Yli sata tulipaloa vuodessa – Sähkökeskuksilla on merkittävä vaikutus kiinteistöjen paloturvallisuuteen
Jokaisesta kiinteistöstä löytyy sähkökeskus, joka yhdistää kiinteistön valtakunnan sähköverkkoon ja vastaa sähkön pienjännitejakelusta kohteen sisällä.
Huolellisesti suunniteltu ja rakennettu, kansainvälisten standardien mukainen sähkökeskus on merkittävä tekijä kiinteistön paloturvallisuudelle. Sähkökeskukset ovat tärkeä osa kiinteistöjen sähköverkkoa. Niiden suunnittelulla, asennuksella ja huolellisella ylläpidolla on olennainen vaikutus kiinteistön turvallisuuteen, kerrotaan Rittalin tiedotteessa.
Yksinkertaisimmillaan sähkökeskus on jokaisesta asunnosta ja omakotitalosta tuttu sulakekaappi. Mitä suurempi kiinteistö, sitä suurempi ja enemmän komponentteja sisältävä sähkökeskus. Suurten kiinteistöjen sähkökeskuksissa kulkee myös suuria sähkövirtoja, joten riskitkin ovat korkeammat.
– Sähkökeskuksista syttyy vuosittain keskimäärin yli 100 tulipaloa. Vastuullisena toimijana haluaisimme vähentää tätä määrää, sillä se ei vaadi mitään taikatemppuja, sanoo Rittalin asiantuntija Perttu Suikkanen tiedotteessa.
Useissa tapauksissa tulipalon vain epäillään saaneen alkunsa sähköpääkeskuksesta, koska tulipalo usein onnistuu raivokkuudellaan hävittämään aukottomat todisteet palon alkamissyystä.
– Sähkökeskuspalojen aiheuttamien vahinkojen rahallinen arvo on niin suuri, että on suorastaan hämmästyttävää, jos niiden turvallisuuteen ja standardinmukaisuuteen ei kiinnitetä riittävää huomiota, Suikkanen jatkaa tiedotteessa.
Standardinmukaisuus tuo lisäturvaa
Sähköalan standardisointiorganisaatio IEC on määritellyt sähkökeskusten laatuvaatimukset standardissa IEC 61439, joka toimii ohjeena sekä sähkölaitteiden ja -komponenttien että kokonaisten sähkökeskusten valmistajille.
– Standardit ovat olemassa, jotta kiinteistöt olisivat turvallisia. Jos sähkökeskus rakennetaan standardien mukaan, täyttyy varmuudella myös IEC:n edellyttämä turvallisuusvaatimustaso, Suikkanen alleviivaa tiedotteessa.
– Ei riitä, että esimerkiksi kaappi tai kytkin on testattu itsenäisesti. Sähkökeskuksen toiminta tulee todentaa kokonaisuudessaan. Olemme todentaneet jakokeskusstandardin mukaan todella laajan joukon eri valmistajien katkaisijoita ja muita komponentteja yhdessä kaappimekaniikan sekä virtakiskojen muodostamien kokonaisuuksien kanssa, ja tarjoamme tietomme sähkökeskusvalmistajien sekä suunnittelijoiden käyttöön, Suikkanen lisää tiedotteessa.
Standardi ei ole laki
Sähkökeskuksen rakentaja joutuu itse testaamaan ja todentamaan rakenteen standardinmukaiseksi, mikäli he eivät halua noudattaa valmiiksi annettua alkuperäisen valmistajan ohjeistusta. Vaihtoehtoisesti he voivat jättää standardit noudattamatta.
– Valitettavasti jakokeskusstandardin ohittaminen on mahdollista, sillä se toimii vain ohjenuorana. Ei ole olemassa lakia, joka velvoittaisi noudattamaan kyseistä standardia. Jos standardia ei noudateta, ei turvallisuudesta ole tietenkään muita takeita kuin keskusvalmistajan sana, Suikkanen huomauttaa tiedotteessa.
– Jos käy ikävästi ja joudutaan selvittelemään sähkökeskuksen toteutustapaa, niin ei ainakaan ole haitaksi, jos voi osoittaa sähkökeskuksen standardinmukaisuuden. Muuten voi olla kelju tilanne, joka kenties kiinnostaa myös vakuutusyhtiötä, Suikkanen pohtii.