Uudet valaisinpistorasiat voivat vaatia muutoksia
Suomalaisasunnoissa on käytetty kolmenkymmenen vuoden ajan valaisimien liitäntään valaisinpistokytkimiä eli valaisinpistorasioita ja -pistotulppia. Tällainen vanhan tyypin valaisinpistokytkin on kuitenkin varsin iso ja sitä voi olla hankala saada sopimaan valaisimien kattokuppien sisään. Ratkaisuksi on kehitetty niin sanottu DCL-valaisinpistokytkin.
Suomalaisasunnoissa on käytetty kolmenkymmenen vuoden ajan valaisimien liitäntään valaisinpistokytkimiä eli valaisinpistorasioita ja -pistotulppia. Tällainen vanhan tyypin valaisinpistokytkin on kuitenkin varsin iso, ja sitä voi olla hankala saada sopimaan valaisimien kattokuppien sisään. Ratkaisuksi on kehitetty niin sanottu DCL-valaisinpistokytkin.
”Uuden ja vanhan pistokytkimen rakenne ja ulkonäkö poikkeavat toisistaan, eivätkä ne ole keskenään yhteensopivia. Uuden pistokytkintyypin yksi puute on, ettei sitä ole tarjolla kruunuvalaisimelle soveltuvana tarvikkeena”, kertoo Löydä sähkömies -palvelun tekninen asiantuntija Matti Orrberg Sähkö- ja teleurakoitsijaliitosta.
Orrbergin mukaan vanhoja valaisimia ei kuitenkaan tarvitse heittää pois, vaan lähtökohtaisesti ne voidaan yhä asentaa ainakin sähköalan ammattilaisen avulla. Uusi DCL-valaisinpistorasia on yleensä upporakenteinen, mutta tarjolla on myös pinta-asennettavia DCL-valaisinpistorasioita. Vanhan ja uuden pistokytkintyypin välillä voi periaatteessa käyttää adaptereja, mutta vanhan pistokytkintyypin rakenteesta johtuen ne vievät paljon tilaa.
”Sähköalan ammattilaisia on ohjeistettu toimimaan niin, että jos asuntoon asennetaan uuden tyyppiset valaisinpistorasiat, valaisimia varten toimitetaan myös näihin soveltuvat liitosjohdot. Käytännössä tämä tarkoittaa, että valaisimeen pitää siis vaihtaa sopiva liitosjohto ja pistotulppa.”
Kuvateksti: Uppoasenteinen DCL-tyypin valaisinpistorasia ja valaisinpistokytkin. Kuva: ABB.