Digiloikka etäopettajaksi

Opettajilta vaadittiin koronakeväänä melkoista digiloikkaa, kun lähiopetus siirtyi lyhyellä varoitusajalla etäopetukseksi.

Opettajilta vaadittiin koronakeväänä melkoista digiloikkaa, kun lähiopetus siirtyi lyhyellä varoitusajalla etäopetukseksi. Voisiko nyt opeteltuja metodeja käyttää talotekniikka-alan opetuksessa pandemian jälkeenkin?

Teksti: Piritta Porthan

Xamkin talotekniikan lehtori ja koulutusvastaava Johanna Arola digiloikkasi maaliskuussa yhden viikonlopun aikana etäopettajaksi Teamsiin. Koronakeväänä opetuskäytössä oli myös sähköposti, Adobe Connect -virtuaaliluokkajärjestelmä sekä Learn.

Etäopettajana Arola kaipasi opiskelijoiden ja työkavereiden kanssa kasvokkain käytäviä keskusteluja. Hän koki uusien verkkotyökalujen opettelun kuitenkin hyödylliseksi, ja kotona työskentely toi mukanaan omanlaistaan rauhaa.

Pandemian jälkeen etäopetusta voisi Arolan mielestä käyttää, jos opiskelija ei pysty osallistumaan lähiopetukseen. Näin Arola on toiminut aiemminkin, mutta poikkeustilanne toi siihen mukanaan paremmat valmiudet.

Etänä kontaktin luominen opiskelijaan on Arolan mielestä kuitenkin selvästi lähiopetusta vaikeampaa.

– Lähiopetuksessa havaitsee hyvin, ymmärtääkö opiskelija opetetun asian vai tarvitseeko sitä käydä vielä läpi. Etäopetuksessa tällaisen havainnoiminen on hankalaa, Arola sanoo.

Käsityöammatin etäopiskelua

Onni Mustapuro kouluttaa Tampereen aikuiskoulutuskeskuksessa putkiasentajia talotekniikan perustutkinnossa. Osa Mustapuron opiskelijoista teki koronakeväänä työssäoppimisjaksoa.

Muut opiskelivat etätehtäviä Workseed-ohjelmalla, jolla voi hallita oppimispolkuja ja seurata opiskelijoiden etenemistä.

Workseed mahdollisti vuorovaikutuksen oppilaiden kanssa, ja Mustapuro ohjasi heitä myös Whatsappilla ja puhelimitse. Kokouksia ja ryhmäkeskusteluja järjestettiin Teamsilla.

– Oli ”pakko” opetella käyttämään eri verkko-opetustapoja. Se on ollut hyvä itselle ja oppilaillekin, Mustapuro sanoo.

Käytännön harjoittelu ei kuitenkaan putkiasentajille etänä onnistu.

– Kyseessä on käsityöammatti, ja käytännön harjoittelu jäi etäopetuksessa paitsioon. Harjoittelupaikoista putosi myös kevään aikana muutama pois, niiden osalta tilanne voi muuttua huonoksi.

 

Lue myös: Opiskelua koronan aikaan 

Lue lisää

Katso kaikki