TEM ja Suomen olympiakomitea yhteistyöhön cleantech-viennin edistämiseksi
Työ- ja elinkeinoministeriö ja Suomen olympiakomitea ovat solmineet cleantech-viennin edistämistä koskevan yhteistyösopimuksen. Sen tarkoituksena on vauhdittaa ja luoda lisäedellytyksiä suomalaisen cleantechin vienninedistämishankkeille olympia-teemaa hyödyntäen.
Yhteistyöllä pyritään edistämään suoraa liiketoimintaa esimerkiksi luomalla yhteyksiä kansainvälisten urheilutapahtumien organisaatioihin sekä levittämällä tietoa ja positiivista mielikuvaa suomalaisen cleantechin, eli energia- ja ympäristöliiketoiminnan arvoketjujen huippuosaamisesta.
Cleantech Finland -tavaramerkin tunnettuutta ja mielikuvaa kehitetään liittämällä Suomen olympiajoukkueen tematiikkaa ja tunnuksia Cleantech-verkoston vienninedistämiseen ja viestintään. Cleantech-tavaramerkin omistava Elinkeinoelämän keskusliitto on sopinut osapuolten kanssa merkin käytöstä tähän tarkoitukseen.
− Hallituksen keväällä hyväksymän strategian mukaan cleantech nostetaan Suomen maabrändin kärkiteemaksi. Kansainvälisissä foorumeilla ja vienninedistämismatkoilla vahvistetaan yhteistä viestiä Suomesta cleantechin kärkimaana. Yhteistyö Suomen olympiakomitean kanssa vauhdittaa näitä ponnistuksia etenkin nyt Rion olympialaisten alla, toteaa elinkeinoministeri Jan Vapaavuori.
Olympiakomitea tarjoaa sopimuksen mukaan kansainväliset kontaktiverkkonsa Cleantech-verkoston hyödynnettäväksi. Tavoitteena on löytää suoraa liiketoimintapotentiaalia esimerkiksi eri urheilutapahtumiin liittyvien rakennushankkeiden ja muiden hankkeiden kautta. Tällainen verkostoitumistapahtuma on esimerkiksi vuosittainen Sportaccord-tapahtuma, jossa ovat edustettuina eri urheilutapahtumat, kisaisäntäkaupungit ja urheiluorganisaatiot.
− Rio de Janeiron kaupungin johto haluaa tehdä Riosta latinalaisen Amerikan ensimmäisen älykkään kaupungin. Rion olympialaisiin on aikaa kaksi vuotta ja kisojen tarvitsemien fasiliteettien ja infrastruktuurin rakentaminen on monin osin vielä aloittamatta. Meillä on tarjolla hankkeeseen monia kärkituotteita, joten cleantech-yritystemme on aika tarttua mahdollisuuksiin ja olla mukana luomassa aivan uudenlaisia ratkaisuja, Vapaavuori toteaa.
Rion hahmottelemat kaupunkiratkaisut koostuvat älykkäistä sähköverkoista, valaistus-, jäähdytys-, liikenne-, vesi- ja jäteratkaisuista ja yleensä älykkäästä rakentamisesta. Olympialaisten vaativat liikenneratkaisut perustuvat uusiutuvan energian käyttöön, oli kyse sitten aurinko-, tuuli-, bio- tai jätepohjaisesta teknologiasta. Kestävyyttä edustaa myös se, että uudella teknologialla toteutetut ratkaisut jäävät kaupunkilaisten käyttöön myös kisojen jälkeen.
Cleantech-yhteistyön lisäksi olympiakomitea tukee työelämän kehittämistoimia olympia-teemaa hyödyntäen tarjoamalla ministeriöön sijoitetulle Työelämä 2020 -hankkeelle asiantuntijapalveluja ja tapahtumia erikseen sovittavalla tavalla.
TEM maksaa yhteistyöstä Suomen olympiakomitealle vuoteen 2016 ulottuvalta sopimuskaudelta 700 000 euron kokonaiskorvauksen, josta 200 000 euroa osoitetaan Rio-projektin vientihankekoordinaattorikuluihin.