Ramboll saavutti kasvutavoitteensa

Ramboll-konserni jatkoi vahvaa kasvua vuonna 2019, jota siivittivät useat yrityskaupat.

Suunnittelu- ja konsultointiyhtiö Ramboll jatkoi kasvu-uralla vuonna 2019. Konsernin liikevaihto oli kaikkien aikojen korkein, 1899 miljoonaa euroa (kasvua 25 prosenttia viime vuoden 1524 miljoonasta eurosta). Suomessa yhtiön liikevaihto kasvoi 240 (227) miljoonaan euroon.*

Ramboll eteni strategiansa toteuttamisessa hankkimalla omistukseensa Henning Larsen -arkkitehtitoimiston. Kaupan ansiosta Rambollilla on mahdollisuus toimittaa asiakkailleen aiempaa kokonaisvaltaisempia ratkaisuja, joissa yhdistyvät arkkitehtuuri ja tekninen osaaminen.

Suomessa Ramboll osti strategisen liikennesuunnittelun ja -mallinnuksen asiantuntijayrityksen Strafican. Kauppa vahvisti edelleen yhtiön valmiuksia kehittää kokonaisvaltaisia kestävän liikkumisen ratkaisuja Suomessa ja kansainvälisillä markkinoilla.

Vuoden 2019 aikana Ramboll-konserniin palkattiin 1 500 uutta työntekijää, ja yrityksen henkilöstömäärä on nyt 16 500 maailmanlaajuisesti. Suomessa Rambolliin palkattiin vuoden aikana noin 430 uutta työntekijää, ja yhtiön palveluksessa työskentelee nyt 2 500 henkilöä.

– Teimme hyvän tuloksen vuonna 2019. Kasvu oli vahvaa etenkin Pohjoismaissa ja Yhdysvalloissa, jossa omistukseemme hankkimamme OBG-yrityksen kasvu oli 18 prosenttia. Myös maailmanlaajuiset Vesi-, Liikenne- ja Energia-toimialamme kasvoivat vakaasti, sanoo konsernin toimitusjohtaja Jens-Peter Saul.

– Toiminnallamme on vahvasti positiivinen vaikutus yhteiskuntaan. Asiantuntijaorganisaationa luomme 15 000 vuosittaisen projektin kautta merkittävästi uutta tietoa, jolla yhteiskunnasta ja koko infrastruktuuristamme voidaan luoda entistä kestävämpiä myös tuleville sukupolville, kertoo Ramboll Finlandin toimitusjohtaja Kari Onniselkä.

– Toteutimme yhteiskuntavastuutamme vuonna 2019 myös maksamalla noin 44 prosenttia liikevaihdostamme suomalaiselle yhteiskunnalle veroina ja veronluonteisina maksuina.

– Vuonna 2020 tavoitteenamme on valmistautua seuraavaan kasvuvaiheeseen. Jatkamme OBG:n ja muiden hankkimiemme yritysten integrointia ja tartumme Henning Larsenin tarjoamiin liiketoimintamahdollisuuksiin. Jatkamme myös tukitoimintojemme kehittämistä entistä tehokkaammiksi ja skaalautuvammiksi,  Saul sanoo.

Ratkaisuja kestävän kehityksen tueksi

Ramboll ja Henning Larsen ovat tehneet yhteistyötä vuosien ajan useissa laajaa tunnustusta saaneissa projekteissa. Tällä hetkellä yhteistyöhankkeita on käynnissä Carlsberg Cityssä ja Redmolenissa Kööpenhaminassa, ja yritykset voittivat äskettäin arvostetun Toronton yleiskaavasuunnitelman.

Yhdysvalloissa Ramboll on mukana kehittämässä uutta visiota Ontario-järven ja St. Lawrence -joen rantaviivojen uudelleenrakentamiseksi ja kehittämiseksi osana näiden alueiden palautumiseen ja taloudelliseen kehitykseen keskittyvää REDI (Resiliency and Economic Development Initiative) -hanketta.

Kaakkois-Aasiassa Ramboll kehittää yhdessä Aasian kehityspankin (ADB) ja Australian ulkoministeriön kanssa älykkäiden kaupunkien konseptia kahdeksassa eri maassa. Hankkeessa käsitellään kaupunkien haasteita elinkelpoisuuden, ilmastonmuutoksen, kaavoituksen ja kestävyyden näkökulmista sekä hyödynnetään Rambollin kokonaisvaltaista asiantuntijaosaamista.

Suomessa Ramboll on mukana muun muassa Helsingin Itäkeskuksen ja Espoon Keilaniemen välille rakennettavassa pikaraitiotie Raide-Jokerissa, Kruunusillat-hankkeessa Helsingissä ja Tampereen seudullisen raitiotien kehittämisessä sekä Espoon ja Salon välisen oikoradan yleissuunnittelussa.

Suomessa Ramboll osallistui myös kaupunkikeskus Triplan toteuttamiseen Helsingin Pasilassa. Rambollin erikoisosaamista projektissa ovat edustaneet geotekniikka-, rakenne- ja maisema-suunnittelu, ympäristötutkimukset, LVIA-, sähkö- ja valaistussuunnittelu sekä talotekniikan valvonta.

Mall of Tripla -kauppakeskukselle on myönnetty korkein, LEED Platina -tason ympäristösertifiointi. Kauppakeskuksen energiankulutus ja puhtaan veden kulutus ovat noin 40 prosenttia alhaisempia kuin vastaavien uudisrakennuksien yleensä. Viherkattotilaa on noin 40 prosenttia kaikesta kattotilasta.

*) Suomen liikevaihtoluvut vahvistetaan tilinpäätöksessä maaliskuun 2020 aikana.

kuvateksti: Fortum Oslo Varme on Norjan suurin kaukolämmön ja sähkön yhteistuotantolaitos, jossa poltetaan vuosittain noin 400 000 tonnia jätteitä. Rambollin mittausasiantuntijat tutkivat Fortumin pilottiprojektissa hiilidioksidin talteenottoteknologian toimivuutta.

Lue lisää

Katso kaikki