Ateneumin taidemuseo hyödyntää jatkossa aurinkoenergiaa – ”Paneelit eivät näy katukuvassa”
Kansallisgalleriaan kuuluva Ateneumin taidemuseo alkaa hyödyntää aurinkoenergiaa. Senaatti-konsernin ylläpitämien kiinteistöjen kokonaisenergiankäytöstä lähes 80 prosenttia katetaan uusiutuvalla energialla, kertoo Senaatti-kiinteistöt tiedotteessaan.
Valtion toimitiloista vastaavalla Senaatti-kiinteistöillä on nyt reilut 60 aurinkovoimalaa valtion eri kohteissa, kuten virastotaloissa, oikeus- ja poliisitaloissa, arkistorakennuksissa, koulurakennuksissa, taidemuseoissa ja Oopperatalossa. Senaatin tavoitteena on tehdä valtion kiinteistöistä hiilineutraaleja vuoteen 2035 mennessä.
Uusimpana kohteena aurinkoenergiaa alkaa hyödyntää Ateneumin taidemuseo. Ateneumin katolle asennetaan marraskuun aikana 90 aurinkopaneelia, joiden vuosituotto on arviolta noin 30 000 kWh, mikä vastaa noin 15 kerrostalokaksion vuosikulutusta. Järjestelmä tulee vähentämään kiinteistön ostoenergian tarvetta.
Senaatti käynnisti aurinko-ohjelman valtion rakennuksissa vuonna 2019, ja aurinkovoimaloita löytyy nyt hyvin erilaisista ja eri-ikäisistä rakennuksista.
− Paneeleita voidaan asentaa myös vanhoihin arvokohteisiin. Esimerkiksi Ateneumissa paneelit eivät näy katukuvassa ja niiden asentamisesta on käyty neuvottelut Museoviraston ja Helsingin kaupungin rakennusvalvonnan kanssa, kertoo Senaatti-kiinteistöjen talotekniikan asiantuntija Tero Hallasaari tiedotteessa.
Aurinkosähköjärjestelmän asentamisesta ja käyttöönotosta aiheutuvat kustannukset eivät vaikuta asiakkaiden vuokran suuruuteen. Investoinnista vastaa kiinteistön omistajana Senaatti-kiinteistöt. 42 000 euron investointi maksaa itsensä takaisin noin kymmenessä vuodessa.
Senaatti investoi rakennusten aurinkosähköjärjestelmiin noin miljoona euroa vuodessa. Aurinkovoimaloita toteutetaan uudisrakennuksiin ja olemassa oleviin rakennuksiin muun muassa peruskorjausten yhteydessä.