Anders Örje Welstam: ”Ruotsissa suuret kiinteistöomistajat ovat keskittyneet rakentamaan brändiään ja kiinteistösalkkuaan kestävyyden ympärille”

Ruotsissa hiilijalanjälkibudjetti kulkee usein käsi kädessä kustannusarvion kanssa.

Pääjohtaja Anders Örje Welstam kuvattiin alkusyksystä Espoon Leppävaarassa sijaitsevassa Suomen Swegon oy:n pääkonttorilla. Kuvassa myös Suomen Swegon oy:n toimitusjohtaja Mikko Lietzen. Kuva: Aleksei Dernjatin, Swegon oy.

Swegon Groupin pääjohtaja Anders Örje Welstam sanoo, että Suomi on yritykselle strategisesti tärkeä markkina-alue, jossa on kasvupotentiaalia. Korjausrakentamisen kohteet ja energiankulutuksen optimointi ovat tärkeitä markkinoita yritykselle.

– Viime vuosina olemme keskittyneet kehittämään järjestelmien optimointia ja uuden teknologian hyödyntämistä energiatehokkuuden parantamiseksi.

Welstam työskentelee konsernin pääkonttorilla Göteborgissa. Hän on huomannut, että Suomessa ollaan vielä naapurimaata jäljessä kestävän kehityksen sektorilla. 

– Tämä ero näkyy erityisesti siinä, miten kiinteistöomistajat Ruotsissa ovat ottaneet kestävän kehityksen huomioon jo varhaisessa vaiheessa. Ruotsissa esimerkiksi suuret kiinteistöomistajat ovat keskittyneet voimakkaasti rakentamaan brändiään ja kiinteistösalkkuaan kestävyyden ympärille.

Markkinat ohjaavat kestävää kehitystä

Ruotsissa kestävää kehitystä ei välttämättä ohjaa sääntely, vaan markkinat itse. 

– Esimerkiksi vihreiden joukkovelkakirjojen ja vihreiden lainojen avulla kiinteistönomistajat saavat parempia korkoja. Se auttaa kiinteistönomistajia investoimaan enemmän kestävyyteen ja luomaan ympäristöystävällisempiä rakennuksia.


Welstam sanoo, että Suomessa ollaan hieman jäljessä, mutta ero on kaventumassa. Ruotsissa on ollut enemmän edelläkävijöitä, jotka ovat ottaneet kestävän kehityksen käytännöt käyttöön aikaisemmin. 


– Olipa kyseessä uusi rakennus tai peruskorjaus, hyvin varhaisessa vaiheessa otetaan huomioon sekä talousarvio että hiilijalanjälkibudjetti. Tämä kehitys on tapahtunut viimeisen viiden vuoden aikana. Aluksi pohdittiin, mitä ja miten mitataan ja mistä aloitetaan, ja sitten aloitettiin esimerkiksi betonista ja teräksestä, ja siitä kehitys lähti etenemään. 

Monet kiinteistöomistajat ovat sitoutuneet Science Based Targets -aloitteeseen.

Suomessa suuntaus on sama, mutta muutos tapahtuu hitaammin. 

– Ruotsissa monet kiinteistöomistajat ovat jo sitoutuneet Science Based Targets -aloitteeseen.

Tieteeseen perustuvat ilmastovoitteet -aloite (SBTi) auttaa yrityksiä asettamaan tieteelliseen näyttöön perustuvia päästövähennystavoitteita ilmastonmuutoksen torjumiseksi ja ilmastoystävällisen liiketoiminnan edistämiseksi. Tavoitteet noudattavat Pariisin ilmastosopimuksen mukaisia lämpenemisen rajoittamistavoitteita. Se tarjoaa uskottavuutta, selkeyttä ja tukea ilmastotoimien suunnittelussa ja raportoinnissa. SBTi raportin mukaan vuosina 2015–2020 aloitetta noudattaneet yritykset ovat vähentäneet päästöjään merkittävästi globaalin keskiarvon alapuolelle.


– Energiansäästöjen lisäksi myös ympäristöystävällisemmät materiaalit ovat nyt kehityskohteena. Olemme panostaneet tuotteidemme EPD-ympäristöselosteiden laatimiseen; EPD:n merkitys on kasvanut hiilijalanjälkilaskennan myötä. 


Digitaalisuus vahva trendi


Welstam kertoo, että materiaalivalinnoissa haetaan jatkuvasti ympäristöystävällisempiä vaihtoehtoja, kuten kierrätysterästä ja uusiutuvalla energialla valmistettua terästä.

– EPD:n osalta olemme aloittaneet suurimmista tuoteryhmistä ja edenneet melko pitkälle asuinrakennusten ilmanvaihtoyksiköiden, ilmanvaihtoyksiköiden ja joidenkin tuotteiden, joita kutsumme huoneyksiköiksi, kuten ilmastointiventtiilien tai vaihtosäätimien, osalta. Lisäämme jatkuvasti uusia tuotteita.


Uuden F-kaasuasetuksen myötä Swegon on lähtenyt kehittämään ratkaisua, jossa kylmäaineena toimii propaani. 


– Tämä on valtava etu jäähdytys- ja lämmitysratkaisuissa. 


Hän muistuttaa, että EPD on loistava työkalu ympäristöystävällisyyden mittaamiseen ja auttaa tilaajaa tekemään vertailuja. Ympäristöasioiden lisäksi digitalisaatio on vahva trendi. 


– Yhdistämällä älykkäällä ohjausjärjestelmällä tarpeenmukainen ilmanvaihto optimoi energiankäytön ja luo samalla paremmat sisäilmasto-olosuhteet. Digitalisaation suomien mahdollisuuksien hyödyntämiseen panostamme erittäin vahvasti tällä hetkellä.  


Yrityksen globaalin aseman ansioista rakennusalan taantuma ei olekaan horjuttanut Swegonin liiketoimintaa niin raskaalla otteella kuin Skandinaviassa paikallisesti toimivia. 


– Meillä on monia erilaisia liiketoiminta-alueita. Kun vertaa Suomea ja Ruotsia, tilanne on tällä hetkellä melko samanlainen siinä mielessä, että asuinrakentaminen on näissä maissa kärsinyt melko paljon. Kun me Swegonilla katsomme kokonaiskuvaa, tilanne on edelleen melko hyvä. Pohjois-Amerikassa meillä on vahvaa kasvua, joten kun tasapainotetaan eri tuoteryhmiä ja eri maantieteellisiä alueita, saamme monipuolisemman kuvan omasta toiminnastamme. Tilauskantamme on kasvanut hyvin. 

Suomessa yrityksen tehdas sijaitsee Kaarinassa. Espoon Leppävaaran pääkonttorilla työskentelee noin 35 henkeä, Kaarinan tehtaalla noin 80. Yrityksen pääkonttori ja omistaja, Latitude Investment AB Latour, sijaitsevat Göteborgissa, Ruotsissa. Kyseessä on perheyritys, joka on listattu Tukholman pörssiin. 

Lue lisää

Katso kaikki