Simuloinnin vetovoimaa
**Tilaajille** – Simulointi avaa monta uutta vaihtoehtoa ja mahdollisuutta, minkä vuoksi se pitäisi ottaa laajemmin huomioon kaikessa suunnittelussa, sanoo DI Viktoria Nadas.
Teksti ja kuva: Heikki Heikkonen
Elokuussa Tampereen ammattikorkeakoulussa syksyn opintoja valmistellaan kertaamalla simuloinnin mahdollisuuksia ja ylipäätään työkalun käyttöä opetuksessa sekä luonnollisesti suunnittelun tukena. Opetuksesta lehtoreille vastaa DI Viktoria Nadas, joka on Equa Simulation Finlandin palveluksessa.
Unkarilainen Nadas tuli Suomeen yhdeksän vuotta sitten. Suoritettuaan ensin Metropolia Ammattikorkeakoulussa insinöörin tutkinnon, hän jatkoi Aalto-yliopistoon maisterilinjalle ja valmistui kesäkuussa 2020 diplomi-insinööriksi. Mutta miten hän päätyi Equalle ja miksi hän innostui simuloinnista?
– Tammikuussa 2019 Equa Finlandin vetäjä Mika Vuolle kävi vuotuisella visiitillään Aalto-yliopiston kampuksella demoluokassa kertomassa alan opiskelijoille edustamastaan toimialasta ja sen mahdollisuuksista. Se oli minun ensimmäinen kohtaamiseni Mikan kanssa, ja kun myöhemmin törmäsin tarjolla olleeseen diplomityöaiheeseen Väre-kampuksen energiakentän optimoinnista, päätin tarttua tilaisuuteen.
– Koska olin opiskellut ammattikorkeakoulussa ennen kuin tulin Aaltoon suorittamaan maisterin tutkintoa, oli simulointi jo jossain määrin tuttua. Olen myös aikaisemmassa työssäni käyttänyt simulointia hyväksi.
– Simuloimalla nähdään, miten pienetkin asiat voivat vaikuttaa kokonaisuuteen. Ja tämä voidaan todentaa ennen kuin on vielä tarvinnut rakentaa yhtään mitään ja samalla voidaan kokeilla erilaisia vaihtoehtoja. Ohjelmistot auttavat myös ymmärtämään, miten saadaan rakennetuksi paras ratkaisu eri vaihtoehdoista ja minkälaisia vaikutuksia näillä valinnoilla on.
Nadakselle simuloinnin mahdollisuudet ovat avanneet positiivisia yllätyksiä, joista ehkä tärkein on, että saadut tulokset korreloivat aidosti todellisuuden kanssa. Simulointituloksiin voi luottaa ja niiden pohjalta voidaan tehdä päätöksiä tai varmistaa, että suunnitelmat toimivat odotetusti.
Jo olemassa oleviin suunnitelmiin voi tehdä myös hienosäätöä kalibroimalla tuloksia. Eli simulointia voidaan käyttää sekä suunnittelutyökaluna että samalla se on työkalu suunnitelmien toimivuuden tarkasteluun tai jo toteutetun kohteen toimivuuden varmistamiseen.
– Simulointi avaa monta uutta vaihtoehtoa ja mahdollisuutta, minkä vuoksi se pitäisi ottaa laajemmin huomioon kaikessa suunnittelussa, kun esimerkiksi talotekniikan tarpeita mitoitetaan, Nadas painottaa.
– Se on pääsyy, miksi on kiva olla mukana simuloinnissa ja kehittämässä simulointityökaluja. Toinen motiivini on, että pääsen opettamaan muita simuloinnin hyödyntämisessä.
Nadaksen päätehtävä Equa Simulation Finlandissa onkin juuri kouluttaa käyttäjiä, mutta hän on mukana myös kehityshankkeissa sekä välillä erilaisissa projekteissa.
– Nautin tästä työstä tosi paljon, Nadas toteaa naurahtaen.
Rakkaus veti Suomeen
– Tulin vuonna 2011 Suomeen sen kaikkein yleisimmän syyn takia, eli rakkauden perässä. Ajan kuluessa olen oppinut nauttimaa Suomessa olosta, vaikka kulttuuri on hyvin erilainen verrattuna Unkariin. Nyt on jo paljon helpompaa, kun hyväksyy erot eikä ota siitä paineita.
Hän korostaa, että ulkomaalaisten opiskelijoiden ja työntekijöiden integroinnissa ja kulttuuristen erojen hyödyntämisessä on tärkeää, että myös työnantajat ovat ennakkoluulottomia ja antavat mahdollisuuden ulkomaiselle työntekijälle. Nyt hän kokeekin olevansa jo unkarilais–suomalainen sekä tietysti insinööri, jos jokin asia pitää nostaa esiin persoonastaan.
– Olen ainakin töissä jo melko suomalaistunut.