”Suunnittelu on kaiken sydän”
Raahelaisella Mikael Nuoralalla on kolme patenttia ja yritys, joka aikoo uudistaa alan prosessit.
LVI-asentajana aloittanut toimitusjohtaja tekee asennuksia nykyään virtuaalisesti.
– Suunnittelu on kaiken sydän, sanoo raahelainen Mikael Nuorala.
Nuoralan yritys Ducmo Oy toteuttaa LVI-suunnitelmien pohjalta 3D-mallinnuksia uudis- ja saneerauskohteisiin. Yrityksen suunnitelmissa pyritään huomioimaan jokainen mutka, kaapin paikka ja materiaali, jotta työmaalle ei jää enää ongelmia ratkaistavaksi.
– Alallahan on perusolettamus, että iso osa ongelmista ratkaistaan työmaalla. Vanhojen pohjakuvien mukaan tehnyt LVI-suunnitelmat ovat usein hyvinkin suuntaa-antavia, eivätkä ota lainkaan huomioon esimerkiksi materiaaleja.
LVI-suunnittelun standardi on jäänyt jonnekin 1970-luvulle.
Nuorala näkee 3D-suunnittelussa alan tulevaisuuden. Valmiilla, toteuttamiskelpoisilla suunnitelmilla säästetään työmaalla asentajien aikaa ja materiaalihävikkiä.
– LVI-suunnittelun standardi on jäänyt jonnekin 1970-luvulle. 3D on nykypäivää, ja sen avulla tila voidaan rakentaa virtuaalisesti valmiiksi jo ennen kohteeseen menemistä. 3D-mallinnuksen avulla pystymme ratkaisemaan monta potentiaalista viivästystä ja ongelmaa jo suunnittelupöydällä.
Työmaalla palapeli paikoilleen
Ducmon tuotantohallissa on lähdössä jakotukkikeskuksia ja ilmanvaihtokanavistoja Oulun Hiukkavaaraan erillistalotyömaalle.
– Emme pelkästään suunnittele, vaan myös kokoamme asiakkaalle valmiin paketin. 3D-suunnitelman avulla se on helppoa, sillä ohjelmisto tuottaa tarkan tarvikelistan. Työmaalla asentajan ei tarvitse kuin koota palapeli paikoilleen. Pientalon rakentaja saattaa koota sen tiettyyn pisteeseen saakka itsekin ohjeen mukaan, Nuorala esittelee.
Esivalmisteet vähentävät merkittävästi myös materiaalihävikkiä, jota saattaa Nuoralan mukaan jäädä työmaalle tonneja, jos putket leikataan perinteisesti työmaalla. Esivalmisteissa hävikki on pienempää ja se mitä jää, on helpompi kierrättää Ducmolta eteenpäin. Ympäristöystävällisempi toimintatapa on yksi yrityksen arvoista.
Nuorala näkee, että 3D-suunnittelu tulee tulevaisuudessa muuttamaan myös työmaiden prosesseja. Esivalmisteet voidaan toimittaa täsmätoimituksina työmaille esimerkiksi kerrosten valmistuessa.
Mallinnus vaikuttaa myös henkilöstön työtehtäviin.
– Voi olla, että putkimiesten sijaan palkataankin jatkossa enemmän kokoonpanotyöntekijöitä, kun työ on yksinkertaisempaa. Tämä tulee helpottamaan myös työmaan johdon työtä. Ratkottavia ongelmia on vähemmän ja esimerkiksi massalaskenta tehdään jo suunnittelupöydällä.
Alalla riittää kehitettävää
LVI-suunnittelijana Nuorala tuntee työmaat kuin omat taskunsa, sillä hän on taustaltaan LVI-asentaja.
– Muistaakseni mietin vielä viimeistä yhteishakupäivää edeltävänä iltana, että mikä on tämä talotekniikan perustutkinto, Nuorala muistelee hymyillen.
Ala osoittautui oikeaksi, joskin Nuorala huomasi heti, että alalla riittää kehitettävää. Työmailta eri rakennuttajien leivissä ehti kertyä kokemusta kymmenisen vuotta. Tuona aikana innovatiivinen asentaja ehti hakea patenttia peräti kolmelle eri tuotteelle.
– Kyllä se oma tuotekehitys lähti siitä ajatuksesta, että tämän voisi tehdä paremminkin. Tarjosin ideoitani myös työnantajilleni, että olisimme yhdessä lähdetty hakemaan patenttia, mutta ei rakennusalalla ole kyllä minkäänlaista tuotekehityksen kulttuuria. Piti perustaa oma firma sitä varten, hän lataa.
Patentin hakeminen oli uusi aluevaltaus, eikä siihen saanut apua oikein mistään. Nuorala opiskeli prosessin kantapään kautta.
– Meillä olisi valtavasti osaamista ja ideoita ja kaikki vientimahdollisuudetkin nenän edessä. Mielestäni rakennusliikkeillä pitäisi ehdottomasti olla oma tuotekehitysosasto.
Ala muuttuu hitaasti
Rakentamisen hiipuminen näkyy alle vuoden ikäisen Ducmon tilauskirjoissa. Nuorala näkee hiljaisemman vaiheen kuitenkin hyvänä mahdollisuutena hioa prosessit viimeisen päälle kuntoon, jotta kaikki on loppuun saakka mietittyä sitten, kun ala taas elpyy.
Oma tuotekehitys lähti siitä ajatuksesta, että tämän voisi tehdä paremminkin.
Toistaiseksi toimitusjohtaja joutuu vielä perustelemaan, miksi LVI-suunnittelu kannattaa tehdä ikään kuin kahteen kertaan: ensin perinteiset 2D-kuvat ja vielä sen jälkeen 3D-mallinnus.
– Koska asiakas maksaa jo perinteisestä LVI-suunnitelmasta, hän ei välttämättä näe 3D-suunnitelman hyötyjä. Uskon, että tämä tulee muuttumaan. Ala on valitettavasti konservatiivinen ja muuttuu hitaasti. Joten voi olla, että tämäkin muutos tulee olemaan hidas
Työn alla
”Lämmönjakohuoneita maalämpötaloihin. Kokonaisuudet kootaan omissa tuotantotiloissa täysin valmiiksi, jolloin ne ei tarvitse kuin kytkeä työmaalla.”
Parasta työssä
”Käytännön onnistumiset suunnittelussa. Se, kun joku ristiriita on ratkaistu jo ennen työmaavaihetta 3D-suunnitelmiemme avulla.”
Vapaa-ajalla
”Pelaan jääkiekkoa ja sählyä ja harrastan maanviljelyä. Uusia patentteja kehittelen myös, niitä on mielessä montakin.”