Ril ry:n kesätyökysely 2024: teekkareiden palkkaero miesten ja naisten välillä 9,6 prosenttia

Tämä on huolestuttava muutos verrattuna vuoteen 2022, jolloin ero oli miesten hyväksi 0,5 prosenttiyksikköä.

RILin kesätyökyselyyn 2024 vastanneiden teekkareiden palkkaero oli miesten eduksi 9,6 prosenttia. Kaikkiaan keskipalkat ovat nousseet 2 550 euroon kuukaudessa ja opiskelijat ovat pääosin tyytyväisiä kesätyöpaikkoihinsa, kertoo RIL ry tiedotteessaan.

Yli 50 prosenttia kesätyökyselyyn vastanneista oli opintojaan sivuavissa töissä. Reilu 20 prosenttia teki muita kuin oman alan töitä. Vuoden 2023 kyselyyn verrattuna yhä useampi opiskelija teki opinnäytetyötään.

Oman alan kesätöissä miehet tienasivat noin 10 prosenttia naisia enemmän. Tämä on huolestuttava muutos verrattuna vuoteen 2022, jolloin ero oli miesten hyväksi 0,5 prosenttiyksikköä. Kyselyn perusteella naisia ja miehiä palkattiin kesätöihin suurin piirtein yhtä paljon. Kaikkiaan vastaajista jäi ilman kesätöitä seitsemän prosenttia.

Keskimäärin rakennetun ympäristön alan teekkari tienasi kesällä 2024 yli neljä prosenttia enemmän kuin kesällä 2023. Tämä ei kuitenkaan heijastunut täysin palkkatyytyväisyyteen, joka laski tänä vuonna 0,15 prosenttiyksikköä.

Yli puolet vastaajista töissä syksylläkin

Monelle teekkarille kesätyöt eivät päättyneet kesään, sillä lähes kolmannes vastaajista työskenteli kesätyöpaikassaan syksyllä 2024 osa-aikaisina ja 13 prosenttia kokoaikaisina työntekijöinä. Lisäksi joka kymmenes työskenteli muussa kuin kesän 2024 työpaikassaan.

Syinä töiden jatkamiselle esiintyvät taloudelliset paineet ja halu pitää ”jalkaa oven välissä” tulevaisuuden uranäkymiä ajatellen. Muutenkin opiskelijat pitävät työpaikoistaan tiukasti kiinni, sillä lomautukset ja alan taloudellinen tilanne huolestuttavat monia.

Puolet teekkareista teki lisäksi ylitöitä kesän aikana, joka viestii opiskelijoiden joustavuudesta ja kyvystä reagoida muuttuviin työtilanteisiin. Yritykset puolestaan selvästi tarvitsevat ja arvostavat teekkareiden työpanosta kesän aikana.

Työnhakuprosessista harmaita hiuksia

Teekkarit viihtyivät kesätöissään hyvin. Työilmapiirille annettiin keskimäärin arvosana 4,02/5 ja työtehtäviinsä vähintään tyytyväisiä oli 94 prosenttia vastaajista. Yleisimmät ongelmat ilmenivät puutteelliseksi koetussa perehdytyksessä ja viestinnässä. Lisäksi opiskelijat toivoivat enemmän vaihtelua työtehtäviinsä.

Opiskelijoiden mielestä tasa-arvo toteutui kesätyöpaikoilla pääosin kiitettävästi, eikä yksikään tutkittu osa-alue – palkkaus, sukupuoli, ikä, etnisyys, koulutusmahdollisuudet ja työtehtävät – noussut esiin muita huonompana. Vastaajien mukaan yrityksillä on käytössä erilaisia käytäntöjä tasa-arvoisemman työympäristön takaamiseksi, esimerkiksi viestinnässä ja perehdytyksissä on korostettu nollatoleranssia ja häirintään puuttumista.

Epävarmuus tulevasta kesätyöpaikasta aiheutti yli 70 prosentilla vastaajista vähintään lähes jatkuvaa stressiä, jota selitettiin pääosin jopa puolen vuoden mittaisiksi venyvillä rekrytointiprosesseilla. Keskiverto teekkari lähetti 12 työhakemusta ja kävi ainakin yhdessä työhaastattelussa. Hakemusten määrällä ei kuitenkaan vaikuttanut olevan merkitystä työnsaantiin.

Kiinnostavimmiksi ja houkuttelevimmiksi työnantajiksi teekkareiden keskuudessa nousivat jälleen AFRY, Ramboll, A-insinöörit ja Sweco. Tänä vuonna ensimmäinen sija ratkesi yhden äänen erolla. Yritysten kiinnostavuuteen vaikutti muun muassa yrityksen koko, vakaus nykytilanteessa ja näkyvyys opiskeluympäristössä.

Taustat:

  • RIL toteutti nuorille jäsenilleen kesätyökyselyn lokakuussa 2024
  • Vastauksia saatiin 271 opiskelijalta, joista yli puolet opiskelee Tampereella, kolmasosa Aalto-yliopistossa, kuudesosa Oulussa ja 2,6 prosenttia LUT-yliopistossa
  • Kysely toteutettiin myös englanniksi, nyt toista kertaa

Lue lisää

Katso kaikki