Energiatehokkuutta tehtaisiin paremmalla eristyksellä
Tehtaiden tuotantolinjojen ja -laitteiden eristäminen on kannattava energiatehokkuustoimi, joka lisää samalla työturvallisuutta ja tuotantoprosessin toimintavarmuutta.
Suomalaiset teollisuusyritykset etsivät jatkuvasti uusia keinoja tehostaa energiankäyttöään. Tehtaiden tuotantolinjojen ja -laitteiden eristäminen on kannattava energiatehokkuustoimi, joka lisää samalla työturvallisuutta ja tuotantoprosessin toimintavarmuutta, kerrotaan Motivasta.
Puuttuvat, vaurioituneet ja eristyskykynsä menettäneet eristeet kasvattavat energiakuluja ja lyhentävät laitteiden elinaikaa. Tyypillisiä eristyskohteita tehtaissa ovat lämmitettävät säiliöt sekä kuumat putket, laippoineen ja venttiileineen.
”Parempi tekninen eristys voi vähentää tehtaan energiakuluja useista kymmenistä tuhansista euroista yli sataan tuhanteen euroon vuosittain. Mitä vanhempi tehdas, sitä enemmän yleensä löytyy parantamisen varaa”, sanoo Motivan johtava asiantuntija Erja Saarivirta.
Tekninen eristys varmistaa ennen kaikkea prosessin toimivuuden pitämällä lämpötilat halutulla tasolla. Puutteellinen eristys lisää kohteiden termisiä jännityksiä, kulumista ja korroosiota aiheuttaen laitteiden ja putkistojen nopeampaa kulumista.
Eristeiden säännöllinen tarkastaminen kannattaa
Parhainkaan eriste ei kestä ikuisesti. Ajan myötä eristyskyky voi heiketä kuitenkin esimerkiksi painumisen, kostumisen tai mekaanisen kulumisen johdosta.
”Myös inhimillinen tekijä on aina läsnä. Ei ole lainkaan tavatonta, että eristeet jäävät asentamatta paikoilleen huoltotoimien jälkeen. Tämän vuoksi on hyvä tarkastaa säännöllisesti esimerkiksi vuosihuoltojen yhteydessä, että eristeet ovat kunnossa ja paikoillaan”, hän kannustaa.
Teollisuudessa yleisesti käytetty villaeristeen ja sitä suojaavan pellin yhdistelmä on edelleen hyvä ja kestävä tapa eristää tehtaan kuumat pinnat energiatehokkaasti. Eristemateriaalit ovat kehittyneet vuosien varrella.
”Nykyiset villaeristeet ovat aiempaa ohuempia ja kevyempiä. Markkinoilla on myös uusia varteenotettavia eristemateriaaleja, kuten maalattavat keraamiset eristeet. Ne voidaan levittää suoraan lämpimille pinnoille, ilman tuotannon seisauttamista.”
Lisää työturvallisuutta
Työturvallisuus on useimmilla tehtailla tärkeyslistan kärkisijoilla. Silti tehtaista löytyy kuumia pintoja, jotka aiheuttavat työtapaturmariskin. Eristäminen vähentää myös turhaa lämpöä tehtaan työtiloissa, mikä parantaa työskentelyolosuhteita ja edesauttaa työssä jaksamista.
Jää ulkona olevien putkistojen päällä kielii aina eristystarpeesta. Työturvallisuuden lisäksi ne aiheuttavat riskin prosessin toimivuudelle, sillä ylimääräinen paino voi vaurioittaa putkea tai pahimmassa tapauksessa rikkoa sen.
INFO: Eristystietoa tehtaille verkossa
Motiva on julkaissut sivuillaan ”Teollisuuden tekninen eristys & energiatehokkuus” -oppaan, joka ohjaa tehtaita energiatehokkaampaan eristykseen. Opas on tuotettu osana hanketta, jossa selvitettiin keinoja parantaa teollisuuden energiatehokkuutta teknisen eristyksen avulla. Motivan koordinoimaan hankkeeseen osallistuivat Arla Oy, Oy, SCA Hygiene Products Ab, Kymppi-Eristys Oy, Paroc Oy, Taminco Oy, Saimaan Eristys Oy, Saint-Gobain Rakennustuotteet Oy, Stora Enso Oyj ja Rodbay Oy. Työtä rahoittivat mukana olevat yritykset ja Energiavirasto.