Terveisiä kentältä – ”Kun data on käytössä kaikilla, koko prosessi tehostuu”

3D-suunnittelun lisääntyminen tulee näkymään myös työmaiden aikataulutuksessa.

Tommi Hyvärisen luotsaama Entek oy on lvias-tekniseen suunnitteluun erikoistunut insinööritoimisto, joka kuuluu suomalaiseen Heatvet-konserniin. ”Konsernin yrityksiä yhdistää halu uudistaa ja modernisoida alaa”, Hyvärinen kertoo.

Tommi Hyvärisen luotsaama Entek oy on lvias-tekniseen suunnitteluun erikoistunut insinööritoimisto, joka kuuluu suomalaiseen Heatvet-konserniin. ”Konsernin yrityksiä yhdistää halu uudistaa ja modernisoida alaa”, Hyvärinen kertoo. Kuva: Mikko Kauppinen.

Mallintaminen on ollut käytössä 20 vuotta, mutta vieläkään sitä ei käytetä kuin isoimmissa projekteissa, sanoo Entek Oy:n toimitusjohtaja Tommi Hyvärinen

– Tietomallinnushan on ollut pitkään pinnalla ja käytössä isommilla työmaakohteilla, mutta lainsäädännön muutoksen myötä se lähtee vielä voimakkaammin eteenpäin. Se tulee vääjäämättä myös pienempiin kohteisiin ja suunnitteluohjelmatkin kehittyvät tällä hetkellä siihen suuntaan. Lähitulevaisuudessa 2D-suunnitelmat jäävät pois ja 3D-kuvia käyttävät varmasti myös asentajat tulevaisuudessa työmailla esimerkiksi tabletin avulla, hän sanoo.

Kun kaikilla osapuolilla on kohteen data käytössä, koko prosessi aikataulutusta myöten tehostuu.

– Kun 3D-suunnittelu lisääntyy, niin se tulee näkymään myös työmaiden aikataulutuksessa, positiivisessa mielessä. Työmaalla tiedetään, miten työvaiheet kytkeytyvät, kun mallit tarkentuvat ja esimerkiksi asennusjärjestys pystytään katsomaan malleista.

Saneerausta ja valvontaa

Vuonna 2025 voimaan astuvan uuden rakennuslain myötä suunnittelijalla pitää olla FISE- tai vastaava pätevyys työnjohdossa.

– Työnjohdossa ei ole kovinkaan paljon sertifioitu vielä. FISEn rinnalle tulee varmasti muitakin toimijoita, ehkä kaupallisia, ja se onkin hyvä kysymys, miten se vaikuttaa sertifiointeihin. Rakennusvalvontahan ei sitten enää kohdekohtaisesti arvioi pätevyyttä.

Kuva: Mikko Kauppinen.

Hyvärinen on sitä mieltä, että muutos alalla tapahtuu hitaasti.

– Tehostaminen on tietysti tavoitteena, kunhan siirtymä on saatu tehtyä.

Tänä vuonna Entekillä on keskitytty saneerauspuoleen.

– Tilanteeseen nähden on vuosi mennyt ihan hyvin. Saimme selkeän viestin viime syksynä arkkitehtitoimistoista, että työt ovat vähentyneet, mikä heijastui meille noin kahden kuukauden kuluttua. Saneerauspuolen lisäksi olemme tehneet valvontaa enemmän ja siten paikanneet uudistuotannon tippumista.

Tällä hetkellä työpöydällä on viisi linjasaneerausta, joissa kahdessa on myös mukana pääsuunnittelu ja sähkösuunnittelu.

– Terästeollisuuden puolella teemme parhaillaan happopeittaamoaltaan ilmanvaihdon parantamista. Teemme myös Kuopion uudella pääpaloasemalla ja Rambollille alihankintana valvontaa, taloyhtiölle sukistusten valvontaa ja projektijohtamista. Lisäksi meillä on muutama uudiskohde grynderin kautta eli hyvin vaihteleva työnkuva on tällä hetkellä.

Kovan rahan rakentaminen jäissä

Hyvärinen jatkaa, että työn alla on tällä hetkellä myös yksi ARA-rahoitteinen kohde.

