Rala ry: Kiinteistö- ja rakentamisalalla tarvitaan uudenlaista johtajuutta
Heikon ja hyvän henkilöstötuottavuusindeksin yrityksillä kannattavuusero on +201 prosenttia.
Hankkeen tulosten mukaan ihmisten johtaminen koetaan rakennusalalla olevan keskinkertaista. Johtamishaasteet liittyvät erityisesti yhteistyöhön, johtamisen tunnistamiseen omana tehtävänään sekä inhimillisyyteen. Samaan aikaan alan tuottavuus polkee vuodesta toiseen paikallaan, kerrotaan RALA ry:n tiedotteessa.
– Ossi Auran tekemän Henkilöstötuottavuus rakennusalalla -tutkimuksen mukaan heikon ja hyvän henkilöstötuottavuusindeksin yrityksillä kannattavuusero on +201 prosenttia. Eroa ei kurota kiinni asiaosaamista kasvattamalla vaan huipputuloksiin pääsemiseksi tarvitaan tunneosaamista. Työilmapiiri on heti johtamisen jälkeen toiseksi vaikuttavin tekijä henkilöstötuottavuuden kehittymisessä, RALAn toimitusjohtaja Johanna Holmström sanoo tiedotteessa.
Yhteistyötä ja alan johtamiskulttuuria kehittämällä on mahdollista vaikuttaa paitsi lukemattomien alalla työskentelevien suomalaisten hyvinvointiin, myös Suomen koko talouteen.
– Rakennusklusteri on Suomen suurin työllistäjä, mikä tarkoittaa, että lähes jokaisen suomalaisen lähipiirissä on alalla työskenteleviä. Ihmisten johtamisen osaamista kehittämällä parannamme alalla työskentelevien ihmisten työhyvinvointia ja sitä kautta yleistä hyvinvointia. Alan kehittymisellä on siis suuri vaikutus suomalaisten arkeen, Johanna Holmström kuvailee tiedotteessa.
Ihmisten ja yhteistyön johtaminen on tärkeää myös alan tuottavuuden parantamiseksi.
– Tuottavuutta voidaan parantaa kehittämällä henkilöstötuottavuutta ja henkilöstötuottavuutta kehitetään parantamalla yhteistyötä ja johtamista. Syksyllä uutisoitiin tutkimuksesta, jonka mukaan vain 20 prosenttia rakennustyöstä edistää suoraan tuloksen tekemistä. Jos tätä osuutta saadaan kasvatettua yhdellä prosentilla, se lisää tulosta 5 prosentilla. Rakennusala on niin suuri, että tällä on valtakunnallista merkitystä Suomen talouteen, Holmström sanoo.
Tulevaisuusvuoropuhelussa tunnistettiin konkreettisia tapoja kehittää alan johtajuutta eteenpäin. Ratkaisut liittyivät mm. koulutukseen ja asennekasvatukseen, hankinta- ja palkitsemiskriteereihin, hyvien käytäntöjen jakamiseen ja muutosjohtamiseen, hyvän johtamiskulttuurin taloudellisten hyötyjen osoittamiseen sekä johtajien työnkuvan selkeyttämiseen.
– Esiin tulleet kipupisteet ja haasteet ovat sellaisia, jotka me kaikki rakentamisen arvoketjussa tunnistamme ja tämä on hyvä asia: kun ongelmat tunnistetaan, muutos mahdollistuu. Haasteista pitää keskustella enemmän ja sitä kautta mahdollistaa muutosta. Tästä syystä kulttuurinmuutos on toinen pääteema RALAn juuri valmistuneessa uudessa strategiassa, Holmström kiteyttää tiedotteessa.