Vältä putkirikot varmistamalla, että putket ovat suojassa jäätymiseltä

Jos putket jäätyvät, turvallisin tapana niiden sulattamiseen on kutsua paikalle putkiasentaja, joka sulattaa putket höyryn avulla.

Varaudu sään nopeisiin vaihteluihin tarkkailemalla, että lämpötila pysyy riittävän korkealla kaikissa tiloissa, joissa on vesiputkisto. Jos peruslämpö on esimerkiksi mökillä tai varastossa säädetty matalalle, sitä voi nyt olla syytä nostaa tai lisätä muuten tilan lämmitystä. Jos putket jäätyvät, pyydä sulattamiseen ammattilaisen apua.

Säähän on ennustettu lähipäiville nopeita muutoksia ja kiristyvää pakkasta Etelä-Suomea myöten. Kovalla pakkasella on hyvä seurata putkien kuntoa ja varmistaa, etteivät ne pääsee jäätymään. Suurimman kuormituksen putkistolle aiheuttavat juuri isot lämpötilavaihtelut eli esimerkiksi kovan pakkasen vaihtuminen nopeasti nollakeliin ja sään kylmeneminen sen jälkeen pian uudelleen.

Tyypillisesti putkien rikkoutumisesta johtuvia vahinkoja sattuu etenkin mökeissä ja muissa kiinteistöissä, joissa ei olla jatkuvasti paikalla. Vapaa-ajan asuntojen lisäksi kannattaa tarkistaa lämpötila esimerkiksi erilaisissa varastoissa, teknisissä tiloissa, autotalleissa ja tuulikaapeissa, joissa on vesipiste tai vesikiertoinen lattialämmitys.

– Näissä tiloissa peruslämpö pidetään yleensä matalalla energiankulutuksen pienentämiseksi. Sään kylmetessä lämpöä on hyvä muistaa nostaa. Esimerkiksi mökillä peruslämpö säädetään usein noin viiteen asteeseen. Se ei kuitenkaan välttämättä riitä, vaan kovalla pakkasella ulkoseinän vieressä tai kalusteiden alla olevat putket voivat silti päästä jäätymään, kuvaa korvauskeskusjohtaja Juha T. Virtanen Ifistä.

Jätä putkien sulatus ammattilaiselle

Tarvittaessa tilaa voi lämmittää lisää esimerkiksi sähkölämmittimillä tai irtopattereilla. Puolilämpimissä tai kylmissä tiloissa voi myös eristää vesiputket tai asentaa niihin lämmityskaapelin. Vanha keino on jättää kovalla pakkasella vesihana hieman tippaamaan, jolloin jäätyminen estyy.

– Erilaisten irtopattereiden kanssa on kuitenkin oltava tarkkana, ettei niiden päälle sijoita tai pääse tippumaan mitään, mikä voisi syttyä palamaan, muistuttaa Virtanen.

Jos putket jäätyvät, turvallisin tapana niiden sulattamiseen on kutsua paikalle putkiasentaja, joka sulattaa putket höyryn avulla. Avotulta ja kuumailmapuhallinta ei missään tapauksessa pidä kokeilla putkien sulattamiseen.

– Jos et ole varma, miten putkien sulattaminen tehdään, älä ryhdy siihen itse. Pahimmassa tapauksessa silloin voi sytyttää tulipalon tai rikkoa putket, kun paine putkessa kasvaa liian suureksi veden laajetessa lämmetessään, painottaa Virtanen.

Kotivakuutus korvaa putkien rikkoutumisesta johtuvia vuotovahinkoja

Isoimmat putkien jäätymisestä aiheutuvat vahingot ovat niiden rikkoutumisen myötä syntyviä vuotovahinkoja, jotka tulevat yleensä esille sään lauhtuessa.

– Putki jäätyy, rikkoutuu ja jossakin vaiheessa jää sulaa putkesta ja vesi alkaa suihkuamaan rikkoutuneesta kohdasta. Asutussa kiinteistössä vuoto huomataan onneksi yleensä pian, mutta esimerkiksi mökillä vesi voi ennättää vuotaa päiviä tai pahimmillaan viikkoja. Sen vuoksi rakennuksen jäädessä tyhjilleen pitää putkisto aina tyhjentää vedestä ja katkaista vedentulo, kuvaa Virtanen.

Kotivakuutus auttaa vuodon rakennukselle ja irtaimistolle aiheuttamissa vaurioissa: Ifin kotivakuutus korvaa vuotovahinkoja, jotka aiheutuvat putkien rikkoutumisesta jäätymisen seurauksena. Putkien sulattamiskustannukset tai jäätymisestä aiheutuvat putkien tai LVI-laitteiden rikkoutumisvahingot eivät kuitenkaan ole kotivakuutuksesta korvattavia, ellei jäätyminen ja rikkoutuminen johdu esimerkiksi lämmityslaitteiston äkillisestä rikkoutumisesta.

Lue lisää

Katso kaikki