– ARA-rahoitteisten kohteisiin ei samalla tavalla vaikuta korkojen nousu, kun kovan rahan rakentaminen on jäissä. Julkiset toimijat hyödyntävät sitä, että kilpailuttamalla saa helposti hintoja alaspäin.

Julkisen puolen kohteet eroavat suunnittelussa jonkin verran.

– Talotekniikan laatuun panostetaan enemmän, kuten energiatehokkuuteen ja automatisaatioon. Dokumentaatio on tarkempaa, samoin kulujen seuranta. Toki se on kovan rahan kohteissakin tarkkaa, mutta ARA-kohteissa ei kustannuksista saa poiketa yhtään. ARA-rahoituksen hakemisen aikatauluttaminen vaikuttaa myös suunnittelun aikatauluttamiseen. Tietyt suunnitelmat pitää olla valmiina todella hyvissä ajoin, jotta rahoitushakemus menee läpi.

Kuva: Mikko Kauppinen.

Hyvärinen kertoo, että kaupungin omistamissa uudiskohteissa on automatiikka usein viety pitkälle.

– Kaikissa huoneistoista saadaan tietoa käymättä kohteessa lämpötila-anturien ja kosteusanturien avulla, jotta esimerkiksi betonin kuivausta voidaan tarkkailla jälkikäteen. Etävalvonnan avulla myös huoltokäyntejä saadaan vähennettyä.

Ympäri Suomea ja Etelä-Afrikassa

Varkaudessa Entek suunnitteli hiljattain lvi:n osalta liikekiinteistön muuntamisen Forenomin huoneistohotelliksi. Hotelliin tuli 40 pientä huonetta omilla iv-koneilla.

Hyvärisen mielestä kiinnostava kohde oli hiljattain teollisuuskiinteistön muuttaminen 20 asunnoiksi Helsingissä.

– Rakennuksen kolme julkisivua on suojeltu. Jäljelle jätettiin runko, ulkoseinät ja porraskäytävä, joka on myös suojeltu. Arkkitehtitoimisto kävi laserkeilaamassa kohteen, teimme pistepilven ja tietomallin avulla veimme projektia eteenpäin. 

Hyvärinen kertoo, että erikoisin projekti Entekin aikana on tehty Etelä-Afrikassa.

– Suomalainen tehdasjohtaja muutti töiden perässä Etelä-Afrikkaan, ja me teimme omakotitaloon lvi-suunnitelmat. Talon lvi suunniteltiin pieniä poikkeamia lukuun ottamatta suomalaisella tavalla. Asentajat olivat paikallisia, niin jouduimme jonkin verran antamaan puhelimitse konsultaatiota.

Matkan varrella tuli muutamia yllätyksiä.

– Viemäripistoja tulee enemmän kuin suomalaisessa rakentamisessa, sillä tuuletusviemäreitä ei tunneta. Sähkökatkoksia on paljon enemmän kuin Suomessa, ja siitä maalämpöpumppu ei pidä lainkaan. Sähköverkkohan ei ole samassa kunnossa kuin Suomessa, sitä emme osanneet etukäteen huomioida.

Suunnittelu etänä onnistui 3D-mallinnuksen ja Googlen avulla.

– Etsimme netistä googlaamalla tuotteet, joita Etelä-Afrikassa on saatavilla. Arkkitehti oli tehnyt 3D-mallinnuksen, joka helpotti suunnittelussa hyvin paljon, kun ratkaisut eivät olleet ihan perinteisiä, Hyvärinen päättää.

Työn alla

”Omalla pöydällä on tällä hetkellä hitsaamon happopeittaamon ilmanvaihdon suunnittelu, uudiskerrostalon lvi-suunnittelua, rivitalon piha-alueen jäte- ja käyttövesisaneerauksen suunnittelu ja paloaseman lvi-valvonta.”

Parasta työssä

”Työnkuva on vaihteleva ja pääsen tekemään suunnittelua todella monipuolisesti.”

Vapaa-ajalla

”Tällä hetkellä oma aika kuluu omakotitalon maalauksen ja pihatöiden parissa. Oma talo valmistui tammikuussa.”

Lue lisää

Katso kaikki