Keskiviikkona vietetään Sähkön päivää
Keskiviikkona 23.1. vietetään pohjoismaista Sähkön päivää.
Keskiviikkona 23.1. vietetään pohjoismaista Sähkön päivää.
”Älykäs sähköistys yltää huomaamattomasti jo rakennuksiin ja jopa autoihin. Sähköä ei tarvitse ajatella eikä siitä ehkä siksi tiedetä kovin paljoa. Toisinaan vain sähkökatkos muistuttaa sen tärkeydestä”, sanoo Sähköteknisen Kaupan Liiton toimitusjohtaja Tarja Hailikari (kuvassa).
Monista paljon sähköä käyttävistä yrityksistä ja kaupan ketjuista on tullut merkittäviä aurinkosähkön tuottajia. Aurinkovoimaloita rakennetaan kauppakeskusten ja logistiikkakeskusten katoille ja yhä useammin niihin liitetään sähkövarasto eli iso akusto. Aurinkopaneelien hinnat ovat laskeneet edelleen, ja verkkoyhtiöt ottavat vastaan tuotettua ylijäämäsähköä, joten aurinkosähkön tuotanto omalla aurinkovoimalalla on tullut houkuttelevaksi myös kuluttajille.
Viime vuonna tuulivoiman vuosituotanto kasvoi yli 20 prosenttia 5,8 terawattituntiin. Sillä voidaan kattaa noin 300 000 sähkölämmitteisen omakotitalon vuosittainen sähkönkulutus. Tämä vastaa neljännestä Suomen kaikista omakotitaloista. Uusimmat tuulivoiman rakennushankkeet toteutetaan jo markkinaehtoisesti ilman yhteiskunnan tuotantotukea. Investoinnit ovat mittavia ja tuulivoiman nykyinen 9 prosentin osuus energiantuotannostamme tulee edelleen kasvamaan.
Sähköautojen latauspaikkaverkoston kasvu jatkuu vahvana osittain investointitukien ansiosta. Kasvua vauhdittavat myös kauppaketjujen sekä muiden yritysten päätökset tarjota latauspalvelua toimipisteidensä yhteydessä. Syyskuun lopussa julkisten peruslatauspisteiden määrä oli 1 811 ja pikalatauspaikkojen määrä 122. Latauspisteiden rakentaminen kiihtyy jatkossa erityisesti työpaikoilla, liikekiinteistöissä ja taloyhtiöissä sähköautojen määrän kasvaessa.
Avoimet väyläjärjestelmät ovat viime vuosina yleistyneet erityisesti liike- ja palvelurakentamisessa. Samoin kotien ja vapaa-ajan asuntojen turvajärjestelmät, etävalvonta ja -ohjaus ovat yleistyneet. Uusissa ja peruskorjattavissa kerrostaloissa huippunopeat valokuitukaapeloinnit ovat tulleet pakollisiksi. Lisäksi monet sähköiset ratkaisut parantavat toimivuutta ja energiatehokkuutta.
Sähkön toimitusvarmuutta parannetaan siirtymällä ilmajohdoista maakaapelointiin, jolloin myrskyt eivät enää katkaise sähkönjakelua. Työhön käytetään lähes miljardi euroa vuodessa, mikä tekee sähkötoimialasta suurimman investoijan Suomessa.
”Harvalla toimialalla teknologinen kehitys on yhtä ripeää, ja vaikutukset myönteisiä kaikkien suomalaisten elämään ja hyvinvointiin. Tätä haluamme nostaa esiin myös viettämällä pohjoismaista Sähkön päivää keskiviikkona 23.1.”