Suomalaisen huippuyksikön tutkimus tähtää moottorien suurnopeuksiin – Nyt on aika laittaa iso vaihde päälle

Suunniteltu sähköavusteinen turboahdin. Turboahtimen tehtävä on tehostaa polttomoottorin toimintaa. Turboahdin suunniteltiin, rakennettiin ja kokeiltiin oikeassa sovelluksessa Aalto-yliopiston, LUT-yliopiston sekä suomalaisen suuryrityksen yhteistyönä. Kuva: Anouar Belahcen

Suurnopeustekniikka saa moottorit ja energiajärjestelmien koneet pyörimään entistä nopeammin ja materiaalitehokkaammin. Aalto-yliopiston johtaman huippuyksikön tutkimuksen keskiössä ovat vihreän vetyteknologian ratkaisut, joista odotetaan murrosta energiamarkkinoille. Tutkimus kehittää suunnittelutyökaluja teollisuuden tarpeisiin.

Maailma sähköistyy kiihtyvällä vauhdilla. Tämä koskee sekä liikennettä, teollisia prosesseja että energiajärjestelmiä. Suomen Akatemian valitsema Suurnopeuksiset sähkömekaaniset energianmuunnosjärjestelmät -huippuyksikkö vastaa haasteeseen.

– Olemme keskellä energiamurrosta ja vihreää siirtymää. Suurnopeustekniikka mahdollistaa entistä tehokkaampien sähkömoottorien, generaattorien ja muiden sähkökäyttöjen valmistuksen. Ja kun moottoria voidaan pyörittää nopeammin, saadaan sama teho irti pienemmällä yksikkökoolla, jolloin säästetään materiaaleissa, sanoo huippuyksikköä johtava professori Anouar Belahcen Aalto-yliopistosta.

_____________________________________________________________________________

Tämä teksti on näyte Talotekniikka-lehden 6/2022 jutusta. Millaisia suurnopeustekniikkaan perustuvia sovelluksia on kehitteillä? Mitä suurnopeuksisten sähkökoneiden ja -käyttöjen suunnittelussa on otettava huomioon? Lue lisää ja klikkaa näköislehteen tästä 

Lue lisää

Katso kaikki