ISH 2019: Vallox jatkaa Saksassa vahvasti

Valloxilla on tehty pitkään töitä Keski-Euroopan ja etenkin Saksan markkinoilla, missä yhtiö on menestynyt hyvin.

 

Valloxilla on tehty pitkään töitä Keski-Euroopan ja etenkin Saksan markkinoilla, missä yhtiö on menestynyt hyvin. Mutta menestys ei tule ilmaiseksi, ja kilpailu on kovenemaan päin isojen pelurien ilmoittauduttua samaan kisaan.

”Suomen markkinat ovat kasvaneet tosi hyvin viime vuonna ja se on ollut suotuisa kaikille alan pelureille. Ja omat lukumme näyttävät, että Vallox kasvoi vähintään markkinoiden tahtiin. Se jää nähtäväksi, miten erityisesti asuntorakentamisen rakennuslupien määrän väheneminen näkyy meillä lähitulevaisuudessa”, Valloxin toimitusjohtaja Jukka-Pekka Korja toteaa.

”Ehkä lasku ei vielä kuluvana vuonna näy, koska uusia kohteita aloitettiin viime vuonna paljon ja ilmanvaihtohan tulee siellä loppupuolella asennettavaksi. Miten tilanne myöhemmin kehittyy, niin arvelen kilpailun ainakin Suomessa kiristyvän.”

”Saksassa, joka tärkein vientimarkkinamaamme, niin eivät markkinat kasva vaan itseasiassa ne pienenevät vähäsen. Täällä on tullut ilmanvaihtoon myös push-and- pull -tekniikkaa ja sen osuus on kasvanut vieden samalla Valloxin kaltaisilta perinteisemmiltä ilmanvaihtokonevalmistajilta markkinoita”, Korja kertoo.

Push-and-pull -tekniikassa seiniin tehdään reikiä ja niihin asennetaan pieni ilmanvaihtokone, joka imee ja puhaltaa ilmaa edestakaisin samasta reiästä. Se ei ratkaisuna vastaa perinteistä koneellista ilmanvaihtoa, koska siinä samasta reiästä imetään ja puhalletaan ilmaa vuorotellen. Tällöin ilmansuodatus ei toimi parhaalla mahdollisella tavalla vaan sisäilman hiukkaset ja pölyt palaavat takaisin huoneistoon eikä ilmanlaatu välttämättä parane lainkaan.

”ISH:ssa lanseeraamme uuden koneen: Vallox 51:sen. Sen Suomessa käytettävä mallinimi tulee sen kapasiteetista, joka on 50 litraa sekunnissa. Saksassa myymme sitä 180-mallina, mikä taas pohjautuu eri tavalla laskettuun kapasiteettiin, eli se puhaltaa 180 kuutiometriä ilmaa tunnissa.”

Kyseessä on pieni kone ja se on tarkoitettu maksimissaan 70 neliön asuntoihin. Siitä on myös erillinen liesikupumalli, minkä mahdollistaa koneen litteä muoto. Sen ansiosta kone voidaan sijoittaa keittiökaapistoon lieden yläpuolelle ja siihen yhdistetty liesikupu voidaan liittää läm- mön talteenottoon.

Aikaisempi 90-malli on korvattu uudemmalla tekniikalla, paremmalla hyötysuhteella ja lisäksi se on varustettu MyVallox-ohjauksella. Toinen mielenkiintoinen ratkaisu, joka ei välttämättä näy asukkaalle, on sen tekninen rakenne.

Huoltoa silmällä pitäen yhteen pakettiin on sijoitettu kaikki tekniikka: puhaltimet, jälkilämmitysvastus, elektroniikka ja toimilaitteet. Paketti saadaan tarvittaes- sa yhtenä kokonaisuutena koneesta ulos huoltoa varten, jolloin kaikkiin kriittisiin komponentteihin pääsee helposti käsiksi.

Valloxilla ei ole suunnitelmissa liittoutua lämmityslaitevalmistajien kanssa, mutta sen sijaan esimerkiksi Reposen rakennusliikkeen kanssa yritys on toteuttanut pelkästään ilmanvaihtokonelämmityksellä varustettuja asuntoja. Tällöin poistuu tarve perinteiselle lämmityslaitteelle.

”Totta kai sielläkin pitää tuoda jostain lisälämpöä ilmanvaihtokoneelle. Mutta sinne ei tarvitse rakentaa erillistä lämmönjakoverkostoa, koska lämpö jaetaan ilmavirran mukana.”

Ilmanvaihdon tulevaisuudesta Korjalla on näkemys, että laitteista tulee autonomisia. Silloin asukkaan ei tarvitse säätää ilmanvaihtoa vaan kone osaa tehdä tarvittavat säädöt sisäilmaston olosuhteisiin perustuen esimerkiksi kosteus- tai hiilidioksidipitoisuuden mukaan. Tämä olisi tarpeenmukaista ilmanvaihtoa parhaimmillaan.

Teksti ja kuva: Heikki Heikkonen 

Lue lisää

Katso kaikki