Sertifioidut uusiutuvan energian asentajat kysyttyjä

Uusiutuva energia on nousemassa fossiilisia suuremmaksi energian lähteeksi Suomen energiamarkkinoilla.

Uusiutuva energia on nousemassa fossiilisia suuremmaksi energian lähteeksi Suomen energiamarkkinoilla. Historiallisen käänteen taustalla ovat suurinvestoinnit, mutta uusiutuvien merkitys on kasvussa myös liikekiinteistöjen ja pientalojen sähkö- ja lämmitysjärjestelmissä. Tämä lupaa lisää töitä sertifioiduille uusiutuvan energian asentajille.

”Kiristyvässä urakkakilpailussa osaamisen ja laadun merkitys korostuvat eikä hinta enää yksin ratkaise. Sertifiointi on hyvä tapa osoittaa asiakkaalle, että palveluita ja järjestelmiä tarjoava yritys panostaa laatuun”, muistuttaa Sertifiointitoimikunnan sihteerinä toimiva asiantuntija Milja Aarni Motivasta.

Edelläkävijäyritykset ovat jo havahtuneet huomaamaan uudet trendit ja tulevien muutosten hiljaiset signaalit. Esimerkkinä muun muassa Mikkelistä käsin toimiva Elvera Oy, joka tuottaa infrapalveluja ja monenlaisia palveluratkaisuja. Elverassa uskotaan uusiutuvan energian asennuskohteiden kasvuun ja siksi Elveran asentajia on kannustettu koulutukseen ja sertifioinnin hakemiseen.

”Ammattitaidon, korkealaatuisten tuotteiden ja tarvikkeiden yhdistelmä tuo järjestelmän elinkaaressa hyötyä halpaan hankintahintaan nähden”, sanoo Elveran toimitusjohtaja Arto Nieminen.

Tilaajan näkökulmasta sertifiointi tuo varmuutta

Etelä-Päijänteen LVI-Palvelun asentaja Mika Henttu haki lämpöpumppujen asentajilta vaadittavaan kylmäalan koulutukseen ja hoksasi samalla mahdollisuuden suorittaa myös uusiutuvan energian asentajan sertifikaatin.

”Ajattelin että siitä olisi hyötyä markkinoinnin kannalta. Halusin myös saada paremman käsityksen siitä, miten ja millaisia erilaisia vaihtoehtoja lämmön ja energian tuottoon ja talteenottoon on olemassa”, Henttu muistelee.

Uusiutuvaa energiaa Henttu pitää merkittävänä asiana, josta kuluttajat ovat kiinnostuneita. UE-laitteisiin halutaan selvästi panostaa, jotta energian ja sähköntuotanto ei rasittaisi ympäristöä. Lämpöpumppujen kysyntä myös kerrostalo- ja rivitalokohteisiin on nousussa. Tuore koulutus on antanut Hentulle hyviä eväitä käytännön työhön ja asiakkaiden neuvontaan.

”Sen ansiosta osaan miettiä kohteisiin erilaisia vaihtoehtoja. Asiakkaalle on nyt helpompi antaa tietoa ja erilaisia ratkaisuvaihtoehtoja. Mainitsen asiakastapaamisissa sen, että sertifiointi löytyy.”

Henttu suosittelee koulutusta ja sertifikaatin hankkimista myös muille lämpöpumppuasentajille. ”Se antaa asiakkaalle varmuuden siitä, että tietyt tiedot ja tasot työn tekemiseen ovat olemassa.” Sertifiointitunnus kannattaakin laittaa näkyvälle paikalle verkkosivuille ja tarjousasiakirjoihin.

Sertifiointi voimassa viisi vuotta

Sertifiointijärjestelmä on alan toimijoiden luoma ja sitä valvoo uusiutuvan energian toimikunta. Toimikunnan tuoreen päätöksen mukaan sertifikaatti on vastaisuudessa voimassa viisi vuotta. Sertifikaatin uusiminenkin sujuu päivän uusintakoulutuksen jälkeen helposti hakemalla uusintasertifiointia, kunhan on tehnyt alan töitä ja pitänyt muuten huolta ammattitaitonsa ylläpitämisestä.

”Aika suurella joukolla lämpöpumppuasentajia aiemmin hankittu sertifikaatti on jo vanhenemassa tai vanhentunut”, sanoo kouluttaja Harri Fränti Amiedusta.

Kuva: Aurinkosähkökurssi Tampereella syksyllä 2015. Kuva: Sähköinfo

 

Lue lisää

Katso kaikki