Sinustako sähköntuottaja? Energiateollisuus ry julkaisi suosituksen
Energiakriisi kasvatti sähkön pientuotantoa vuonna 2022 jopa 60 prosenttia. Verkkoon liittämiseen tarvitaan yhteiset pelisäännöt.
Energiateollisuus ry on julkistanut suosituksen sähkön pientuotannon liittämisestä sähköverkkoon. Suosituksessa lievennetään aurinkosähköntuotannon mitoitusperiaatteita huomattavasti. Yleisimpiin kuluttajien sähköliittymiin voisi jatkossa kytkeä yhdentoista kilowatin edestä aurinkosähkötuotantoa. Hyvällä paikalla etelään suunnattuna tällaisen järjestelmän vuosituotto vastaa jopa kahden omakotitalon kulutusta vuositasolla ilman sähkölämmitystä, kerrotaan Energiateollisuus ry:n tiedotteessa.
Lisääntyvä aurinkosähkön pientuotannon liittäminen edellyttää sähköverkkojen vahvistamista investoimalla. Älykäs sähkönmittaus mahdollistaa ylijäävän tuotannon myymisen pientuottajan valitsemalle sähkönmyyjälle, ja vastaavasti sähkön ostamisen silloin, kun on pimeää ja pilvistä, tiedotteessa kerrotaan.
– Hyvät verkot ovat suomalainen vahvuus, joka avaa mahdollisuuden ryhtyä myymään sähköä, kunhan piha tai katto soveltuu tuotannolle, toteaa Energiateollisuuden sähköverkkoasiantuntija Tuukka Heikkilä sanoo tiedotteessa.
– Energiakriisi on innoittanut yhä uusia ihmisiä tuottamaan sähköä itse, ja se on järjestelmän joustavuuden kannalta vain hyvä asia, kunhan verkkoja on jatkossakin mahdollista päivittää muuttuvien tarpeiden mukaisiksi, Heikkilä jatkaa tiedotteessa.
Luvan pientuotannon kytkemiseen antaa paikallinen jakeluverkonhaltija. Näin ollen pientuotantolaitteita ei kannata tilata ennen kuin liitettävyys on varmistettu jakeluverkonhaltijalta. Lupakäytäntö on välttämätön sähkön pientuotannon turvallisuuden varmistamiseksi. Muita kuin EU-standardien mukaisia tuotantolaitteita ei turvallisuussyistä voida kytkeä verkkoon.
– Pientuotannon sujuva liitettävyys voidaan taata pitkälle tulevaisuuteen, kunhan Suomessa mahdollistetaan investoinnit sähköverkkoihin, Heikkilä toteaa tiedotteessa.
– Vahvat sähköverkot toimivat yhteiskunnan selkärankana sekä puhtaan sähkön kulutukselle että tuotannolle.