Täällä energianeuvonta, miten voin auttaa?

Miten järjestelmiä kannattaa säätää? Miten lämpöpumppua kannattaa käyttää? Olisiko ilmalämpöpumppu hyvä lisäys kotitaloni järjestelmään? Mitä öljylämmityksen tilalle? Tällaisia kysymyksiä saa työssään energianeuvoja Miika Huhtala.

Huhtala on koulutukseltaan energiatekniikan diplomi-insinööri. Hän kertoo, että energianeuvojissa on paljon insinöörejä ja talotekniikka-alan osaajia. Kuva: Marge Ollila

Miika Huhtala työskentelee Kokkolassa Keski-Pohjanmaan energianeuvojana, omassa Evate-nimisessä yrityksessään. Viime vuosina hän on työssään saanut erityisen paljon kysymyksiä öljylämmityksestä luopumisesta – osin siihen tarjolla olleen tuen takia. 

Huhtala kertoo kyselijöille, mitä tuen saamiseen tarvitsee, mitä toimenpiteitä pitää tehdä, ja milloin tuki pitää hakea. Motivan pientalon lämmitystapojen vertailulaskurin avulla hän tekee alustavia laskelmia siitä, mikä lämmitysmuoto eri tilanteissa sopisi öljylämmityksen tilalle. Varsinkin kaukolämpöalueen ulkopuolella laskuri ohjaa usein kohti ilma-vesilämpöpumppuja ja maalämpöpumppuja.

– Yleensä yritän selvittää lähtötietoja siitä, minkälainen talo on kyseessä: milloin se on rakennettu, ja onko siihen tulossa muita remontteja. Teen kuluttajan tai yrityksen tueksi kevyitä alkuvalmisteluja, jotta he pääsevät eteenpäin, Huhtala kertoo.

Tietoa kentältä

Huhtala kehottaa talotekniikka-alan toimijoita jakamaan energianeuvojille tietoa erilaisista ratkaisuista.

– Meitä kiinnostavat sekä onnistuneet energiatehokkuusratkaisut että ei-niin-onnistuneet kokemukset siitä, mitä ehkä kannattaisi välttää. Nyt kun automaatio kohteissa lisääntyy, kaipaamme kokemuksia siitä, miten erilaiset järjestelmät pelaavat keskenään. Pidämme myös kunnille ja yrityksille webinaareja, joihin kaipaamme puheenvuoroja ja kokemuksia suunnittelijoilta tai energiaremonttien toteuttajilta, hän sanoo.

Huhtala on pitänyt Kokkolan seudun opiston kanssa yhteistyössä energialuentoja. Luennot ovat käsitelleet asuinrakennusten energiatehokkuuden parantamista, sähkösopimuksia, lämmitystapoja sekä sähkön pientuotantoa, kuten aurinkosähköä ja pientuulivoimaa. Kuva: Marge Ollila

Huhtala kaipaisi energianeuvontaan ylipäätään lisää yhteistyötä talotekniikka-alan toimijoiden kanssa. 

– Me energianeuvojat olemme monesti ensimmäinen taho, johon yritys tai kunta ottaa yhteyttä. Ohjaamme sitten eteenpäin. Jos talotekniikka-alan toimijoille tulee kysymyksiä, joissa asiakas kyselee laajemmin energiatehokkuuden parantamisesta, he voisivat ohjata kysymyksiä myös energianeuvojille. 

Huhtalalla on myös suora toive talotekniikka-alan kentälle: 

– Järjestelmät alkavat olla aika monimutkaisia, eivätkä ihmiset osaa välttämättä käyttää niitä. Opastus ja ohjeistus järjestelmien ja laitteiden käyttämiseen on ensiarvoisen tärkeää. 

”Emme mekään ennustajia ole”

Energianeuvontaa rahoittaa Energiavirasto. Jokaisessa Manner-Suomen maakunnassa on energianeuvoja. Energianeuvonnan resursseista puolet pyritään ohjaamaan kuluttajaneuvontaan ja puolet kuntien sekä pienten ja keskisuurten yritysten neuvontaan. Joillakin alueilla, kuten juuri Huhtalan toimialueella Keski-Pohjanmaalla, energianeuvonnasta voi lainata myös lämpökameran.

Yrityksiltä energianeuvontaan tulevat kysymykset ovat usein teknisimpiä ja koskevat energiatukia: yritys saattaa olla tekemässä investointia ja kysyy, onko siihen saatavilla tukea. Kuluttajia ovat viime aikoina kiinnostaneet lämmitystapamuutosten ja ilmalämpöpumpun käytön lisäksi erityisesti sähkösopimukset: kannattaako ottaa pörssi- vai kiinteähintainen sähkösopimus? Niihin vastaamisen Huhtala on kokenut haastavaksi.

– Emme mekään ennustajia ole. Mutta ohjaan miettimään omaa tilannetta: Pystyykö esimerkiksi sähkönkulutusta ajoittamaan yöaikaan tai halvoille tunneille, jolloin pörssisähkösopimus voisi olla hyvä vaihtoehto. Vai haluaako tietää hinnan etukäteen, jos ei halua ohjata omaa sähkönkulutusta. Kysyn myös, onko järjestelmille mahdollista tehdä jotain. Esimerkiksi ilmalämpöpumpun hankinta on suhteellisen pieni investointi, jolla energiankulutusta saadaan auttavasti pienennettyä.

Kuntien kysymyksissä nousevat esille energiatuet ja kunta-alan energiatehokkuussopimukseen liittyvät asiat. Energianeuvonta auttaa kuntia sopimukseen liittyvissä laskutoimituksissa ja raportoinneissa. Suurimmat ongelmat kysyjillä ylipäätään liittyvät järjestelmiin: siihen, miksi tietty järjestelmä ei toimi, tai miten järjestelmät saataisiin toimimaan keskenään paremmin. 

Haastavimpina Huhtala pitää kysymyksiä, joissa on etsittävä lisätietoa kohteen järjestelmistä. Energianeuvojat eivät kuitenkaan käy kohteissa paikan päällä, vaan selvittävät tiedot etänä.

Huhtala toivoisi, että ihmiset löytäisivät energianeuvonnan paremmin. 

– Ei voi sanoa, että kaikki tietäisivät energianeuvonnan olemassaolosta. Tietoisuuden lisääminen vaatii vielä töitä.


Parasta työssä:

Vaihtelevuus. Asiakkaat voivat kysyä mitä vain, eivätkä kysymykset aina osu omaan asiantuntijuuteen. ”Tässä työssä oppii paljon.”

Työn alla: 

Jatkuva puhelin- ja sähköpostineuvonta. Huhtala on pitänyt Keski-Pohjanmaalla myös kaikille avoimia energialuentoja.

Vapaa-ajalla:

Urheilee: pelaa sählyä ja käy talvella hiihtoladuilla. ”Se on hyvää vastapainoa työlle. Ulkoilen muutenkin, ja kirjoja tulee luettua.”

Lue lisää

Katso kaikki