Digitaalinen Talotekniikka RYL on aina ajan tasalla – ”Työmaalla sähköinen versio on huomattavasti kätevämpi”

Talotekniikka RYL digitalisoitui vuonna 2021. Kysyimme Rakennustiedon tuotepäällikkö Kosti Kuroselta, minkälaisia kokemuksia sen käytöstä on karttunut noin kolmen vuoden aikana. 

Tuotepäällikkö Kosti Kuronen kertoo, että digitaalinen Talotekniikka RYL on otettu hyvin vastaan. Kuva: Cristian Hallivuori

Rakennustieto oy:n talotekniikan tuotepäällikkö Kosti Kuronen sanoo, että Talotekniikka RYLin uusin digitaalinen julkaisuversio korostaa ajantasaisen tiedon merkitystä.

– Digitaalinen Talotekniikka RYL julkaistiin vuonna 2021. Edellisestä päivityksestä oli ehtinyt kulua aikaa jo lähes kaksi vuosikymmentä. Digitaalinen julkaisuversio ei vanhene, sillä päivityksiä voi tehdä tarvittaessa. 

Digitaalinen julkaisuversio ei vanhene.

Talotekniikka RYLin rakennetta yhtenäistettiin muiden RYL-julkaisujen kanssa vuoden 2021 julkaisun yhteydessä. Uuden Talotekniikka RYLin otsikoinnin pohjana on Lvi 2010 -nimikkeistö. Kuronen muistuttaa, että tieto, jota Rakennustiedossa tuotetaan esimerkiksi Talotekniikka RYLiin, tulee toimikuntien kautta.

–  Toimikunnat ovat Rakennustietosäätiön alaista toimintaa. Tuotanto on meidän vastuullamme, mutta tieto syntyy toimikunnissa. Jokaiselle järjestelmän osalle on oma toimikunta. Me Rakennustiedossa vastaamme siitä, että prosessi viedään läpi. Emme siis laadi yleisiä rakentamisen laatuvaatimuksia. 

Päivityksiä noin kerran vuodessa

Talotekniikka RYLin digitaalinen versio on Kurosen mukaan otettu hyvin vastaan. 

– Digitaaliset julkaisut ovat nykyaikaisia, eikä meidän korviimme ole kantautunut juurikaan negatiivista palautetta. Jos miettii vaikka julkaisun käyttöä työmaalla, niin sähköinen versio on huomattavasti kätevämpi. 

– Kirja on ollut vuodesta 1986 samankaltaisessa muodossa, niin uudistus on varmasti vaatinut käyttäjiltä totuttelua. Oppikirjamaisuutta on tietoisesti hälvennetty, koska kyse on ammattilaisten työkalusta, ei oppikirjasta. Palvelussa säilytetään myös aikaisemmat päivitysversiot.

Työmaalla sähköinen versio on huomattavasti kätevämpi. 

Kuronen kertoo, että Talotekniikka RYLin digitalisoitumisen myötä otsikointi muuttui. 

– Perusperiaate jaottelusta on hyvin selkeä, mutta otsikointi on muuttunut. Aiemmin otsikointi perustui Talo 90 -nimikkeistöön. Uudessa Talotekniikka RYLissä otsikoinnin perustana toimii Lvi 2010 -nimikkeistö. Tämä oli iso muutos, mutta perusperiaate on ihan sama. 

Päivityksiä tehdään keskimäärin kerran vuodessa. 

– Päivitys voi olla pieni tai isompi, esimerkiksi uuden tiedon tuomista tai vanhan päivittämistä. Alalla asiat muuttuvat nopeasti, joten on todella hyvä, että päivityksiä voidaan tehdä tarvittaessa. 

Erityisjärjestelmiä ei käsitellä 

Uudistetussa Talotekniikka RYLissä käsitellään yleisimpiä taloteknisiä järjestelmiä, kuten esimerkiksi vesi-, viemäri- ja ilmanvaihtojärjestelmiä. Toimikuntatyön alkuvaiheessa päätettiin, että uudessa Talotekniikka RYLissä ei ainakaan toistaiseksi käsitellä erityisjärjestelmiä.

Perusperiaate on se, että Talotekniikka RYL määrittää yleiset laatuvaatimukset. RYLit astuvat yleensä voimaan, kun niihin viitataan hankekohtaisissa asiakirjoissa.

– Se on tapa perustella, miten asiat tehdään hyvää rakennustapaa noudattaen. Pitääkö jollain tuotteella olla esimerkiksi hyväksyntä, sen voi edelleen tarkastaa RYListä. Se esittää yleiset laatuvaatimukset. Se kuvaa sitä, minkälainen lopputuloksen pitää vähintään olla. 

Lisäksi lausuntokierros on tärkeässä roolissa. Se on kaikille avoin. Kuka tahansa voi käydä lausumassa, mitä mieltä on ehdotuksesta.

– Toimikunta siis laatii käytännössä ehdotuksen. Me lähetämme sen lausuntokierrokselle alan toimijoille ja yhteistyökumppaneille eli keräämme koko alan mielipiteen. Me voimme tämän prosessin avulla sanoa, että tietomme on luotettavaa. 

Toimikunnan tehtävä on käsitellä jokainen lausunto.

Kuronen kertoo, että kommentteja lausuntokierrokselta tulee aina enemmän tai vähemmän.

– Toimikunnan tehtävä on käsitellä jokainen lausunto. Pääsääntöisesti kommentit tulevat ammattilaisilta. 

Toimikunta myös päättää, otetaanko lausunto huomioon. Kaikki kommentit joka tapauksessa käsitellään ja aina jotain muutoksia kommenttikierroksen jälkeen tehdään. 

– Yleisin syy, miksi lausuntoa ei huomioida, on se, että lausunto ei liity kyseiseen sisältöön. Esimerkiksi RYLin järjestelmäosan lausuntokierroksella saattaa tulla lausuntoja, joissa pyydetään kertomaan yksityiskohtaisia asennusohjeita. Itse lausunto voi sinänsä olla hyvin aiheellinen, mutta yksityiskohtaiset asennusohjeet eivät ole lähtökohtaisesti RYLin asiaa.

Tekoälyassistentti apuna 

Digitaalisessa muodossa oleva Talotekniikka RYL linkittyy suoraan ohjekortteihin, mikäli Rakennustiedon kortistoista löytyy asiaan lisää tietoa ja ohjeistusta.

– RT-ohjekortit ovat edelleen pdf-muodossa. Lisäksi digitaalinen RYL-palvelu tarjoaa pääsyn LVI-RYL 86:n, LVI-RYL 92:n sekä Talotekniikka RYL 2002:n pdf-versioihin.

RT-kortistoon on hiljattain tuotu GPT-tekoälyassistentti avuksi perinteisen tiedonhaun rinnalle. 

– Se etsii ohjekortin, josta tieto löytyy. Tavoitteena on, että Chat GPT tulisi myös Talotekniikka RYLiin käyttöön. Talossamme on tietoa valtavasti, pelkkiä ohjekortteja on yli tuhat.  

Tekoälyassistentin antamissa vastauksissa saattaa esiintyä vaihtelevuutta. Sen antamat viitteet eivät välttämättä ole oleellisimpia, ja virheellisetkin vastaukset ovat mahdollisia. Kun assistenttia käytetään, tietojen oikeellisuus tulee tarkistaa assistentin vastauksessa antamista viitteistä.

Lue lisää

Katso kaikki