Asiantuntijavinkkejä kodin keväthuoltoon
Kodin keväthuolto kannattaa ulottaa myös talon lämmitys- ja ilmanvaihtojärjestelmiin.
Kodin keväthuolto kannattaa ulottaa myös talon lämmitys- ja ilmanvaihtojärjestelmiin.
Pienillä huolto- ja ylläpitotöillä varmistat, ettei kevätauringon lämpö ylikuumenna huoneita ja sisäilma pysyy mahdollisimman raikkaana.
Aurinkoiset päivät kuumentavat helposti asuntoja, joissa lämmitysjärjestelmä reagoi hitaasti ulkolämpötilaan ja suoraan auringonpaisteeseen. Ongelma on tuttu niin kerrostaloissa kuin pientaloissakin asuville. Iltapäivisin kotona voi olla tukahduttavankin kuuma, jolloin tekee mieli avata ikkunat ja tuulettaa lämpöä ulos.
”Automatiikalla ja älykkäillä säätölaitteilla ongelma hoituu vaivattomasti. Samalla säästyy lämmitysenergiaa, kun järjestelmä reagoi ulkoilman lämpötiloihin nopeasti”, asiantuntija Päivi Suur-Uski Motivasta sanoo.
Energiankulutuksen kannalta on hulluinta, jos lämmityslaitteet paahtavat samalla kun toisista huoneista tuuletetaan ylilämpöä ulos. Mikäli automatiikkaa ei ole, asukas voi muutamilla helpoilla nikseillä ja ennakoimalla välttää asunnon ylilämpenemisen.
”Ihan ensimmäisenä kannattaa kääntää pattereiden termostaatit pienemmälle tai jopa sulkea lämmitys kuumimmista huoneista. Pitkän poutajakson aikana auringon lämmittävä vaikutus riittää tavallisesti pitämään huonelämpötilat sopivina illan ja yönkin yli.”
”Mikäli aurinko porottaa esteettä huoneisiin, kannattaa verhot ja kaihtimet vetää suojaksi.”
Kylpyhuoneen mukavuuslattialämmitystä on järkevää säätää siten, että lämmitys on päällä vain tarpeen mukaan. Suur-Uskin mukaan kannattaa harkita ajastimen lisäämistä lattialämmityksen säätöön, sillä sen avulla voi säästää jopa kymmeniä prosentteja vuotuisista kylpyhuoneen lattialämmityskuluista.
Kevään huoltotöihin kuuluu myös ilmanvaihdon säätäminen kesäkuntoon. Ikkunoiden tuloilmaventtiilit puhdistetaan ja tarvittaessa uusitaan suodattimet. Raitisilmaventtiilit säädetään kesäasentoon, jolloin ilmanvaihto tehostuu.
Koneellisen ilmanvaihdon huoltotyöt vaihtelevat laitteen iästä ja mallista riippuen. Vanhemmissa laitteissa on kesä- ja talviajanasetus, joka asukaan pitää muistaa käydä säätämässä vuodenajan mukaan. Samoin lämmityskaudella energiatehokkuutta parantava poistoilman lämmön talteenotto täytyy sulkea kesäksi.
Samalla puhdistetaan ilmanvaihtolaitteen suodattimet energiatehokkuuden ja sisäilman laadun varmistamiseksi.
”Taloyhtiöissä olisi järkevintä, että huoltoyhtiö tekisi suodattimen vaihdot keskitetysti. Jos näin ei ole sovittu, ilmanvaihtokoneen puhdistus on asukkaan vastuulla.”
Kevätsiivouksen yhteydessä on hyvä muistaa pestä ja tarvittaessa vaihtaa myös liesituulettimen rasvasuodatin. Näin ruoanvalmistuksessa syntyvät käryt suodattuvat tehokkaammin ja myös poistoilmanvaihtoon kytketty liesituuletin toimii paremmin.