Referenssit nyt hintaakin tärkeämpiä korjausrakentamisessa
Korjausrakentamisen laatukyselyn mukaan suunnittelijoiden hankinnassa painotetaan eniten aikaisempia töitä eli referenssejä.
Kiinteistöliitto Uusimaan jäsenilleen teettämässä korjausrakentamisen laatukyselyssä kävi ilmi, että suunnittelijan ja urakoitsijan valinnassa hintaakin tärkeämmäksi ovat nousseet referenssit. Tämä luo toiveita korjausrakentamisen laadun paranemisesta tulevaisuudessa.
Talotekniikka-lehti
Vastanneet taloyhtiöt olivat korjanneet viimeisten viiden vuoden aikana eniten rakennusten julkisivuja, parvekkeita ja vesikattoja sekä käyttövesi- ja viemäriputkistoja. Tämä on odotettua, kun 80 prosenttia vastaajien taloyhtiöistä oli 1980-luvulta tai sitä vanhempia. Taloyhtiöt sijaitsivat pääkaupunkiseudulla ja sen lähikunnissa.
Hankesuunnitteluvaiheessa pohditaan, mitä korjaushankkeessa halutaan tehdä. Kyselyssä kävi ilmi, että noin 72 prosentissa hankkeista oli tehty hankesuunnittelu. Sen yhteydessä pohdittiin myös korjausvaihtoehtoihin liittyviä riskejä ja niihin varautumista noin 71 prosentissa hankkeista.
Kiinteistöliitto Uusimaan rakennustekninen kehityspäällikkö Jari Virta painottaa erityisesti suunnittelun merkitystä korjaushankkeen onnistumisessa.
– Korjausrakentamisessa suunnitteluun panostaminen on tärkeää, koska hyvillä suunnitelmilla urakoitsijoilta saadaan parempia tarjouksia ja korjaustyömaan aikaiset lisätyöt pysyvät paremmin hallinnassa.
Vastaajien mukaan suunnittelijoiden hankinnassa painotettiin eniten aikaisempia töitä eli referenssejä. Tämän nosti merkittäväksi 74 prosenttia vastaajista, ja vasta toisena oli suunnittelun hinta reilulla puolella vastaajista.
Todennettu pätevyys oli kolmannella sijalla. Tällä tarkoitetaan esimerkiksi RALA-pätevyyttä sekä erilaisia henkilö- ja yrityssertifikaatteja. Suunnitteluvaiheessa pohdittiin myös korjaushankkeen aikaisia riskejä ja niihin varautumista noin 65 prosentissa vastauksista.
Myös urakoitsijan valinnassa nousivat referenssit kärkisijalle, ja hinta jäi toiselle sijalle. Urakoitsijoilta vaadittiin korjaustyömaan laatusuunnitelma jopa 49 prosentissa tapauksista. Työmaan laatusuunnitelman vaatiminen on tärkeä osoitus siitä, miten urakoitsija aikoo täyttää korjaushankkeelle asetetut vaatimukset.