Finnbuild Highlights -voittaja valitaan torstaina – Nämä ehdokkaat finaalissa

Kahdeksan valikoitua tuotetta näyttävät suuntaa kohti vastuullisempaa ja kestävämpää rakennus- ja talotekniikka-alaa.

Väliottokytkentä on HögforsGST:n kehittämä patentoitu kolmivaiheinen kytkentämalli. Kuva: HögforsGST.

Finnbuild Highlights -kilpailun tuomaristo valitsi tänä vuonna kahdeksan highlights-tuotetta kilpailuun ilmoittautuneen 55 yrityksen tuotteista ja palveluista. Ne esitellään 50 vuotta täyttävässä FinnBuildissä yritysten omilla osastoilla, jotka on merkitty highlights-tunnuksella sekä Finnbuildin nettisivuilla, kerrotaan Messukeskuksen tiedotteessa.

Kilpailussa haetaan Finnbuildin mielenkiintoisimmat tuotteet, järjestelmät, menetelmät ja palvelut, jotka  tehostavat alan liiketoimintakykyä, laadunkehitystä ja turvallisuutta tai   ekologista vastuullisuutta tai   sosiaalista vastuuta. Kilpailussa valitaan Yleisön suosikki yleisöäänestyksellä tapahtuman aikana ja se julkistetaan viimeisenä tapahtumapäivänä 10.10. klo 11–11.30 Buildingpro-lavalla. Yleisön suosikki palkitaan Suomen Messusäätiön myöntämällä 15 000 euron palkintorahalla.   

– Tämän vuoden ennätyksellinen hakemusmäärä kertoo rakennus- ja talotekniikka-alan vahvasta sitoutumisesta vastuullisuuteen ja kestävään kehitykseen. Highlights-tuotteet edustavat merkittäviä askeleita eteenpäin kohti vähähiilisempää rakentamista, suurempaa resurssitehokkuutta ja parempaa sisäympäristöä, sanoo Finnbuild Highlights -raadin puheenjohtaja, Taltekan toimitusjohtaja Ilkka Salo tiedotteessa.

 
Finnbuild Highlights -tuomariston valinnat finaaliin 2024 aakkosjärjestyksessä:

eGeneraattori 
  
E-Generaattori on päästötön ratkaisu tilanteisiin, joissa sähköä on saatavilla rajoitetusti tai joissa sähköverkkoa ei ole käytettävissä lainkaan. e-Generaattori ei tuota sähköä, vaan varastoi sen akustoon ja jakelee sitä tarpeen mukaan. Sen kapasiteetti voi olla 100 kWh:sta aina megawattituntiin asti. e-Generaattori korvaa perinteiset, fossiilisia polttoaineita käyttävät aggregaatit ja generaattorit. Laite on äänetön, hajuton, se ei savuta, saastuta, se on lähes huoltovapaa, eikä se aiheuta lämpösäteilyä. Rebelvolt e-Generaattoreihin on vireillä patenttihakemus. 

Haltonin TTAP-teknologia 

Haltonin uusi TTAP-teknolgia (Terminal Treatment of Air with Peltier) parantaa LVI-järjestelmien energiatehokkuutta tuomalla niihin puolijohteet. Tämä on ensimmäinen kerta maailmassa, kun elektronisista laitteista tuttu puolijohdeteknologia otetaan käyttöön kokonaisissa kiinteistöissä. TTAP-kennot lämmittävät ja jäähdyttävät rakennuksia ilman avulla, joten nestekiertoisia järjestelmiä ei tarvita lainkaan. Teknologia vähentää kiinteistön hiilijalanjälkeä 15 prosenttia ja käyttökustannuksia 18 prosenttia.

HögforsGST Väliottokytkentä / Mid-Cooling Connection 

Väliotto on patentoitu kaukolämmönjakokeskuksen kytkentä, joka auttaa käyttämään kaukolämmön energian tehokkaammin. Väliottokytkentä parantaa kaukolämmön paluuveden jäähtymää merkittävästi, jopa 15 astetta, mikä tehostaa koko kaukolämpöjärjestelmän toimintaa ja auttaa pienentämään lämmityskuluja. Pienellä investoinnilla voi saada aikaa suuren vaikutuksen.  

Kerto-Ripa -seinäelementti 

Kerto-Ripa -seinäelementti on Kerto LVL levyistä ja rangoista rakenteellisella liimauksella valmistettava ripalaattaseinärakenne, jonka pysty- ja vaakakuormien kantokyky suhteessa käytettyyn materiaalimäärään on vertaansa vailla puurakentamisen saralla. Se soveltuu erityisesti raskaasti kuormitettujen rakennusten kuten korkeiden kerrostalojen ja toimistorakennusten kantavaksi ja/ tai jäykistäväksi ulko- ja väliseinärakenteeksi. Massiivipuisiin seinärakenteisiin nähden rakenteellisesti liimatulla kantavalla riparakenteella voidaan säästää materiaalia jopa 80 prosenttia sen kuormituskapasiteetin ylittäessä saman aikaisesti verrokkirakenteen kantavuuden.  

Oras veden ja energiansäästöpalvelu 

Oras on kehittänyt vedenkäytön seurannasta ja hallinnasta palvelun, joka tarjoaa reaaliaikaista tietoa vedenkulutuksesta suoraan vesipisteistä mitattuna älysuihkun avulla. Oraksen älysuihku kannustaa vastuullisempaan veden käyttöön antamalla reaaliaikaista palautetta kulutuksesta.  

Pictue – helppokäyttönen, automatisoitu kuvadokumentoinnin sovellus 

Pictue on helppokäyttöinen ja automatisoitu kuvadokumentoinnin mobiili- ja web-sovellus kentälle. Pictue on kuin puhelimen kamera, mutta otetut kuvat arkistoituvat automaattisesti kartalle sisältäen luotettavan aikaleiman, lokaation, kuvanottajan, firman, projektin, kuvan sisällön, työvaiheen, kuvan tilan ja kommentin. Kuvia on äärimmäisen nopea ottaa ja mikä vain kuva löytyy vuosienkin jälkeen sekunneissa, kun tarve vaatii. Kuvat liikkuvat integraatioilla myös muihin järjestelmiin reaaliajassa, joten vaikeakäyttöisempiä järjestelmiä ei tarvitse opettaa koko henkilöstölle. 

Sisätehdas-konsepti 

Perinteisesti asuinkerrostalon sisävaihe vie 15–20 viikkoa, ja ison osan ajasta asunnot ovat tyhjillään. Sisätehdas-konseptilla samat asunnot valmistuvat 3 kertaa nopeammin, hallitummin ja paremmalla laadulla. Sisätehdas-konsepti yhdistää yhden sopimuksen taakse tahtituotantomenetelmät, teknologian ja tahtikohtaiset työntekijät. Tiimi työskentelee tahtiaikataulussa tuntityönä, ei urakoina. Työt suunnitellaan ennakkoon valmiilla työjonoilla perinteistä paljon tarkemmalla tasolla, ja työnjohto käyttää valmiita toimintatapoja, mallipohjia ja teknologiaa.  

Wave Solution 

Wave saa kiinteistön hiilijalanjäljen pienenemään ja tuottavuuden kasvamaan samanaikaisesti. Wave on kehitetty minimoimaan energiankulutus ja optimoimaan rakennuksen energiavirrat kierrättämällä sekä varastoimalla rakennuksen sisäisiä energiavirtoja. Ratkaisu vähentää ostettavan energian määrää jopa 70 prosenttia

Lue lisää

Katso kaikki