Vauhtisokaiseeko aurinkoenergiabuumi?
Piipahdin tämän lehden aurinkoenergiajuttuja varten Tampereen ammattikorkeakoulun kampuksella. Haastattelin kolmea ammattikorkeakouluopettajaa: Marko Ylistä, Aki Kortetmäkeä ja Juho Ylipainoa. Haastattelun aiheena oli tutkimus omatuotannon vaikutuksesta kiinteistön sähköverkkoon.
Ylinen on työskennellyt aurinkosähköjärjestelmien parissa 26 vuotta. Hän painotti sitä, miten poikkeuksellista markkinatilannetta aurinkoenergiabuumissa elämme. Tämän lehden kansikuvan kohdetta tutkimusryhmä kuvaili malliesimerkiksi asennuksista. Kohde on tarkastettu, ja urakoitsija on panostanut käyttäjän opastamiseen sekä elinkaaren aikaiseen huoltamiseen. Kuormat on huomioitu, ja sähkönjakelun kestävyyden on laskenut ammattisuunnittelija.
Jos aurinkosähköjärjestelmä suunnitellaan, rakennetaan, asennetaan, käyttöönottotarkastetaan ja kunnossapidetään oikein, se on Ylisen mukaan yhtä turvallinen kuin muutkin sähkölaitteet. Tutkimus kuitenkin osoitti, että kentällä on syntynyt vaaratilanteita ja turvallisuusriskejä. Oikeanlaiset toimintatavat eivät ole toteutuneet, ja järjestelmien kokonaissuunnittelu on jäänyt tekemättä. Ylisen sanoin: ”kun markkinoilla on paljon rahaa jaossa, bisnekseen tulee epäkelvompaakin toimijaa.”
Onko buumin keskellä havaittavissa siis vauhtisokeutta? Ainakin aggressiivisen markkinoinnin kohdalla tutkimusryhmä kannusti kuluttajaa painamaan jarrua: vertailemaan hintoja ja pyytämään urakoitsijalta referenssilistaa. Vastaan on tullut kuulemma tarjouksia, joissa on yritetty saada kuluttajaa kenties maailmanpelastamiseen vetoamalla vetämään nopeasti sopimukseen nimeä alle. Hinta onkin sitten saattanut olla kaksinkertainen kilpailutettuihin markkinoihin verrattuna.
Ylinen korosti sitä, että urakoitsijat toimivat asiallisesti kyllä suuressa osassa asennuksia. Sen suhteen hän kuvaili tutkimusraporttia negatiiviseksi – ikäviä puolia vähän hakemalla haettiin. Tulokset ovat joka tapauksessa huolestuttavia, ja raportin ympärillä on käynyt Ylisen sanoin ”poikkeuksellinen pöhinä”.
Mitä aurinkoenergiabuumin pimeällä puolella sitten tapahtuu, ja mihin se pahimmillaan johtaa? Sen voit lukea tällä viikolla ilmestyneestä Talotekniikka-lehdestä.