Pakkanen pakastaa putkia
Pahimmillaan sulava jää voi saada putken repeämään ja aiheuttaa suuriakin vesivahinkoja.
Talvea on jo odotettu, mutta ikävänä lieveilmiönä voivat olla jäätyneet putket. Aina kyse ei ole pikkuharmista, jäätyneet putket voivat aiheuttaa merkittäviäkin vahinkoja. Oireiden hoito ei riitä, vaan varsinainen vika on syytä korjata.
Oikein asennettu putki ei jäädy. Jäätynyt putki kertoo siitä, että putkiston asentamisessa on alun perin tehty virhearvio tai sen ympäristön olosuhteet ovat muuttuneet ajan myötä.
Putkien jäätyminen johtuu siitä, että putkessa olevan veden lämpötila laskee alle nollan ja vesi jäätyy tukkien putken. Myös virtaava vesi voi jäätyä. Jäätymisen todennäköisyys riippuu siitä, kuinka alas putkea ympäröivän ilman lämpötila laskee ja kuinka suurta veden virtaus on.
”Jos putket ovat joissakin tiloissa jäätyneet aikaisempina vuosina, nyt kannattaa tarkastaa kyseiset tilat. Paras tapa suojata putket jäätymiseltä on huolehtia siitä, että niiden pintalämpötila pysyy plussan puolella”, erityisasiantuntija Juha-Ville Mäkinen LVI-Tekniset Urakoitsijat LVI-TU ry:stä sanoo.
Joskus voi Mäkisen mukaan käydä niinkin, että lämmitetyssä tilassa tai rakenteiden sisällä, putkeen osuu ulkoa tuleva pakkasilman virtaus, joka tulee jostakin auki olevasta raosta. Tarkastuksessa kannattaakin kiinnittää huomio erityisesti siihen, että putken pinta ei pääse jäätymään.
”Putkien kulkureitit tulee suunnitella siten, että ne pysyvät rakennuksen sisällä lämpimissä tiloissa. Maassa kulkevat putket tulee asentaa routarajan alapuolelle tai jos se ei ole mahdollista, suojata riittävällä routaeristyksellä. Niissä tiloissa, joita ei talvella lämmitetä, putkistot on rakennettava siten, että ne voidaan talveksi tyhjentää”, Mäkinen kertoo.
Vauriot syntyvät lämpötilan noustessa
Jos putki pääsee kuitenkin jäätymään, sen sulatusta varten on parasta pyytää paikalle LVI-alan ammattilainen. Pahimmillaan sulava jää voi saada putken repeämään ja aiheuttaa suuriakin vesivahinkoja.
”Katastrofin ainekset ovat koossa, jos putken sisällä oleva jäätukos kylmenee paljon ja samalla supistuu. Tällöin jään ja putken sisäpinnan väliin pääsee vettä, joka jäätyy ja lisää tukoksen paksuutta. Vauriot syntyvät siksi, että jäätukos myöhemmin laajenee lämmetessään ja putken sisätilavuus ei riitä ottamaan vastaan lämpölaajenemista. Ammattilainen osaa suunnitella sulatuksen siten, että vaurioiden mahdollisuus pienenee”, Mäkinen toteaa.
LVI-alan ammattilaisen kanssa voi samalla sopia siitä, miten tilanne korjataan ennen seuraavaa talvea.