Pidetään osaajista kiinni

Oletko kuullut sanonnan siitä, että kun vanha ihminen kuolee, kirjasto palaa? Ehkä sitä voisi sovellettuna käyttää myös rakennusalaan. On tärkeää houkutella alalle uusia tekijöitä, mutta myös pitää täällä jo työskentelevistä kiinni. Ei tarvitse olla kyse edes vanhuudesta tai kuolemantapauksista. Jos alalta poistuu osaajia ennen aikojaan, he vievät osaamisensa mukanaan. 

Viime numerossa kerroimme, että rakennusinsinööri Jonna Järvinen vaihtoi alaa jatkuvan kiusaamisen, ahdistelun ja seksuaalisen häirinnän takia. Ala menetti osaajan, eikä kyseessä ollut yksittäistapaus. Rakennusliiton naispuolisille jäsenille tehdyn kyselyn vastaajista 44 prosenttia oli kohdannut jossain vaiheessa työuraansa seksuaalista häirintää työssään rakennusalalla.

Pidetäänkö siis huolta siitä, että alalle jo tulleet myös jäävät tänne?

Työoloja ja myös alan työntekijöiden terveydentilaa kuormittaviin tekijöihin liittyy tietysti paljon muutakin kuin epäasiallinen käytös. Tämän lehden Retrohelmi-palstalta voit lukea, mitä niistä kirjoitettiin Talotekniikka-lehdessä vuonna 1974. Moni asia on 50 vuodessa muuttunut, mutta ei kaikki. Keskinäinen työeläkevakuutusyhtiö Varma listasi raportissaan tänä vuonna rakennusalan yleisimpiä fyysisiä kuormitustekijöitä: seisominen ja käveleminen sekä huonot työasennot, kuten polvillaan tai kyykyssä työskentely. 

Varma listaa myös mahdollista kuormitusta aiheuttavia työympäristötekijöitä: melun, tärinän, rakennusmateriaaleista irtoavat pölyt ja erilaiset kemikaalit. Vaihtelevat sääolosuhteetkin mainitaan tuovan haasteita työn tekemiselle. Myös työn psykososiaalinen ja kognitiivinen kuormittavuus ovat alalla Varman mukaan lisääntyneet. 

Suhteellisessa työkyvyttömyyseläkkeen riskissä lvi-rakentaminen sekä rakentaminen, korjaus ja purku ovat suurimmat riskiryhmät, kun katsotaan Varman dataa vuosilta 2022–2023. Näissä ryhmissä työkyvyttömyyden riski on suurempi kuin Varman asiakasyrityksissä keskimäärin. Vuonna 2024 rakentamisessa on Rakennusteollisuus RT:n mukaan tapahtunut myös kaksi kuolemaan johtanutta tapaturmaa.

Olen työskennellyt Talotekniikka-lehdessä kuusi vuotta. Koko sen ajan talotekniikka-alalla on puhuttu osaajapulasta. ”Kylmäalan pilkunviilaja” Mika Kapasen mukaan 500 kylmäasentajaa saisi töitä heti, jos heitä vain olisi. Pidetäänkö siis huolta siitä, että alalle jo tulleet myös jäävät tänne? Eihän anneta kirjastojen palaa? 

Lue lisää

Katso kaikki