjataan kiinteistön CHC-laitoksen verkkobuusterilla. Ratkaisu parantaa osaltaan kaukolämpötuotannon kokonaistehokkuutta.
Lämmöntalteenottoa varten kiinteistössä on kaksi eri kaukolämpöliittymää. Näistä ensimmäinen vastaa varsinaisesta energian talteenotosta kaukolämmön osalta ja toinen tilojen jäähdytyksestä CHC-laitoksen liittymän välityksellä, minkä avulla hukkalämpö otetaan talteen ja ajetaan takaisin kiinteistön lämpöverkostoon.
– Noin +40–50 asteen kaukolämmön paluuvesi on tässä tapauksessa kylmempää kuin lämpöpumpussa käytettävä kylmäaine. CHC-pumpun ja verkkobuusterin yhdistelmän avulla hyödynnämme paluuveden lämmöstä talteen keskimäärin kymmenen asteen verran, lvi-työnjohtaja Jan Wargh Fintecolta havainnollistaa.
Kosteuden hallintaa ja poistoa
Säilytystilojen kosteuden hallinta ja kosteudenpoistoteknologian ratkaisut ovat olleet keskeinen osa kohteen suunnittelua. Finteco on toteuttanut suunnitelmiin kirjatut ratkaisut asiantuntijuudellaan.
– Ilmanvaihtokoneisiin liitetty jäähdytyspatteri poistaa kokoelmatiloista kosteutta, ja tämän jälkeen ilma lämmitetään jälkilämmityspatterilla. Kokoelmatiloja ei siis varsinaisesti jäähdytetä, vaan ilmankosteus tiloissa pidetään vakiona jäähdytyskennon avulla, kertoo Fintecon projektipäällikkö Jani Varis.
Lankinen korostaa lopputuloksen osalta hankeorganisaation eri valvontatasojen – muun muassa SRV:n ja Senaatti-kiinteistöjen omien valvojien – yhteistyön merkitystä. Varastokirjasto-hanke on konkreettinen osoitus siitä, kuinka varmistetaan sovitussa aikataulussa pysymisen lisäksi se tärkein eli laadukas – käyttäjäystävällinen, terveellinen ja energiatehokas – lopputulos.
Ainutlaatuinen Varastokirjasto
SRV toteutti Varastokirjaston uudet toimitilat Senaatti-kiinteistöille Kuopioon KVR-urakkana. Hankkeella korvataan vuonna 1989 valmistuneen Kuopion Päivärannassa sijainneen kiinteistön toimitilat, jotka kävivät ahtaaksi ja talotekniikaltaan elinkaarensa päässä. Uuden kiinteistön kaksi kerrosta ovat pinta-alaltaan noin 10 000 bruttoneliömetriä. Ensimmäisessä kerroksessa sijaitsevat vastaanottolaiturit, toimistot ja kokoelmatila; toisessa kerroksessa ilmanvaihtokonehuone ja ensimmäistä kerrosta laajempi kokoelmatila.

Kustannusarvioltaan noin 20 miljoonan euron hankkeen tilaajana on valtiovarainministeriön alainen Senaatti-kiinteistöt. KVR-urakan toteutuksesta vastaa SRV, joka valitsi talotekniikan lvias-kokonaistoimittajaksi paikallisen Kuopion Finteco LVIS oy:n.
Varastokirjaston uuden toimitalon pituus on 95 metriä ja leveys 66 metriä. Rakennuksesta löytyy 135 kilometriä hyllytilaa kirjoille ja tallenteille. Varastokirjasto pitää sisällään noin 2,4 miljoonaa teosta, ja kokoelma karttuu vuosittain noin 1,5 hyllykilometrin verran.
– Tätä hanketta ei olisi voitu toteuttaa ilman opetus- ja kulttuuriministeriön merkittävää panostusta toiminnan kehittämiseen. Erikoiskirjastona toimintamme poikkeaa perinteisestä kirjastosta, koska toimimme maamme kaikkia kirjastoja ja useiden alojen tutkijoita palvelevana kirjastona, toteaa Varastokirjaston toimistopäällikkö Sirpa Janhonen.
Janhosen mukaan Varastokirjaston käyttökokoelman vanhimmat teokset ovat 1800-luvulta. Kokoelmassa on esimerkiksi väitöskirjoja noin 500 000 nidettä sekä noin 31 000 LP-levyä, noin 24 000 CD-levyä ja nuotteja noin 20 000 nidettä.
– Sen vuoksi ei ole vaikea ymmärtää, että tällaisen aineiston siirtoon on varattu jopa kahdeksan kuukauden mittainen ajanjakso, mikä vaatii paljon myös logistiikalta. Uudet tilat suunniteltiin henkilöstön asiantuntemusta käyttäen niin, että työvaiheet ovat sujuvia ja kokoelmatilat mahdollistavat tulevien vuosien aineistokarttuman.
Suomi on ensimmäinen maa maailmassa, joka on toteuttanut erityyppisten, tieteellisten ja yleisten kirjastojen yhteisen varastokirjaston. Kuopiossa sijaitsevan Varastokirjaston kokoelmassa on painettua aineistoa yli kahdella sadalla kielellä.
