Suojaa vesimittari ja putket pakkaselta

Kiinteistöjen ja varsinkin pientalojen kannattaa varautua pakkasiin suojaamalla vesimittarit ja tontin vesijohdot kylmältä. Myös viemärien toimivuuteen on hyvä kiinnittää huomiota.

Kiinteistöjen ja varsinkin pientalojen kannattaa varautua pakkasiin suojaamalla vesimittarit ja tontin vesijohdot kylmältä. Myös viemärien toimivuuteen on hyvä kiinnittää huomiota.

”Kova pakkanen lisää vesimittareiden ja vesijohtojen jäätymisriskiä varsinkin, jos paksu lumipeite ei toimi eristeenä maanalaisille putkille”, muistuttaa vastaava piirimestari Arja Johnsson HSY:n vesihuollosta.

Kiinteistön vastuulla olevat tonttijohdot on liitetty HSY:n vesijohto- ja jätevesiverkostoon, jotkut lisäksi hulevesiviemäriin. Johtojen riittävä eristäminen estää niitä jäätymästä. Etenkin alle kahden metrin syvyydessä sijaitsevat putket on syytä eristää huolellisesti. Kiinteistöjen omistajat maksavat itse vesimittareiden ja tonttijohtojen jäätymisestä aiheutuvat kustannukset, joten varotoimenpiteistä kannattaa huolehtia turhien kustannusten ja vedenjakelukatkosten välttämiseksi.

”Jäätymisvaara ei ole välittömästi ohi, kun pakkanen alkaa lauhtua. Jos putket ovat jäätyäkseen, niiden jäätyminen kiihtyy vielä pakkasen lauhtuessa”, Johnsson huomauttaa.

Toimi näin:

  • Varmista, että kiinteistön vesimittaritila on riittävästi lämmitetty. Tarkista samalla, ettei pakkanen pääse sisään teknisen tilan tai vesimittaritilan tuuletusaukoista ja -ovista.
  • Lapioi tonttijohtojen liitoskohtien päälle lunta lämmöneristeeksi, jos lunta on.
  • Jos huomaat eristyksessä puutteita, voit estää jäätymistä valuttamalla hiljalleen vettä putkesta. Varmista kuitenkin ensin viemäreiden kunnollinen toiminta, sillä talvisin viemäritkin voivat jäätyä.

Jäätyneen vesimittarin tai putken sulattaminen kuuluu ammattilaisille. He osaavat estää lisävahinkojen syntymisen ja huolehtivat paineiden purkautumisesta oikealla tavalla. Sulatustyön voi tilata yksityiseltä sulatusyritykseltä. Sulatustöitä HSY tekee kunnallisen vesihuoltoverkoston korjauskiireiden sen salliessa. Jos vesimittari pääsee jäätymään, sulje vesimittariventtiilit kummaltakin puolelta vesimittaria, jos mahdollista, ja laita tilaan lämmitys. Ota sitten yhteyttä HSY:n vikailmoitusnumeroon 09 1561 3000.

Lue lisää

Katso kaikki